mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:161/458)

Chili con carne 124

oregano, paprykę słodką oraz chili), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki

Moja Delicja
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal) 157

łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku na oleju rzepakowym 173

bardziej łagodnie. Danie prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw.  W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku(...)łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry  PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną.  Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które formujemy w wałeczki.  Na plastrze boczku układamy kotlecik, który dość ciasno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 494

piórka (ja wszystko skroiłam w robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy.  Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy.  Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.  Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 122

nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu. To danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką

kulinarnyJa
Makaron z gorgonzolą i fasolką 167

wędzonego boczku2 garść mrożonej, zielonej fasolkikilka pomidorków koktajlowychnatka pietruszkipor - zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec

Bon Appetit Małgorzaty
Sos słodko-kwaśny z cukinią 244

łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka kurkumy ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować

Monia miesza i gotuje
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 203

Lubię faszerowane warzywa i w sezonie letnim bardzo często goszczą na moim stole. Ta cukinia jest soczysta, aromatyczna i pożywna, doskonale nadaje się na obiad bądź kolację.  Składniki: - 2 cukinie - 1,2 kg mięsa mielonego -  120 g sera pleśniowego typu brie - 120 g sera pleśniowego lazur niebieski - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżki musztardy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs - kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około

Zainspirowana w kuchni
Domowe burgery 180

powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki. Majonez, jogurt i czosnek

Ze smakiem i z pasją
Dip pomidorowo-jogurtowy 229

przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka

Smaki Edyty
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 158

zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty pomidor (180g) 1 mała czerwona cebula (120g) kilka liście sałaty (najlepiej lodowej) pęczek świeżej naci kolendry 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)łyżek oliwy 8 niedużych tortilli kukurydzianych Instrukcje W niedużej misce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: oregano, mielonego kminku, soli oraz ostrej papryki. Polędwicę kroimy w długie, ale cienkie (ok. 1,5cm) paski, dokładnie obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Pomidora kroimy w niezbyt grube paski – pozostawiając

Kulinarna Pokusa
Dorsz po japońsku 157

większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze(...)mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami 151

Dzień słoneczny - wymarzony, grill rozpalony, więc mięso i warzywa się grillują, a potem na talerzach lądują. Zostaje tylko zjadanie i wspólne biesiadowanie.  Składniki: 4 porcje mięsa wołowego rostbef o grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka(...)cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy, suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso myjemy i suszymy. Kukurydzę, kroimy na 4 plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki

Moniki Smakołyki
Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą 151

roboty kiełbasy i boczki, więc jeśli ktoś miał ochotę na “skwarki” to wystarczyło iść na górę i uciąć kawałek…Bardzo chciałabym wrócić do tych czasów, uprawiać warzywa i hodować zwierzęta na własne potrzeby, ekologicznie i zdrowo. Wierzyć mi się nie chce, że niektóre dzieci nie wiedzą co to jest wiejskie życie. Całe szczęście, że wciąż mam rodzinę(...)łyżka balsamicznego octu sól i czarny pieprz świeżo mielony do smaku Dodatkowo 1 kg młodych ziemniaków 100 g fety, u mnie owcza świeże zioła do posypania Młode buraczki i marchewki (nie ma potrzeby obierać) pokrój w plasterki. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Opłukaj botwinę i grubo pokrój. Włóż warzywa do pojemnego garnka i wlej bulion. Gotuj botwinkę przez

codojedzenia
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 143

Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego(...)dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka sól pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać

O kuchni z uczuciem