mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:166/458)

Hamburgery 125

bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ")  Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru(...)łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto:  4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 1 ogórek konserwowy pokrojony na plasterki 4 plastry krążków czerwonej cebuli

Simply Food
Schab z ziemniakami z piekarnika 310

Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Tak, tak - sam się robił. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana(...)tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki.  Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem

Obiad gotowy
wegańskie pulpeciki z fasoli z cukiniowym makaronem 143

obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ nie zawiera węglowodanów(...)maszynce do mielenia mięsa) razem z fasolą, do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę, tak żeby uzyskać w miarę zwartą konsystencję, formujemy pulpeciki i pieczemy ok 30 minut lub aż się zarumienią i zrobią twarde (tak, żeby dało się je wyciągnąć) czekamy jak ostygną. Cukinię, formujemy w makaron za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw lub zwykłej wtedy otrzymamy

zdrowa vege kuchnia
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 145

sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oderwać zdrewniałe końce, gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić pokroić na kawałki, por, wydrążoną paprykę oraz umytą rzodkiewkę pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na petalni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić czosnek oraz warzywa , podsmażyć do momentu aż zmiękną

Wanilia i Kardamon
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 138

Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę. Więc dziś zapraszam Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy(...)smakuje najlepiej z makaronem. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 0,5 bułki ( kajzerki), 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0,5 selera, duży pęczek kopru, sól, pieprz, wegeta, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem

Passion of Cooking
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 195

mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy

mojewypiekiinietylko
Kofta z pitą i hummusem 109

tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Zmodyfikowałam go według własnych potrzeb. Przepis można dowolnie modyfikować wedle uznania. Składniki: Kofta: 300 gram mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku(...)awokado 1 pomidor malinowy garść oliwek kilka rzodkiewek natka pietruszki tzatziki (1/2 ogórka zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, drobno posiekany ząbek czosnku) Zaczynamy od kofty. Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy

Mango Papaja
Indiańskie pączko-chrusty czyli frybread Navajo - idealne na wyprawę 127

swojej ziemi. Tam gdzie przyszli nie zdążyli jeszcze sobie wyhodować fasoli i warzyw, do których przywykli, ale dostali od wspaniałomyślnego rządu USA mąkę i zrobili takie chlebki, zasługując na tytuł prawdziwych kryzysowych kucharzy. Obecnie dodaje się do nich proszku do pieczenia, którego, siłą rzeczy wtedy nie mieli :) Normalnie robi się je ze zwykłej mąki, dzięki czemu są bardziej pofalowane

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieprz 178

steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby

Pomysłowa kuchnia
Humus z aquafabą bez oleju 168

tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki aquafaby (z używanej w tym przepisie ciecierzycy) Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miskujemy dozując ilość aquafaby w zależności od żądanej konsystencji. Podajemy z ulubionym dodatkiem, u mnie z warzywami Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Humus z aquafabą bez oleju pochodzi

Lamarida.pl
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 184

daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy

kruche babeczki
Fasolka szparagowa z kurczakiem 132

podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy

Pyry na Gaz
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 199

jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć

Simply Food
Buraczki na ciepło z dynią 115

wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań

Czerwień i błękit
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 129

jałowca utłuczone 3/4 łyżeczki mielonego imbiru gałka muszkatołowa niecałą łyżeczka papryka mielona słodka czerwona papryka ostra mielona1 łyżeczka 2 czubate łyżki majeranku Maggie dla smaku sól i pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej ******************************************** Wywar mięsny zagotować.Dodac listek laurowy,ziele angielskie i jałowiec.W łożyc starego warzywa,zagotować.Chwilę pogotowac,dodac u.myte i pokrojone w paski grzyby.Zagotować.Pogotowac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki