ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków… i nie tylko. Powstały proszek to świetny dodatek do musli, sałatek czy koktajli na bazie owoców, warzyw i jogurtów. Można nim posypać kanapki, zupę albo twarożek. Wzbogaci
mojewypiekiinietylkomiarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek. Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku). Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać
Codziennik Kuchennymielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto
IMPRESJA SMAKUKalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę(...)SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Zupa ogórkowa - łatwy przepis W tym czasie obieramy wszystkie warzywa i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa
Pyza i Surówkałyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień
Monia miesza i gotujeżelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę układamy wędlinę (ja ją zwinęłam na kształt różyczki) i część warzyw ,następnie zalewać stopniowo żelatyną. Wstawić do lodówki. Jak tylko stężała
Camilla w kuchnipodania sałaty, jest wiosna, korzystajmy więc z bogactwa surowych warzyw, ta surówka to doskonałe źródło witamin, po prostu samo zdrowie!!! Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy
kgwjanczewoprzelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość
Mama Gotujepotraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około
Moja Delicjaprzygotowaniu jednogarnkowa potrawa, której podstawę stanowią świeże kolorowe warzywa duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka. Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół prowansalskich tymianek świeży lub suszony
wyzwania kuchenneduszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g) mała czerwona papryka (150g) mała zielona papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy(...)rozgrzewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy. Przez chwilę podsmażamy cebulę, po czym dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez 5-6 minut. Dodajemy pieczarki i cukinię, dokładnie mieszamy z pozostałymi warzywami. Dusimy dodatkowe 5-6 minut. Łososia podajemy na ciepło razem z warzywami oraz bazyliowym pesto. Przez
Kulinarna Pokusa