mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:158/458)

Zupa z soczewicą i batatami 221

płatków papryki (można pominąć) duża szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki mielonego kminku gałązka lubczyku 2 gałązki posiekanego lubczyku 2 gałązki posiekanej natki pietruszki łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną

Czerwień i błękit
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 382

chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili(...)ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso. Marchewkę i ziemniaki porządnie wyszorowałam szczoteczką do warzyw, przekroiłam na połówki. W małej miseczce przygotowałam marynatę do marchewki wlewając łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła każdy

Blondynka Gotuje
Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem 144

książek kucharskich.  Dziś na warsztat biorę książkę Jana Kalkowskiego "Na nasze stoły warzywa mało znane" z 1976 roku. Autor podaje zaledwie kilka przepisów na szparagi, ja wybrałam ten najbardziej minimalistyczny :)  Oto przepis na sałatkę ze szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem. Składniki: ∙ szparagi ∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną) ∙ ocet

Gocha gotuje!
Rolada z mięsa mielonego. 206

Jeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :)  Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek,  sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę,  po wyrobieniu wykładamy na folię

chleba naszego
Łosoś w galarecie 246

filetu z łososia  1 łyżeczka soku z cytryny mielony pieprz cytrynowy 2 ugotowane jajka 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 ugotowana marchewka plasterki cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego Z włoszczyzny ugotować bulion,warzywa usunąć,w bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić octem. Łososia skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem cytrynowym,podzielić

Kolorowa kuchnia Elki
Leczo z mięsem mielonym a'la spaghetti 145

Uwielbiam szybkie i sycące dania. Postanowiłam przygotować leczo z dużą ilością warzyw.  Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka(...)dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę 113

tego czasu, oprócz zwykłego soku pomidorowego, sławę zyskały też jego mieszanki z warzywami, ziołami i przyprawami (źródło http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/) Składniki: 2 kg pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 ziaren jałowca 8 ziaren czarnego pieprzu 3 goździki 1/3 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 131

gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki Sól Pieprz mielony Wykonanie: Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ( trzymamy pod przykryciem ). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy

Smaki Ewy
Gulasz z szynki 140

łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli

Czary - gary w kuchni
Zupa krem brokułowa z serem topionym 200

suszony lubczyk pół łyżeczki) łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy i mielony w ilości wg upodobania ok 2 litry wody  kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę

Anioszek w kuchni
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 172

warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek czosnku,  4 łyżki przecieru pomidorowego

Z miłości do słodkości
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 118

, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego  olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr wody. Obierz, oczyść i pokrój drobno marchewkę, cebulę, pietruszkę, pasternak i ziemniaki. Przełóż do wrzątku, dodaj natki z warzyw i ponownie doprowadź do wrzenia. W tym czasie oczyść dynię z wnętrza

Zdrowie na języku :P
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 158

selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z białych szparagów 91

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru oliwa szałwia grubo mielony pieprz Czosnek i szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka

Marder&Marder Manufacture
Po maminemu - najlepszy rosół świata 251

robię. Moim zdaniem, najlepszy jest po prostu - tłusty, z mięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku, a do zupy nałożonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Tortellini w sosie serowym z brokułami 684

należy zeszklić na oliwie cebulę, po 2 minutach dodajemy warzywa i szynkę. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy śmietany i przelane wrzątkiem, małe różyczki brokuł. Całość mieszając nieco odparowujemy. Pod koniec dodajemy całe opakowanie serka topionego i doprawiamy do smaku solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu – ser jest słony, dlatego robimy to pod koniec i z umiarem. Podgrzewamy

Ugotuj to sam ...
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 187

łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 140

jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek

Czerwień i błękit
Surówka z kapusty 138

mnie Kielecki - jest dobrze doprawiony sam w sobie, dlatego go lubię) pieprz mielony czarny lub ziołowy Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, odciąć ok. 1/4 główki i pokroić na kawałki Marchewkę obrać i również przekroić na 4 części Cebulkę obrać, pokroić na kawałki Wszystkie warzywa umieścić w blenderze i zmiksować licząc do 3:) Nie dłużej, ponieważ zrobi się papka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z pomidorów i czerwonej soczewicy 174

100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  woda Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka

Truskawkowa Fiesta
Chilli con carne 153

Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole

Pyry na Gaz
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1285

zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony z gniazd nasiennych ogórek, sól i pieprz – ponownie mielimy.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek

Słodkie Przyjemności
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 164

Lodami. Są naprawdę rewelacyjne. I w sobotę, biorąc sobie rady Babć do serca ( jedz warzywa, bo nie urośniesz! ), jadłam lody marchewkowe na obiad! Lody marchewkowo-imbirowe z migdałami Składniki: (na 700 ml lodów) 370 g marchwi 500 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki mielonego imbiru 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g migdałów Marchewki obrać pokroić w kostkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
zupa z brukselką i kalafiorem... 167

główki kalafior, 2 sztuki marchew, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - ile potrzeba śmietana gęsta wywar z kurczaka zagotować i dodać umyte brukselki - większe podzielić na połowę a małe w całości dodać umyte różyczki kalafiora i pokrojoną marchew gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem i maggi podać zupę gorącą ze śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 284

Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Chińska zupa z jajkiem 251

może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy

OstryKęs
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 258

warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona(...)miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe

Blondynka Gotuje
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 179

słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa. Marchewkę(...)cebulę. Na mniejszym ogniu smaż kilka minut na złociście. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać mięso mielone. Do cebuli dodaj ugotowaną marchewkę. Gdy się trochę przestudzi, rozgnieć ją ręcznie lub widelcem. Dodaj mięso mielone i przyprawy (wszystkie poza ziołami prowansalskimi), czosnek niedźwiedzi lekko

Anioszek w kuchni
MUFFINKI JAGLANE 132

spróbowania muffinek jaglanych z warzywami i kiełbaską, a na pewno zmieni o niej zdanie 😉    Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1/2 kostki rosołowej 1 czerwona cebula ok. 200 g kiełbasy drobiowej natka pietruszki ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej) 5 jajek 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie(...)patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy. W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Na końcu

Kuchnia MagdaLeny
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 207

proporcje na 2 - 3 osoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych(...)smaku) 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami 155

Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu(...)farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Makaron z kurczakiem i warzywami 118

Świeże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw.. Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem

Pyry na Gaz
Sałatka z kurczakiem, czerwonym ryżem i warzywami w ziołowym sosie 165

rewelacyjne rozwiązanie na letnie upały.  Przygotowana przeze mnie sałatka jest sama w sobie na tyle bogata w składniki, że nie wymaga podawania jej z pieczywem. Kurczak, czerwony ryż, warzywa i sos ziołowy tworzą pyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 200 g czerwonego(...)ziół sałatkowych sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Mięso polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyć. Z papryk wyciąć gniazda

Passions hobbies life
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 143

samych warzyw, i na te z dodatkiem mięsa, a także na słodkie desery :) wszystko klarowne, przejrzyste i opatrzone ładnymi zdjęciami. Jako pierwszy postanowiłam wykorzystać przepis na makaron z mięsem wieprzowym i grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego

Dzieje kuchennej Wiewióry