warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula(...)marchewkę i pietruszkę, liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek. frykadelki w sosie z warzywami
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na gęstą i sycącą zupę. Przygotowałam ją na bazie podstawowych warzyw: cebuli, marchewki i ziemniaka. Żeby jednak zupa nabrała nieco światowego charakteru dodałam do niej białą fasolkę oraz passatę pomidorową. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na miękko, posypaną parmezanem. Tym sposobem uzyskałam danie na wzór toskańskiej Ribollity. Wykorzystałam białą fasolkę i passatę pomidorową firmy Jamar. Produkty dostępne(...)średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 większe marchewki 2 ziemniaki 500 g passaty pomidorowej JAMAR 1 puszka białej fasolki JAMAR sól, pieprz biały słodka i ostra mielona papryka suszony tymianek przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim tarty parmezan (ilość wg uznania) jajka ugotowane na miękko (ilość wg potrzeby) Cebule kroimy w piórka. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy
Smaki Na TalerzuWedług mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów. Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego kremu ricotty, parmezanu i czosnku. Na bazarkach mamy wreszcie sensowne pomidory, uważam więc, że nastała(...)można pokroić w sumie na 16 kawałków. Jeżeli jednak nie spodziewacie się znajomych, przygotujcie ją tylko z połowy porcji. I jeszcze jedno - jeśli macie ochotę, dodajcie do tarty inne warzywa. Szczególnie grillowana lub podsmażona cukinia, kabaczek czy bakłażan sprawdzą się świetnie w tym przepisie. ➤ Spróbuj także: tarty z cukinią, pomidorami i parmezanem . Tarta migdałowo-serowa z pomidorami i oliwkami Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaczosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie(...)suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy. Wlałam bulion. Gotowałam
potrawyregionalnePulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą
kuchnia doskiBudapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki(...)pominąć, ale daje cudowny aromat) 3 czubate łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki papryki czerownej ostrej 1-1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 papryczka chili sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę szatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza
Pociąg Do Kuchnisłodyczy najbardziej lubię śledzie… dlatego zamiast klasycznego słodkiego tortu postanowiłam przygotować wersję wytrawną. Oczywiście na fali potraw dietetycznych i to danie zrobiłam w wersji fit z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Ten tort na słono doskonale sprawdził się u mnie jako danie obiadowe. Porcja była tak duża że przy dwóch osobach było tego na dwa obiady(...)niedrogie. Tort jest też fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne
Mama z miastasosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny(...)potrzebujemy: 400 g sznycli lub piersi indyka 20 cm pora, jasnej części 2 łodygi selera 1 średnią marchewkę 1-1,5 szklanki ryżu 1 łyżeczkę kurkumy sól i kolendra mielona do smaku Ryż gotujemy w stosunku 1:2 (część ryżu, dwie części wody) dodając trochę soli, kukrumę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzewamy trochę
Kucharzycaserem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 120ml mleka (ciepłego) 50g masła extra 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka cukru Dodatkowo: 250g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 130g passaty(...)dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować
Szalona Kuchnia Ewelinyjedna opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy
R'n'G Kitchenżółta cukinia 2 listki laurowe sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy papryka słodka, chilli cayenne, curry koperek 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion warzywny będzie gotowy, wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię
wege i kropkaczasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, proste i sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Takie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto je wypróbować! składniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj) 500 g mielonej wołowiny 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli(...)smażenia 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko rumienimy krótką chwilę od czasu do czasu mieszając. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso
Smakowite Daniamąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość sporą ilość ziarenek siemienia lnianego, i trochę mniej sezamu. Na wierzchniej warstwie znajduje się rozpuszczony i zapieczony ser. Jak na smak cebulowy przystało, chrupak ten zarówno pachnie i smakuje tym warzywem. Choć nie jest to tak intensywne, co uważam
Zdrowie na języku :Psmaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek. 400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt) 100 g płatków migdałowych 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem
Kolorowa kuchnia Elkimakaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe danie
Zasmakuj Kuchni