mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:176/458)

Chrupaki :) 264

mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość sporą ilość ziarenek siemienia lnianego, i trochę mniej sezamu. Na wierzchniej warstwie znajduje się rozpuszczony i zapieczony ser. Jak na smak cebulowy przystało, chrupak ten zarówno pachnie i smakuje tym warzywem. Choć nie jest to tak intensywne, co uważam

Zdrowie na języku :P
Dorsz w płatkach migdałowych 176

smaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek.   400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt) 100 g płatków migdałowych 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
Pełnoziarniste fusilli z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowym 191

słodka mielona pół łyżeczki, kurkuma mielona szczypta, zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku Sposob przygotowania: Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta na grubych oczkach marchewkę, groszek i pokrojona w kostkę paprykę. Podlać woda, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy śmietanę i posiekana natkę pietruszki

kulinarne odsłony pati
Pestka z awokado 156

piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków… i nie tylko. Powstały proszek to świetny dodatek do musli, sałatek czy koktajli na bazie owoców, warzyw i jogurtów. Można nim posypać kanapki, zupę albo twarożek. Wzbogaci

mojewypiekiinietylko
Francuski pasztet z wątróbki. 206

miarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.  Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).  Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 472

mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto

IMPRESJA SMAKU
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 167

Kalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę(...)SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Indyjska zupa krem z kalafiora 178

łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 153

łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Zupa ogórkowa - łatwy przepis W tym czasie obieramy wszystkie warzywa i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa

Pyza i Surówka
Sos słodko-kwaśny z ananasem 216

łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień

Monia miesza i gotuje
Galaretka z warzywami 130

żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę układamy wędlinę (ja ją zwinęłam na kształt różyczki) i część warzyw ,następnie zalewać stopniowo żelatyną. Wstawić do lodówki. Jak tylko stężała

Camilla w kuchni
Zielona sałata z jajkiem 341

podania sałaty, jest wiosna, korzystajmy więc z bogactwa surowych warzyw, ta surówka to doskonałe źródło witamin, po prostu samo zdrowie!!! Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy

kgwjanczewo
Czerwony Barszcz Zabielany 214

przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość

Mama Gotuje
Ras el hanout - przyprawa marokańska 213

potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki  2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 174

domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około

Moja Delicja