ciemnoczerwoną, niemal brunatną barwę. Grubo mielone owoce (takie najczęściej można kupić w sklepach z przyprawami) są kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować(...)łyżeczki sumaka (u mnie dostępny w każdym sklepie, w Polsce pewnie będzie można go kupić w sklepach z arabską żywnością) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cukru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku natka z pietruszki i orzechy piniowe lub pokruszone orzechy włoskie do dekoracji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona(...)ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół. Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy mięso i kasza będą gotowe
ClauditteMissCookingsojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe kulki. Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak
Słodki ZakątekCukinia to warzywo do różnorodnych potraw. Tym razem połączyłam ją z pomidorami, danie jest smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: 3 małe młode cukinie 1 biała cebula 5 łyżek oleju 3 pomidory sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka do smaku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić
Tradycyjna Kuchniałyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili 2 łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić w talarki Pomidory posiekać Szalotkę posiekać W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając
Szczęśliwa kuchniaListopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu
Kolorowa kuchnia Elkioraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśrednia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy , kroimy wzdłuż na łódeczki , łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone warzywa lekko solimy. Miąższ z cukinii i bakłażana kroimy w kostkę . Jedną cebulę obieramy
Aromatyczne Podróżekostkę * 0,5kg cebuli - pokrojoną w kostkę * garść soli Warzywa zasypać solą na noc, odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie. * 2 szklanki cukru * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko
Magiczne Życie Martyłyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe pieprz czarny, świeżo mielony sól świeży koperek Mięso kroimy w kostkę i traktujemy siekaczem . Następnie obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez krótką chwilę. W garnku rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę w pióra, paprykę w dużą kostkę, marchew ścieramy na tarce
MamaOskarkajajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku mielona papryka słodka cukier puder do smaku Wykonanie: Jajka bardzo drobno posiekać
Tradycyjna KuchniaKlasyczny dodatek do obiadu, mizeria z koperkiem, to wspomnienia z mojego dzieciństwa. Najczęściej podawana do ziemniaków z kotletami mielonymi, zawsze orzeźwiająca i smaczna. Mizerię przygotowuję
Moja smaczna kuchniabrokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony) sól sos 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę
Ugotowaćminuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą. Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazcebula 4 ząbki czosnku 22 g agar- agar sól pieprz mielony jałowiec pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem
R'n'G Kitchen