łyżeczki wędzonej papryki ● 150 g koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli nierafinowanej Do przybrania: ● natka kolendry i/lub pietruszki Duszone pieczarki: ● 1 łyżka oliwy ● 100 g pieczarek ● szczypta nierafinowanej soli ● świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój(...)podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę. Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaskładnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki(...)mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół ok. 350 ml Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z tej ilości mięsa formujemy ok. 10 zgrabnych klopsików. Klopsy wrzucamy na gotujący się bulion lub rosół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko
Słodko-Słony Świat Ilonyminut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie
Kardamonovyczosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża bazylia i natka pietruszki 2 łyżki masła 1/2 kostki serka topionego śmietankowego (ok 50g) Przygotowanie Kurki oczyścić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w piórka. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebule i masło. Do warzyw dodać oczyszczone kurki i dusić je razem
ChilliJemyświeżego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, po czym obieramy do 1/3 wysokości. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Zalewamy warzywa wrzątkiem i blanszujemy przez około 3 minuty (najlepiej
Moje Kuchenne Rewelacjebczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję
JejKuchniaplastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami
Pyry na Gazłyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej
karmelowyzdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem ziół. Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnyinnej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej
W królestwie smaków Beatyziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso
magiczna kuchnia Kasikrówek i kózek. Gospodarze Ci dodatkowo mieli w ofercie najprawdziwsze jaja kurze z ekologicznego chowu - każde jajko inne, nieco zdeformowane przez matkę naturę, w różnym odcieniu. Bo takie są po prostu dobre jaja! Oprócz serów można kupić tam wyśmienite masło - krowie lub kozie. Wśród wystawców było kilku producentów rozmaitych warzyw i owoców jak np. reprezentant marki Barwy Zdrowia
Right Behind The Kitchenudusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką, przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem
Kulinarne Inspiracjełyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy
Moje Kuchenne Rewelacjeząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki masła ghee lub olej 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru dodatkowo: parmezan Wykonanie: składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam
Jemy Pijemyplastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego, tak aby delikatnie na siebie nachodziły. Na wierzch położyć sałatę, a na niej rozkruszyć ser. Sezam uprażyć na patelni i posypać nim talerz. Polać olejem arachidowym i sosem balsamicznym. Można delikatnie polać sokiem z limonki. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jemy Pijemygruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę
W kuchni Karmel-itki