mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:153/458)

Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 214

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 261

musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe!  Domowe burgery z jarmużem(...)łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
polędwiczki w miodzie i warzywach 259

podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 217

mielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły(...)zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 125 g mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia

Ratunku obiad
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 154

łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier

potrawyregionalne
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 139

pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :)  Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula(...)podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj.  Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Jesienna lasagne z dynią 160

barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka  i cukinie to  jesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla Was jesienną lasagne, bo kto powiedział,  że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym  i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji(...)lekko osolonym wrzątku z łyżką oliwy, odsaczyć i porozdzielać płaty by się nie skleiły ( aby sobie ułatwić przygotowania można go też namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie ) Warzywa obieramy, dynię, cukinię , paprykę zwykłą i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa , dusimy pod przykryciem aż zmiękną , dodajemy posiekaną drobno chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Wanilia i Kardamon
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 171

ok.10 minutach wodę z mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem(...)minut aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie cały płyn. Po ok.10 minutach gotowania dodać odcedzone szparagi i delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak). Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar

Smaczne Zdrowe
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 142

sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz. SZASZŁYKI: Jeśli używamy drewnianych(...)dwóch str. jak talarki, skrapiając je olejem. Szaszłyki warzywne i z kiełbasą można grillować na tackach aluminiowych, w trakcie delikatnie spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Szaszłyk szparag frankfurterka grillujemy bezpośrednio na rożnie, w trakcie odwracamy tylko jeden

Moniki Smakołyki
CHLEB HUNZÓW 165

chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie.  Oto chleb(...)cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sos pomidorowy do pizzy 103

tylko pizzy, może to być sos do spaghetti albo dodatek do zapiekania warzyw jak zaprezentowałam to w  poprzednim  przepisie. Zapraszam. Składniki: 500 g pasty pomidorowej 5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki oregano 2 szczypty soli morskiej (opcjonalnie) 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  1-2 łyżeczki cukru  kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

Wino Francja Kuchnia
Sos pomidorowy do pizzy 357

tylko pizzy, może to być sos do spaghetti albo dodatek do zapiekania warzyw jak zaprezentowałam to w  poprzednim  przepisie. Zapraszam. Składniki: 500 g pasty pomidorowej 5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki oregano 2 szczypty soli morskiej (opcjonalnie) 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  1-2 łyżeczki cukru  kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

Wino Francja Kuchnia
ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ 114

naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,aż się zeszkli.Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę,dodać do cebuli i smażyć,aż warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jajka sadzone z pieczarkami, papryką i serem 138

smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Gdy zmiękną kolejno i delikatnie wbijamy po jednym jajku. Smażymy do momentu ścięcia się jajek (żółtka powinny zostać delikatnie płynne, chyba że wolimy ścięte). Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Jajka obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach żółtym serem. Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 196

sosu bolońskiego dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese(...)200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, z selera usuwamy łykowatą podstawę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe warzywa dość drobno kroimy/siekamy. W głębokiej patelni lub garnku

Kulinarna Pokusa
cukinia faszerowana 178

Cukinia :) to świetne warzywo, które można wykorzystać w różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i  smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię  musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz  ...  Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany

chleba naszego
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 163

Witajcie  : -) Spieszę do Was ze wspaniałym przepisem na nietypowy, ale fantastyczny w swej prostocie obiad.  Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa

Poezja Smaków - blog kulinarny
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 260

szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet 10 % 1 łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 154

łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych

Pełny talerz
Flaczki grzybowe 206

litry wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne

Darcia w kuchni
Burger po grecku 150

jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli(...)gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno

Szefowa kuchni
Papryka z kaszą gryczaną PYSZNA! 139

Powróciłam do papryki...wiem, wiem niedawno była... jednak ta jest lepsza. Faszerowana mięsem mielonym,  kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą mmm tyle dobrego w jednej papryczce

Kuchenne aromaty
Ryba po grecku 183

łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny  sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa

Bea(u)ty kitchen
Faszerowana papryka 156

Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się

Gosia gotuje
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 137

ryby ·         2 białka jajek ·         ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ·         ½ łyżeczka mielonej kolendry ·         125 g jogurtu naturalnego 1,5 % ·         1 cebula(...)cytryny Dodatki: ·         100 g ryżu dzikiego & parboiled ·         warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut

Powiedz dietom nie
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 137

udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne.  Polecamy :-)  Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku  PRZYGOTOWANIE: Wybieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięso mielone z warzywami. 149

Dodać czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minuty

O kuchni z uczuciem
Krupnik z kaszą jęczmienną 120

groszkupół cebuli3 ziemniaki5 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowe majeraneksólpieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony)vegeta do smakuPrzygotowanie:Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą

Lawendowe Niebo
Mazurek orzechowo-marchewkowy 169

Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe  wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek(...)mielonych orzechow laskowych100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630100 g masla50 g cukru1 zoltko MNalozenie marchewkowe:400 g marchewki (nieobranej)2 kapsle kardamonu1 laska cynamonu1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru2 lyzki soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort naleśnikowy z mięsem 143

właśnie z naleśników z dodatkiem sezonowych warzyw!Pysznie … szybko .. i tanio! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gaz. – 50 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek – 1 łyżeczka – sól – szczyptaFARSZ: – mięso mielone – 300 g – cukinia

Ostra na Słodko
Warsztaty z Kurtem Schellerem 109

Kurta Schellera Smak to podstawa, danie nie może być źle doprawione Wyrabiamy mięso mielone, wołowe, z przyprawami i formujemy Sałatka szopska przygotowywana jest z dressingiem, którego jednym ze składników jest ocet z białego wina Zupa z białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef

Moja smaczna kuchnia