mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:159/458)

Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 180

Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory(...)zielona papryka pół cebuli sól, pieprz, kolendra, świeża mięta, świeża pietruszka, łyżka masła Przepis na kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte warzywa kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy paprykę, bakłażana a po kilku minutach pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy

MarciochaKucharzy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 245

następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia:  Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki(...)lodówce. Warzywa:  Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem naciowym, którego na początku obierać należy z łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże liście mięty. Tak  obrobione warzywa przełożyć do torby vacum

Plate of Joy
Jesienna sałatka warzywna 384

jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje  na 6 porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki(...)cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka dyniowa z salami, makaronem i jasnym sosem Łowicz 212

nikt za Ciebie nic nie zrobi  a głodny brzuszek domaga się posiłku. Nie wyobrażam sobie obiadu bez jarzyn,  w ogródku nadal rośnie cukinia i dynia te polskie warzywa są najsmaczniejsze na świecie, w szafce miałam resztki makaronu, w lodówce wyrazisty w smaku ser więc tak powstało na szybko to danie, choć proste to smakiem wyborne. Wszystko robię(...)Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami i wydrążone z nasion chilii pokroić w cienkie paski, obraną dynię i cukinię w grubszą kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone warzywa, posolić i doprawić

Wanilia i Kardamon
Hamburgery 189

bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ")  Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru(...)łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto:  4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 1 ogórek konserwowy pokrojony na plasterki 4 plastry krążków czerwonej cebuli

Simply Food
Schab z ziemniakami z piekarnika 361

Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Tak, tak - sam się robił. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana(...)tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki.  Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem

Obiad gotowy
wegańskie pulpeciki z fasoli z cukiniowym makaronem 195

obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ nie zawiera węglowodanów(...)maszynce do mielenia mięsa) razem z fasolą, do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę, tak żeby uzyskać w miarę zwartą konsystencję, formujemy pulpeciki i pieczemy ok 30 minut lub aż się zarumienią i zrobią twarde (tak, żeby dało się je wyciągnąć) czekamy jak ostygną. Cukinię, formujemy w makaron za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw lub zwykłej wtedy otrzymamy

zdrowa vege kuchnia
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 203

sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oderwać zdrewniałe końce, gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić pokroić na kawałki, por, wydrążoną paprykę oraz umytą rzodkiewkę pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na petalni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić czosnek oraz warzywa , podsmażyć do momentu aż zmiękną

Wanilia i Kardamon
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 197

Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę. Więc dziś zapraszam Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy(...)smakuje najlepiej z makaronem. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 0,5 bułki ( kajzerki), 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0,5 selera, duży pęczek kopru, sól, pieprz, wegeta, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem

Passion of Cooking
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 266

mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy

mojewypiekiinietylko
Kofta z pitą i hummusem 177

tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Zmodyfikowałam go według własnych potrzeb. Przepis można dowolnie modyfikować wedle uznania. Składniki: Kofta: 300 gram mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku(...)awokado 1 pomidor malinowy garść oliwek kilka rzodkiewek natka pietruszki tzatziki (1/2 ogórka zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, drobno posiekany ząbek czosnku) Zaczynamy od kofty. Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy

Mango Papaja
Indiańskie pączko-chrusty czyli frybread Navajo - idealne na wyprawę 191

swojej ziemi. Tam gdzie przyszli nie zdążyli jeszcze sobie wyhodować fasoli i warzyw, do których przywykli, ale dostali od wspaniałomyślnego rządu USA mąkę i zrobili takie chlebki, zasługując na tytuł prawdziwych kryzysowych kucharzy. Obecnie dodaje się do nich proszku do pieczenia, którego, siłą rzeczy wtedy nie mieli :) Normalnie robi się je ze zwykłej mąki, dzięki czemu są bardziej pofalowane

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieprz 228

steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby

Pomysłowa kuchnia
Humus z aquafabą bez oleju 220

tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (z używanej w tym przepisie ciecierzycy) Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miskujemy dozując ilość aquafaby w zależności od żądanej konsystencji. Podajemy z ulubionym dodatkiem, u mnie z warzywami Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Humus z aquafabą bez oleju pochodzi

Lamarida.pl
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 249

daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy

kruche babeczki
Fasolka szparagowa z kurczakiem 186

podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy

Pyry na Gaz
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 250

jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć

Simply Food
ZUPA KREM Z POMIDORÓW 204

zmiękną dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Zalewamy rosołem (bulionem), przekładamy warzywa, które nam pozostały z poprzedniego dnia, dodajemy pomidory ze słoika lub z puszki oraz ser typu blue pokrojony na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz ksylitolem lub cukrem (gdy jest taka potrzeba) dodajemy śmietankę

Smaczne Zdrowe
zupa na piątek- krem z żółtego grochu 167

mała cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek pieprz sol kolendra mielona  2 łyżki śmietany 2-3 kromki chleba natka pietruszki Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z cukinii do obiadu. 256

duża cebula 1 duży dojrzały pomidor majeranek sól olej pieprz mielony Sposób wykonania :   C ukinie myjemy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Posiekaną cukinię i cebulę wsypujemy na dużą patelnię. Wlewamy olej, solimy, stawiamy na średni ogień i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i solą , oraz

Przepisy i porady kulinarne
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 241

serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy seler będzie już miękki, zmniejszamy płomień do minimum

Kuchenna Kontrrewolucya
polędwiczki w miodzie i warzywach 266

podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 251

razem przygotowałam spaghetti z sosem mięsno cukiniowym z dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 2 305

były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka  Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami.  Spaghetti bolognese.  Sznycel w sosie pieczarkowym

Kolejny blog o gotowaniu
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 1032

tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu

Świat Domowej Kuchni
Burrito z mięsem mielonym 340

przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około

Świat Domowej Kuchni
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 252

sojowy), pieprz suszone oregano, cząber, tymianek słodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również.  Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju.  Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję. Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładki krem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany

W kuchni Karmel-itki