mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:149/458)

Bulion warzywny 486

sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać z łupinek. Pomidora i por umyć. Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele

Kulinarne Przeboje
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 183

używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków   Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku,  zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw.  Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła

IzaGotuje
Współpraca z firmą Skworcu 212

nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem . 2. Curry  to przyprawa rodem z Indii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium(...)dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory

Słodkości i nie tylko
Kalarepa do obiadu 177

kcal. A dzięki właściwościom moczopędnym warzywo wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Kalarepa w tej postaci gości na moim stole od dzieciństwa i nawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak całej potrawy. Taka kalarepa nadaje się jako dodatek np. do jajka sadzonego, schabowego czy mielonych. Jest smaczna i łatwa(...)następnie w dużą kostkę. Liście oraz kalarepę wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby zawartość garnka była zakryta. Dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu aż warzywo zmięknie. Następnie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Teraz dolewamy po trochu wywaru, w którym gotowała się kalarepa i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy tyle wywaru

My simple kitchen
Zupa z łososiem 184

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli

Moja Delicja
Ryba po grecku 356

tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 197

się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa.  Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO  zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową(...)marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie.  Zupę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 302

jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych(...)przy jakiś donioślejszych okazjach, zwłaszcza jeśli możemy się spodziewać, że nie mieli wcześniej okazji skosztować czegoś podobnego. Piersi z kurczaka Nell Gwyn 2015-06-15 15:13:37 Niezwykle oryginalne w smaku piersi z kurczaka Nell Gwyn z pomarańczami, spaghetti i wyjątkowym sosem z mascarpone, brandy, południowymi warzywami i estragonem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi

Kulinarna Pokusa
Tabbouleh 181

drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz W kuchni Bliskiego Wschodu korzysta się z nieskończonej ilości mieszanek(...)warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można przechowywać w zamkniętym pojemniku do ośmiu tygodni. Baharat  Składniki: 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 mała laska cynamonu, połamana na kawałki 1/2 łyżeczki całych goździków 1/2 łyżeczki mielonego ziela

Smakowity Blog Kulinarny
Przepyszne burgery BBQ z indyka 147

fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu(...)wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron. 2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki. Smacznego! BBQ Turkey Burgers approx. 7-8 pieces. Ingredients: Burgers: 500g minced turkey meat 1 medium onion 1/2 tablespoons honey 1,5 tablespoons BBQ sauce

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 230

angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2.  Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 179

końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka oregano 2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku

Kolorowy Przepisownik
pierś na parze z warzywami... 205

Składniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 179

warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne(...)oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów i papryki zdejmujemy skórki. Zapieczone warzywa/ owoce zdejmujemy z blaszki i umieszczamy w naczyniu miksujący do którego dodajemy ugotowane warzywa z wywaru. Całość miksujemy. Dodajemy tyle wywaru ( przez sitko ) aż uzyskamy odpowiednią gęstość ( według gustu ). Całość

Smaki Ewy
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 180

placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka(...)czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć

Codziennik Kuchenny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję