mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:160/458)

ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 138

mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem.  Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi

Kulinarne Fantazje Marioli
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 187

ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Burger z parowaru 304

Za kilka dni kolejne Mistrzostwa Burgerowe Food Trucków, w których znowu będę miał przyjemność być sędzią :) Przy tej okazji zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem

Parowar Faceta
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 194

Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).  Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem

cool and minty
Młoda kapusta z pieczarkami i tymiankiem 192

który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę obrać, pokroić

Trzeci talerz
Zupa z kukurydzy i marchewki 151

konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany ok. 1 l wody sól ziołowa mielona papryka (słodka i ostra) parmezan lub grana padano Marchewki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dolewamy 3/4 l wody i dotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy je (całkiem na gładko lub - jeśli lubicie - niedokładnie, pozostawiając niewielkie

Czary - gary w kuchni
Cannelloni alla chili con carne . 160

coś z mięsem :)  Dzisiaj przygotowałam cannelloni nadziewane mięsem , przekładane mieszanką warzyw chili con carne którą dostałam od firmy Bonduelle . Do mięsa użyłam przypraw od firmy  Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula

Sama słodycz i szczypta chili
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 151

ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety" oraz łyżkę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem 151

śmietany ziele angielskie liść laurowy łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach sól, pieprz, mielona słodka papryka Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem około kwadransa. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić gulasz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone buraki 128

pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy:  Panna Malwinna ,  Lejdi ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Bartoldzik

Codzienne Gotowanie
Ogórkowa sałatka na zimę 367

szklanka wody 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: Ogórki obieramy ze skórki zaczynając od jasnej strony, żeby nie były gorzkie. Kroimy je w plasterki. Marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a cebule kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy do miski. W małym garnuszku umieszczamy składniki zalewy. Doprowadzamy ją do zagotowania

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z mięsem 325

Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy

paapilotkaa
Pulpety w pomidorach 116

bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie  dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory, miksujemy. Ponownie wrzucamy do gotujących pulpetów. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ryż z warzywami i klopsikami 201

talerzu New Hollis Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj 0,5 cebuli (średniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy

Ala piecze i gotuje
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 124

właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli

Kuchnia po mojemu