użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml(...)100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku
Kulinarna Pokusaząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego, pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obieramy, kroimy
chleba naszegokoncentrat Reypol 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Składniki zalewy dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujełyżki oleju liść laurowy sól świeżo mielony kolorowy pieprz zioła prowansalskie WYKONANIE: Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać, posiekać, dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając. Dodać zamrożoną brukselkę i liść laurowy, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla
Kuchenne zapiski Edytykażdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam. 0.5 op.szpinaku mrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipapryki, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej, mielony pieprz cayenne do smaku, sól do smaku, ponadto: mieszanka przypraw - suszone pomidory z chili. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę. W garnku (min. 1,5 l) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru, dodajemy warzywa i całość podgrzewamy ok 2 min, ciągle mieszając. Zalewamy
Moniki Smakołykiłyżka masła sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele mielony kminek opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny śmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać
Moje domowe kucharzenieśniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula duży ząbek czosnku papryczka chili
Kopystką po garachpieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy
kulinarne odsłony patiMożna również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego(...)łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku i cebuli sól i czarny pieprz do smaku 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki posiekany koperek Przygotowanie: Mięso mielone z indyka łączymy z jajkiem, musztardą, majerankiem, oraz suszonym czosnkiem z cebulą. Doprawiamy klopsiki dodatkowo ostrą papryką, oraz solą i pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem . Składniki: łopatka wieprzowa 1.1/2 kg majeranek 2 garście sól i pieprz do natarcia mięsa czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy
Różowa kuchniamodrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz mielony do smaku Przygotowanie: Kapusta kiszona była niedawno ukiszona, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajonez śmietana 18 % sól pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę , wsyp do dużej miski lub garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj
Przepisy i porady kulinarneziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatity