mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:157/458)

Łosoś w galarecie 246

filetu z łososia  1 łyżeczka soku z cytryny mielony pieprz cytrynowy 2 ugotowane jajka 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 ugotowana marchewka plasterki cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego Z włoszczyzny ugotować bulion,warzywa usunąć,w bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić octem. Łososia skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem cytrynowym,podzielić

Kolorowa kuchnia Elki
Leczo z mięsem mielonym a'la spaghetti 145

Uwielbiam szybkie i sycące dania. Postanowiłam przygotować leczo z dużą ilością warzyw.  Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka(...)dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę 113

tego czasu, oprócz zwykłego soku pomidorowego, sławę zyskały też jego mieszanki z warzywami, ziołami i przyprawami (źródło http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/) Składniki: 2 kg pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 ziaren jałowca 8 ziaren czarnego pieprzu 3 goździki 1/3 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 131

gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki Sól Pieprz mielony Wykonanie: Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ( trzymamy pod przykryciem ). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy

Smaki Ewy
Gulasz z szynki 140

łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli

Czary - gary w kuchni
Zupa krem brokułowa z serem topionym 200

suszony lubczyk pół łyżeczki) łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy i mielony w ilości wg upodobania ok 2 litry wody  kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę

Anioszek w kuchni
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 172

warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek czosnku,  4 łyżki przecieru pomidorowego

Z miłości do słodkości
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 118

, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego  olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr wody. Obierz, oczyść i pokrój drobno marchewkę, cebulę, pietruszkę, pasternak i ziemniaki. Przełóż do wrzątku, dodaj natki z warzyw i ponownie doprowadź do wrzenia. W tym czasie oczyść dynię z wnętrza

Zdrowie na języku :P
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 158

selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z białych szparagów 91

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru oliwa szałwia grubo mielony pieprz Czosnek i szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka

Marder&Marder Manufacture
Po maminemu - najlepszy rosół świata 251

robię. Moim zdaniem, najlepszy jest po prostu - tłusty, z mięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku, a do zupy nałożonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Tortellini w sosie serowym z brokułami 684

należy zeszklić na oliwie cebulę, po 2 minutach dodajemy warzywa i szynkę. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy śmietany i przelane wrzątkiem, małe różyczki brokuł. Całość mieszając nieco odparowujemy. Pod koniec dodajemy całe opakowanie serka topionego i doprawiamy do smaku solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu – ser jest słony, dlatego robimy to pod koniec i z umiarem. Podgrzewamy

Ugotuj to sam ...
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 187

łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 140

jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek

Czerwień i błękit
Surówka z kapusty 138

mnie Kielecki - jest dobrze doprawiony sam w sobie, dlatego go lubię) pieprz mielony czarny lub ziołowy Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, odciąć ok. 1/4 główki i pokroić na kawałki Marchewkę obrać i również przekroić na 4 części Cebulkę obrać, pokroić na kawałki Wszystkie warzywa umieścić w blenderze i zmiksować licząc do 3:) Nie dłużej, ponieważ zrobi się papka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com