słodka mielona pół łyżeczki, kurkuma mielona szczypta, zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku Sposob przygotowania: Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta na grubych oczkach marchewkę, groszek i pokrojona w kostkę paprykę. Podlać woda, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy śmietanę i posiekana natkę pietruszki
kulinarne odsłony patikilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce
Czerwień i błękitugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków… i nie tylko. Powstały proszek to świetny dodatek do musli, sałatek czy koktajli na bazie owoców, warzyw i jogurtów. Można nim posypać kanapki, zupę albo twarożek. Wzbogaci
mojewypiekiinietylkomiarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek. Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku). Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać
Codziennik Kuchennymielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto
IMPRESJA SMAKUKalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę(...)SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Zupa ogórkowa - łatwy przepis W tym czasie obieramy wszystkie warzywa i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa
Pyza i Surówkałyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień
Monia miesza i gotujeżelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę układamy wędlinę (ja ją zwinęłam na kształt różyczki) i część warzyw ,następnie zalewać stopniowo żelatyną. Wstawić do lodówki. Jak tylko stężała
Camilla w kuchnipodania sałaty, jest wiosna, korzystajmy więc z bogactwa surowych warzyw, ta surówka to doskonałe źródło witamin, po prostu samo zdrowie!!! Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy
kgwjanczewoprzelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość
Mama Gotujepotraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około
Moja Delicja