Ajapsandali – smażone warzywa 338Ajapsandali (czyt. adżapsandali) to narodowa, gruzińska potrawa przypominająca odrobinę nasze leczo czy prowansalską ratatouille. Jest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to po prostu smażone warzywa. Ja bardzo polubiłam warzywny gulasz ajapsandali za jego prostotę. Lubię proste, nieprzekombinowane smaki. Potrawkę nauczyłam się robić w gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują(...)cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża szczypta mielonych ziaren kolendrysól morskaświeżo mielony pieprzolej rzepakowy do smażenia Zaczynamy od bakłażana – kroimy go w 1 cm kostkę lub na paseczki. Obficie posypujemy solą, wykładamy na sitko/durszlak i zostawiamy na 30-40 minut
Poezja smaku
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 228dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję
W kuchni Karmel-itki
CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food 506Zamiast mięsa mielonego, hamburgera można także przygotować z eskalopków z kurczaka ( przepis tutaj ) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej. Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka
Moja Książka Kucharska
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 209zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki(...)papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy
ClauditteMissCooking
Leczo z bakłażanem 181papryka ostra mielona PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw. Kiełbasę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone w sosie "3 sery" 280zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było co z nim zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana(...)delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe. Co do kotletów to z tego przepisu powstają najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki: KOTLETY MIELONE: 500 g. mięsa mielonego
Jedzeniomania
Zupa gulaszowa 274łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki szałwii 1/2 łyżki majeranku 1/4 łyżeczki płatków suszonego chili 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku Instrukcje Mięso kroimy w nieduże paski (lub kostkę) o długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler i marchew obieramy, po czym ścieramy na tarce na średnich "oczkach" (patrz(...)upływem tego czasu rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu kolejną łyżkę oleju. Wkładamy na patelnię partiami warzywa (oprócz ziemniaków): najpierw cebulę i por, następnie marchew, seler i pietruszkę, na koniec paprykę. Smażymy łącznie przez kilka minut dodając w międzyczasie wszystkie pozostałe przyprawy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. Pocięte
Kulinarna Pokusa
Spaghetti z cukiniowym sosem. 218sól do smaku czarny pieprz mielony do smaku słodka papryka mielona do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cząbru suszonego szczypta pieprzu chili-cayenne olej do smażenia niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti sól do gotowania gorąca woda do gotowania Wykonanie: 1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy
Izabelawkuchni
Kurczak z zielonym groszkiem 228łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać, poszatkować, obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać
Proste Potrawy
Pikantny, smażony ryż po teksańsku 208osuszyć, posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso mielone i podsmażyć, rozdrabniając je widelcami na małe kawałki. Do zarumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, papryki i jalapeno, odsączoną kukurydzę. Przyprawić kuminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami
Gospodyni Miejska
KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM 180mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone
Kuchnia MagdaLeny
jesienny barszcz... 189Składniki: woda 3 litry, żołądki indycze 10 sztuk, warzywa mrożone 1 opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kapusta biała 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, buraki 6 średnie, fasola biała z puszki 1 puszka, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba w małej ilości wody zagotować żołądki
W Mojej Kuchni Lubię
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 217pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: Kulki wołowe 500 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/2 cebuli posiekanej 1/2 szkl. posiekanej bazylii
SzczyptaSmaQ
Pieczone udka z kurczaka z warzywami 232łyżeczka tymianku -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka imbiru mielonego -2 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu
Smakuj życie!
Sałatka z kapusty,papryki i marchewki do słoików 336szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super cienkie paseczki,ale trzeba uważać na palce. Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać poszatkowane
Kolorowa kuchnia Elki
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 236domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki
Miód i pieprz
Wiosenne gazpacho z czarną quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 206kilka kropel sosu piri - piri świeża mięta świeży tymianek świeżo mielony kolorowy pieprz Wykonanie: Pół ogórka, 2 rzodkiewki, 4 pomidory i trochę młodego czosnku siekamy drobno i razem z quinoą zostawiamy do podania z gotowym gazpacho. Passatę pomidorową przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa (ogórek, rzodkiewki, pomidory), młody czosnek, czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek, ocet
Quinoa Raz!
Sałatka z grillowaną cukinią 218kurczaka pokroić w kostkę, posypać carry i ewentualnie słodką, mieloną papryką- usmażyć na oliwie Na tym oleju usmażyć też pokrojoną w paseczki cukinię, a jesli mamy patelnię grillową to na takiej będzie lepiej Paprykę pokroić w małe piórka, a pomidora w kostkę Do mix sałat dodać warzywa, kurczaka, skropić sosem tajskim i resztą oleju z patelni- wymieszać
Proste Potrawy
Surówka z cukinii z dodatkiem pomidorów w bazyliowym sosie 191cienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw. Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym
Smaki Ewy
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 257różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa rybna 204smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa
Bajeczna Kuchnia
filet pod paprykową pierzynką 211mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku sól morska pieprz świeżo mielony słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki z cukinią i marchewką 242muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym
greenscarf
Gulasz z serc indyczych z wątróbką 242duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj
Pasje Jolki
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 198topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony
Kuchnia po mojemu
Zielony krem z pieczarkami i camembert 201łyżeczka sosu Worcester, 20 ml śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, cer camembert. P rzygotowanie: Ziemniaki obieram y, myjemy i kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości. (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie
Moniki Smakołyki
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 243dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem
Sajkofanka smaku
SZASZŁYKI 160około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć i pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką
Kuchnia w opałach
Śledzie pod pierzynką 3782ść porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2 filety śledziowe a’la matjas1 burak1 mały ziemniak2 jajka2 korniszony1 duża czerwona cebulaSos:100ml jogurtu naturalnego100ml majonezu1 łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku½ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprzFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy
Kolizje Smaków
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 228słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć
Pasje Jolki
Ragu alla bolognese (sos boloński) 259boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka
Oryginalny smak
Ziemniaczana zupa krem 173ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować na krem
Świat Smaku