ryby · 2 białka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula(...)cytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut
Powiedz dietom nieudowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku PRZYGOTOWANIE: Wybieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDodać czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minuty
O kuchni z uczuciemgroszkupół cebuli3 ziemniaki5 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowe majeraneksólpieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony)vegeta do smakuPrzygotowanie:Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą
Lawendowe NieboPyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek(...)mielonych orzechow laskowych100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630100 g masla50 g cukru1 zoltko MNalozenie marchewkowe:400 g marchewki (nieobranej)2 kapsle kardamonu1 laska cynamonu1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru2 lyzki soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie z naleśników z dodatkiem sezonowych warzyw!Pysznie … szybko .. i tanio! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gaz. – 50 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek – 1 łyżeczka – sól – szczyptaFARSZ: – mięso mielone – 300 g – cukinia
Ostra na SłodkoKurta Schellera Smak to podstawa, danie nie może być źle doprawione Wyrabiamy mięso mielone, wołowe, z przyprawami i formujemy Sałatka szopska przygotowywana jest z dressingiem, którego jednym ze składników jest ocet z białego wina Zupa z białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef
Moja smaczna kuchniazagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujesosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać z łupinek. Pomidora i por umyć. Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele
Kulinarne Przebojeużywam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw. Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła
IzaGotujenazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem . 2. Curry to przyprawa rodem z Indii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium(...)dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory
Słodkości i nie tylkokcal. A dzięki właściwościom moczopędnym warzywo wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Kalarepa w tej postaci gości na moim stole od dzieciństwa i nawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak całej potrawy. Taka kalarepa nadaje się jako dodatek np. do jajka sadzonego, schabowego czy mielonych. Jest smaczna i łatwa(...)następnie w dużą kostkę. Liście oraz kalarepę wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby zawartość garnka była zakryta. Dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu aż warzywo zmięknie. Następnie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Teraz dolewamy po trochu wywaru, w którym gotowała się kalarepa i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy tyle wywaru
My simple kitchenKolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli
Moja Delicjatarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
W poszukiwaniu inspiracjisię z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa. Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową(...)marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie. Zupę
Poezja Smaków - blog kulinarny