Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka - 1 szt bułka tarta - ok 2 łyżki(...)łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą
Wylizany Rondelłyżeczka estragonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka tabasco Sól, pieprz 1 łyżka majonezu Dodatkowo: Bagietka Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy
R'n'G Kitchenobniżoną ilością węglowodanów a zwiększoną ilością białka i warzyw. Papryka ekspresowo poszła na niedzielny obiad a talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego(...)pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować
Ze smakiem bez glutenuMożna je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam! Łódki z farszem mięsnym Składniki na 4 sztuki: Na ciasto: 200g mąki pszennej 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka
Smak mojej kuchniziemniaki (lekko twardawe) 1 czerwona cebula 6 filetów śledziowych świeżo mielony pieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz. Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj. Warzywa zatrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj
Kuchnia bezglutenowakoperek sól, pieprz magi Składniki (klopsiki) : 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego łyżeczka majeranku 2 łyżeczki musztardy łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj. Gdy warzywa zmiękną
Mechanik w kuchniwiększa, jogurt grecki 200 ml, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, zielenina 2 łyżki rzepa starta posypana solą i odstawiona na 40 minut i dobrze z puszczonego soku odciśnięta traci gorycz = czarną rzepę obrać, opłukać, na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu, przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięziarna pieprzu i ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą cebulę i ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę, kiełbasy, cebulę wyjąć z wywaru. Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z mąką, chrzan i majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą, czy mielonym pieprzem. Podawać z kiełbasa pokrojoną w plastry, jajkiem na twardo, posypaną zieloną
Kuchnia z widokiem na ogródminut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody. Smacznego
kgwjanczewoktóry miał na celu jedno - poznać na nowo smak tego warzywa i się do niego przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć, że "dorosłam" do tego smaku, w taki sam sposób jak pokochałam kiedyś znienawidzone oliwki. Razem z mamą znalazłyśmy przepis na krem z dyni, z dużą ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego! A przede
Kuchnia Pani WiosnyCukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś
Ugotowaćokroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki(...)padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy
Kuba Gotujeokroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki(...)padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy
Kuba Gotujełyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim warzywa, dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde
Moniki Smakołykiletniej sałatki z warzywami i jajkiem. Letnia sałatka makaronowa z warzywami i jajkiem: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki i cienki szczypiorek 1 cebulka 2 ogórki kiszone tegoroczne kilka pomidorków koktajlowych ok. 100 g makaronu mini farfalle 1 łyżka gotowanej na parze soczewicy Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i ziarnisty pieprz zielony Sos: 1/2 łyżki majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię