mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:146/458)

Wołowina na sałacie 211

Zapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej  1 owoc avocado dressing:  połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz

Sajkofanka smaku
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 263

wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy(...)marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek,   1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie:  Marynata: do miseczki wsypujemy zioła

Moniki Smakołyki
Zapiekanka warzywna z ziemniakami w jogurtowym sosie 155

Kolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację.  Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać(...)Paprykę pokroić w kostkę Szczypiorek posiekać Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian Paprykę wyłożyć na górę warzyw Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta

HealthyCreations
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 285

nich całą wodę).  Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych(...)niewiele, a roboty... ;) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości. Krok 2. Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami

Moja Książka Kucharska
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 195

był bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :)  A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje(...)cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek, kminek mielony, czosnek kolorowy Agnex , pieprz ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu

Zdrowie na języku :P
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 252

piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam.  Dzięki przyprawom jakie zmieszałam, ciekawy smak uzyskałam, który wyszedł ostry, niebanalny, w połączeniu z kaszą i warzywami idealny.  Mozzarella i pesto ciekawie się tu wkomponowały i swojego smaku całości nadały.  Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania(...)oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka kapary, 10 g startego sera grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw . W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół. Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki. Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren

Moniki Smakołyki
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 277

cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić na odrobinę papryki chili) i posiekaną świeżą bazylię(...)boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże czerwone lub żółte papryki filet z piersi kurczaka lub ½ kg mięsa z indyka (jeśli kupicie mielone

Eat me! Fit me!
Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana 191

pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko(...)pasta sezamowa2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosól, pieprz, papryka świeże liści kolendry/pietruszki Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek

UgotujmyTo.pl
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 192

cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane(...)zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.  Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 285

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 325

musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe!  Domowe burgery z jarmużem(...)łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
polędwiczki w miodzie i warzywach 311

podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 271

mielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły(...)zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 125 g mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia

Ratunku obiad
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 221

łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier

potrawyregionalne
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 198

pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :)  Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula(...)podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj.  Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P