Na jutrzejszy obiad polecam pyszne packi ziemniaczane z sosem a'la bolońskim. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Sos: 250g mięsa mielonego
Tradycyjna kuchnia KasiDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskiProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub
Kuchnia z widokiem na ogródKapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale
Kuchnia z widokiem na ogródkrewetek. Nie zapominajmy o ich walorach zdrowotnych!!! W okresie zimowo – wiosennym kończy się czas na sezonowe warzywa. Nie bójmy się więc sięgać po mrożonki, które tak samo jak świeże warzywa, zawierają witaminy i składniki mineralne. Nasz organizm w tym okresie, szczególnie się ich domaga! Z kolei ryby i owoce morza są cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów omega-3, zawierają szereg(...)łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju 200 g ryżu basmati kilka listków kolendry sól Przygotowanie: RYŻ Ryż basmati ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. CURRY Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy
Kierunekuchniawarzywa wyjmujemy na talerze/miseczki i jemy :) Pyszne, chrupiące... a z sosem "3 sery" jeszcze lepsze :) SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej) 1/3 szklanki wody 50 g. sera Gorgonzola 100 g. serka topionego (użyłam Tylżyckiego) 5 plastrów żółtego sera świeżo mielony(...)będzie się na wierzchu pienił i zaczynał bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Jest gotowy jak wszystkie sery się rozpuszczą i powstanie gładka konsystencja. Takim sosem (jeszcze ciepłym) polewamy warzywa. Proste, szybkie i sycące... Pychaaaaaa! Polecam :) Przepis bierze udział w konkursie: I polecam również książkę: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Jedzeniomaniałyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki lubczyku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą
Kolorowy Przepisownikmieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g(...)150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową
Kulinarna Pokusarazem danie to gotowali: Maggie , Siankoo , Panna Mawinna , Wojtek i Bartoldzik . Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty pomidorowy sos sprawiały, że dokładałam go sobie kilka razy;) Polecam! Składniki: 1 cebula 1 średni bakłażan 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 puszki krojonych(...)nasion czarnuszki 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego 4 nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 łyżkie świeżej kolendry oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębikim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na nim nasiona: kmin, czarnuszkę, koper włoski, kardamon. Po około minucie wrzucić
Codzienne Gotowanieprostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego smaku długo się nie zapomina. Składniki/ dwie duże porcje dla dwóch osób - 2 woreczki ryżu jaśminowego - 2 łyżki(...)oleju z oliwek - 1 mała, biała cebula, pokrojona w kostkę - 1 s zczypta soli, bardziej do smaku - 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru - 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone - 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę
upichconapełno różnokolorowych warzyw i owoców, a wolny czas będziemy spędzać aktywnie na łonie natury. Teraz mam własny dom, swoją rodzinkę i jest tak? No nie do końca. Ciągły brak czasu, praca, dom, dziecko powoduje, że zdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane(...)przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych substancji, konserwantów i pestycydów („ Pozostałości pestycydów w uprawach owoców i warzyw z regionu środkowo-wschodniego „, „ Pozostałości pestycydów w surowych produktach
Moja DelicjaSałatka idealna na uroczystości czy rodzinne imprezy. Ciekawa w smaku i w wyglądzie a dodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego ciekawego składnika! Zapraszam. Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków(...)minut. Papryki pokroić w małą kostkę, Ogórka na plasterki (jeśli są zbyt duże to każdy plaster na cztery). Kukurydzę oraz fetę odsączyć z zalewy. Przestudzony kuskus wymieszać z warzywami i serem. Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem, musztardą i wasabi. Tak przygotowany sos dodać do kuskusu. Doprawić do smaku. Można podawać do obiadu lub jako samodzielne danie :) Smacznego
Tagebuch po polskupapryki faszerowane warzywami i pęczakiem. Dziś kolejna propozycja warzywna z amarantusem ekspandowanym, o którym zapomniałam na czas urlopu. Tym razem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki(...)piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami i pęczakiem Placki ziemniaczano-jaglane Jabłka z amarantusem i bakaliami
Weekendy w domu i ogrodziemięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół. Składniki (4 porcje) Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -500 g wołowego mięsa mielonego -2 duże(...)pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180stopni i podpiec jeszcze około 10 minut aż masa jajeczna się zetnie. Po wyjęciu
Zielona KuchniaCzym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka - 1 szt bułka tarta - ok 2 łyżki(...)łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą
Wylizany Rondel