mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:162/458)

Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 189

wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie.  Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący 🌿🌾🌾👃❤. Składniki: 1 cały kurczak ok. 1 – 1,5 kg,   zioła i przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo, 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo, 1 łyżeczka(...)góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki. Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię. Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą i posypujemy natką pietruszki.   Smacznego

Moniki Smakołyki
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 104

dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przypra-wiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie trady-cyjnie atomizer :)). Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki i wrzucamy do krewetek. Patelnię przykrywamy pokrywą(...)duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać

Spektrum Smaku
KOKARDKI Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SEREM PLEŚNIOWYM 125

bardzo smaczne. Makaron z kurczakiem i warzywami jest niezawodny w każdej sytuacji 😉 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 5-6 suszonych pomidorów 100 g sera pleśniowego 250 g makaronu typu kokardki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)kurczak nie będzie surowy.  Makaron gotujemy w osobnym garnku, w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy na patelnię z kurczakiem i warzywami. Mieszamy i smażymy około 2-3 min. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy porcję makaronu razem z kurczakiem i warzywami, a wierzch posypujemy kawałkami sera pleśniowego

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 160

zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę zaprezentować Wam aż dwa przepisy pochodzące z tej pachnącej orientem pozycji. Dziś pod lupę weźmiemy potrawkę z bakłażana, papryki i pomidorów. To danie z warzyw na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym szczególnym, lecz gdy przyjrzymy się jej bliżej i dostrzeżemy kolendrę i kumin, przestanie być tak banalna. Nam bardzo smakowała, teraz(...)cebule 5 ząbków czosnku mielona kolendra mielony kumin / kmin rzymski przecier pomidorowy 400 g pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów cukier oliwa z oliwek sól morska pieprz świeżo mielony natka pietruszki liście kolendry'; document.write(" "); Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę ok. 2,5 cm, Papryka – w paski o szerokości ok. 1 cm, Cebula – w kostkę ok. 1 cm, Czosnek

Proste-przepisy.pl
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 143

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek

Krakowskie smaki Ani
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 233

każdej strony, stale mieszając, około 2-4 minut, aż przestanie być widocznie surowe i zmieni kolor. Dodajemy kapustę i pokrojoną w słupki rzepę. Smażymy wołowinę z warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy(...)pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej

Karo in the Kitchen
Grillowana karkówka z warzywami 128

prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało.  Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną  się rozkoszowałam.   Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska(...)smaku, ponadto: garść świeżych liści lubczyku (opcjonalnie 2 łyżki suszonego), olej rzepakowy, młoda marchew, młoda pietruszka (korzeń i nać), cukinia zielona, cukinia żółta, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony cukier. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym

Moniki Smakołyki
Kabaczek faszerowany mięsem 141

Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię(...)mielimy w maszynce do mielenia ( ja osobiście preferuję taką wersję), lub jeśli ktoś woli kupujemy gotowe już zmielone.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, suszone przyprawy i tymianek i około 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowa z kokosową nutą 124

Październik przywitał nas deszczem i chłodem. Szukam teraz rozgrzewających potraw, które bedą jednocześnie lekkie i sycące. Dynia jest chyba najbardziej jesiennym warzywem. Zawsze troszkę szkoda mi jej użyć. Jest tak ładna, że spokojnie może służyć za piękną dekoracje kuchni. Lubię ją za delikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem. Żeby dodać nieco orientalnej nuty(...)łyżeczki papryki mielonej słodkiej -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka suszu pietruszki -sól i pieprz * Wykonanie: Na patelnie wlać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Przełożyć całość do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w cząstki marchew i dynię. Zalać bulionem  i wodą , dodać imb ir, paprykę, liść laurowy i  pietruszkę. Wymieszać. Na warzywa ułożyć gałązki rozmarynu

Smakuj życie!
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 217

moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za chwilę znów są głodni, albo że nie lubią warzyw. Dlatego też od dzisiaj odwrotu od zup nie będzie! Moja pomidorowa jest gęsta, z dużą ilością mięsa, można by rzec, prawdziwie "męska" zupa.  Przepis dostałam od cioci i jestem(...)dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający.  Potrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki

W poszukiwaniu inspiracji
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 348

menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie) 3 marchewki 2 pietruszki 1 korzeń selera 3 duże cebule pół główki czosnku 3 duże jabłka 1 opakowanie wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki chilli w proszku dużo świeżo mielonego pieprzu łyżka kminu rzymskiego (lub więcej, jeśli(...)wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się kapusty. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa partiami grillujemy na patelni grillowej i wrzucamy do garnka z kapustą. Dobrze jest lekko podlać patelnię wodą, zeskrobać przypalone warzywa i wszystko razem przelać do garnka, zyskamy cudowny "pieczony" aromat

Naturalna Kuchnia
Ketchup z cukinii i papryki 158

łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl. octu * 1 łyżeczka suszonej bazylii Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa puściły soki. Po tym czasie gotujemy na średnim ogniu wraz z tymi sokami

Kuchnia Paulettes
GULASZ ORIENTALNY NA MLECZKU 165

łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam

Gotowanie Patki
Kremowa zupa pomidorowo-cukiniowa 170

pęczka natki pietruszki łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanego lubczyku sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Obrane (oprócz cukinii) pokrojone na kawałki warzywa oraz pęczek natki zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk

Czerwień i błękit
Risotto z botwinką 181

podsmażaj na rozgrzanym oleju.. 4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj. 5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem. 6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami), do momentu, aż ryż zmięknie. 7. Dodaj do ugotowanego ryżu starty na drobnych

Kuchnia w Słońcu Skąpana