ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego, pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obieramy, kroimy
chleba naszegokoncentrat Reypol 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Składniki zalewy dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujełyżki oleju liść laurowy sól świeżo mielony kolorowy pieprz zioła prowansalskie WYKONANIE: Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać, posiekać, dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając. Dodać zamrożoną brukselkę i liść laurowy, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla
Kuchenne zapiski Edytykażdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam. 0.5 op.szpinaku mrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipapryki, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej, mielony pieprz cayenne do smaku, sól do smaku, ponadto: mieszanka przypraw - suszone pomidory z chili. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę. W garnku (min. 1,5 l) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru, dodajemy warzywa i całość podgrzewamy ok 2 min, ciągle mieszając. Zalewamy
Moniki Smakołykiłyżka masła sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele mielony kminek opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny śmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać
Moje domowe kucharzenieśniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula duży ząbek czosnku papryczka chili
Kopystką po garachpieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy
kulinarne odsłony patiMożna również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego(...)łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku i cebuli sól i czarny pieprz do smaku 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki posiekany koperek Przygotowanie: Mięso mielone z indyka łączymy z jajkiem, musztardą, majerankiem, oraz suszonym czosnkiem z cebulą. Doprawiamy klopsiki dodatkowo ostrą papryką, oraz solą i pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem . Składniki: łopatka wieprzowa 1.1/2 kg majeranek 2 garście sól i pieprz do natarcia mięsa czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy
Różowa kuchniamodrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz mielony do smaku Przygotowanie: Kapusta kiszona była niedawno ukiszona, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajonez śmietana 18 % sól pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę , wsyp do dużej miski lub garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj
Przepisy i porady kulinarneziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityproste i szybko się je przygotowuje :) Szukajcie szalonego warzywa, bo jest godne uwagi i pełne potasu! :D Bakłażany zapiekane z orzechowym kuskusem i pomidorami Potrzebujesz: 2 średnie bakłażany 10 pomidorków koktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCukinia to takie cudowne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Podaje się ją na słono jak i na słodko. Tym razem chciałabym Wam przedstawić mój pomysł na prosty ale niebanalny obiad, po "taniości" :) Potrzebujemy: 1 cukinię o jak najmniejszej średnicy 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 jajko szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo szczypta suszonego czosnku
MamaOskarkaZapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza. Maron mieszamy z sosem mięsno - warzywnym, posypujemy serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec(...)SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Mariolipewną grillową propozycję, czyli szaszłyki z warzywami i wątróbką. Szaszłyki są szybkie i łatwe do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na przyjęcie grillowe gości. www.alma24.pl SKŁADNIKI: 1 cukinia, 1 papryka żółta, 3 cebule, 2 pomidory, 300g wątróbki drobiowej, 1,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek
Tradycyjna kuchnia Kasisiekamy. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy przez 30 minut. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę i paprykę. Zalewamy 1 szklanką wody, dusimy przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchnipuszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki kapary, sok z cytryny, ponadto: dowolne warzywa np. marchew, duże kapary, świeża bazylia. Przygotowanie: Rolada: Kotlety
Moniki Smakołykikońca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś duża cebula i taka sama marchew 3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować
Proste Potrawypomidorowej natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne liść laurowy W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą
Mango Papajapapryczki chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy sól. Dolewamy wodę, dodajemy ziele
KuchcikoweLovełyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka) mielona kolendra (1 łyżeczka) sól (2 łyżeczki) olej (3 łyżki) + olej do smażenia Czas przygotowani: 75 min Liczba porcji: 10 Przygotowanie: Nadzienie: Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy
Weganka gotujezmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa
Czerwień i błękitburgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad! przepis znalazłam tutaj składniki (4 porcje) 600 g jeleniny na gulasz 1 liść laurowy 1 duża drobno posiekana cebula 4- 5 ząbków czosnku 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 marchewki, obrane i pokrojone
Stare Garydodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula
Ostra na Słodkowyróżnić trzy etapy : ETAP PIERWSZY Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej: niełuskanych pestek dyni, niełuskanych pestek słonecznika, siemienia lnianego. Następnie całość mielemy na drobny proszek. ETAP DRUGI: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą papkę. ETAP TRZECI
W kuchennym oknie Ewyczerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego
Pasja SmakuKończy nam się już okres warzyw "sezonowych", tak więc stwierdziłam, że będzie młoda kapusta. Anegdota z tym związana jest taka, że z tego miały powstać gołąbki... Wszystko ładnie, pięknie gdyby nie to, że idąc na zakupu z zamiarem kupienia składników na gołąbki, kupiłam wszystko prócz mięsa mielonego. Ok, myślę sobie, nic się kapuście nie stanie, jak pójdę po mięso
Zainspiruj się kuchniązazwyczaj 1/3-1/4 większe od średnicy bulki i bardziej płaskie niż wypukłe (po prostu niskie). Przy smażeniu burgery zmniejszą znacznie i swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć(...)nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego
Karo in the Kitchen