mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:169/458)

Kurczak w migdałach z cytrynowymi noodlami z cukinii i marchewki 134

cytrynowy, czosnek granulowany\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Kurczak w migda\u0142ach z cytrynowymi noodlami z cukinii i marchewki","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Migda\u0142y mielimy w blenderze lub innym rozdrabniaczu na \"piasek\". Przesypujemy na talerz, na drugim talerzu roztrzepujemy jajko.\r","Pier\u015b z kurczaka kroimy na p\u00f3\u0142 wzd\u0142u\u017c d\u0142ugo(...)stron\u0119. \r","Kiedy kurczak si\u0119 sma\u017cy przygotowujemy noodle. Marchewk\u0119 obieramy, cukinie dok\u0142adnie szorujemy, nast\u0119pnie u\u017cywaj\u0105c spiralizatora lub obieraczki robimy z warzyw \"makaron\". Cytryn\u0119 kroimy na p\u00f3\u0142, jedn\u0105 po\u0142\u00f3wk\u0119 kroimy w plastry.\r","Kiedy kurczak b\u0119dzie gotowy, \u015bci\u0105gamy go z patelni i wrzucamy warzywa

Mostek w kuchni
Leczo z cukinią + film 141

ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem.     składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy bulion i wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.   Artykuł

Smakowite Dania
Chińszczyzna 207

pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą(...)mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około pół godziny. Wyciągnąć cebulę, dodać warzywa, grzyby i pędy bambusa, smażyć do miękkości. Zalać bulionem i dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Dynia w zupie 174

dodajemy dynie i zalewamy wszystko bulionem tak by warzywa byly calkowicie pokryte plynem. Gotujemy na srednim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna sie rozgotowac. Warzywa miksujemy, dolewamy odrobine smietany. Wszystko doprawiamy do smaku galka, sola i pieprzem. Jablko obieramy i kroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy na dno miseczek(...)sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni. Zupa marokanska z dynia i soczewica skladniki: 1 lyzka oliwy 1 cebula - drobno posiekana 1 roztarty zabek czosnku 2 lyzki mielonego kminu 1 lyzka przyprawy marokanskiej 6 szklanek bulionu warzywnego 1 kg dyni pokrojonej w kostke 1 duzy pokrojony ziemniak 1 szklanka czerwonej soczewicy sol, czarny pieprz szczypiorek do dekoracji

Przysmaki Karolki
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 149

czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony(...)średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier

karmelowy
Imprezowa frittata 125

Padano 100 g śmietany 30% 40 g bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano Ketchup Łagodny Kotlin WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Wszystkie warzywa umieścić w misce. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać startą na tarce

Passions hobbies life
Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków i z jarmużem 193

szklanki soku z kiszonych ogórków Na klopsiki: 30 dag mięsa mielonego, wieprzowego 1 jajko 1 garść świeżego majeranku 3 łyżki kremówki Sól, pieprz około 1 szklanki mąki orkiszowej Włoszczyznę ścieramy na tarce, lub kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zalewamy warzywa wodą. Gotujemy z listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko solimy. Klopsiki: wyrabiamy mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku 138

szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 2 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić

Czerwień i błękit
Pomysł na… kolorowy obiad 240

paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam wykałaczką. Marchewki, ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora obtoczyłam w oleju z przyprawami. Ziemniaki skąpały się w oleju orzechowym. Kalafior natomiast kąpał się w oleju z dodatkiem papryki, korzenia lubczyku, mielonego ziela angielskiego i listka laurowego oraz kolendry. Marchewkę natarłam olejem kokosowym. Na łyżeczce

Kucharzyca
Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu 1166

pysznie. Powstał hummus , powstało guacamole, domowe tortille , frytki z warzyw i właśnie bułeczki.    Serowe bułeczki   180 ml wody  80 gram masła 0,5 łyżeczki soli szklanka mąki 3 duże jajka 2 kulki mozzarelli startej na tarce 5 dkg tartego parmezanu natka pietruszki posiekana świeżo mielony pieprz Rozgrzej piekarnik do 180 C.  Do garnka wlewamy

Kuchnia na wzgórzu
zupa pomidorowa z mięsem mielonym i ryżem 279

kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut. Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić

6niebo
Pierogi z kapustą i grzybami 150

odstawiamy do rana. Rano wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, możemy dodać jakieś warzywa do wywaru np. marchewkę, pietruszkę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy a nawet powinniśmy dokładnie odcisnąć. Grzyby odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy nożem(...)patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby i cebulkę łączymy ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Dużo pieprzu. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. dokładnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa jarzynowa 160

się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo

Szczęśliwa kuchnia
KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 239

dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego.  Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia  podczas gotowania miękną tworząc smaczny

cool and minty
wspaniałe kotlety z kaszy jaglanej z jajkami 134

rozstawać :-) Z kaszy jaglanej można zrobić wiele pysznych dań, np. faszerowane warzywa, knedle,placuszki, potrawki i inne.  Ja dziś zapraszam Was na wspaniałe kotlety zrobione na bazie kaszy jaglanej i jajek ugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu, i są też zdrową alternatywą kotletów mielonych czy tym podobnych. Bardzo Wam je polecam, są wspaniałe same

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gotujemy wywar na żeberkach wołowych w szybkowarze 140

angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l 500 ml wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga: Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, koniecznie zobacz uwagi pod przepisem

Szybko Szybkowar
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 178

przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz

zadanie-gotowanie
zupa gołąbkowa 168

laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki odrobina pieprzu i chili sól do smaku 2 łyżki oleju natka pietruszki Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów

6niebo
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 151

suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości

Kuchcik gotuje
Ogórkowa z pulpecikami 98

sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku szczypta bazylii 200 g mięsa mielonego 1 jajko Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę. Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 177

łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli (do smaku) świeżo mielony pieprz (do smaku) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler

Słodko-Słony Świat Ilony
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 186

pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.   Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem by bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem.   Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą

W kuchni u Moniki
DŻEM Z MIRABELEK 93

zasadę "co swoje, to swoje". Dlatego wyszukuję dobrych jakościowo owoców i warzyw, a następnie zamykam letnie smaki do słoika, aby cieszyć się nimi przez całą zimę. Was do tego również namawiam :) SKŁADNIKI: 2 kg mirabelek 1/2 kg cukru żelującego (2:1) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru A jak to zrobić: Mirabelki umyć, przełożyć

Kuchnia w opałach
Barszcz Czerwony 140

Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero

Mama Gotuje
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 273

pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz mielony do smaku Jeżeli kapusta kiszona jest za kwaśna należy ją przepłukać, następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa jarzynowa 178

się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 122

ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte

ladykitchen
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 135

Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród

Bon Appetit Małgorzaty
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 171

Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa

ladykitchen
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 170

kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.  Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek

Smakowity Blog Kulinarny
Faszerowane cukinie z grilla 153

Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :) Składniki : 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera(...)łyżeczki czerwonej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite. Przygotowanie:      Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy

Aga w kuchni
Zupa warzywna z ryżem 177

pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy

Proste Potrawy
Leczo warzywne 137

Szybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie?   Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie  * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Pasztet z cukinii 283

oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut

Poezja smaku