mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:139/458)

Gdy w kuchni rzadzi przypadek 150

propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu(...)gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy bedzie juz gotowy dokladamy go do warzyw. Smacznego

Przysmaki Karolki
Makaron sojowy po chińsku z warzywami 140

sprawiać  żadnej trudności w przygotowaniu. Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi, tworzy danie palce lizać ! Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata. Składniki na 5 porcji: 20 dag makaronu sojowego nitki Vermicelli Kuchnie(...)zalewy kukurydzę , doprawić   sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, od razu podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 133

dość drobną kostkę. Jest to ważne, gdyż nie obierałam warzyw ze skórek. Z dużych kawałków mogłaby się nam ona zbytnio ciągnąć po zupie pomimo miksowania. Wszystko pichciło się w ten sposób jakieś 15 minut, a w tym czasie przygotowałam pulpety. Do miski włożyłam 300 gr mięsa mielonego z indyka, wbiłam jajko, dodałam małą bułkę namoczoną w mleku, uprzednio dobrze(...)gumowe i twarde. Ręce zwilżałam zimną wodą, by było nieco łatwiej manipulować mięsną masą, a deskę, na której układałam pulpety, posypałam delikatnie mąką.  W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam.  Zupa ponownie wylądowała na gazie

Pichceniomania
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 847

Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały(...)ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy

Ratunku obiad
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 143

wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy selera (około 200 g) 1 średni ziemniak biała i jasnozielona(...)zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać 2 – 3 łyżki wody

Even Better Food
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 171

każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól

W kuchni Katie
Indyjski wege kebab 116

mięsożercom. Indyjski warzywny kebab po prostu zachwyca.  Trzeba przyznać, że mieszkańcy Subkontynentu są mistrzami w tworzeniu wegetariańskich potraw. Chyba, żadna inna społeczność nie potrafi tak perfekcyjnie wydobywać z warzyw ich przepyszne smaki. Więc jeśli potrzebujecie ugotować coś zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców z całego serca polecamy kuchnię indyjską. A te kebaby - to po prostu majstersztyk! SKŁADNIKI(...)łyżeczka kurkumy 2 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżeczki soli DODATKOWO: sezam do obtoczenia * olej do smażenia * Lepiej użyć jasnego sezamu ze względów estetycznych. Na zdjęciu widać, że czarne ziarna sezamu wyglądają, jakby były spalone. Ziemniaki obieramy i kroimy razem z cebulą i kalafiorem. Kiedy warzywa się ugotują dodajemy do nich rozmrożony i odsączony z wody groszek

Kuchnia od dwojga
Pieczona dynia, jablko, papryka i ryz z soczewica 168

Córcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom i zapachowi, i piekę je, i smażę na różne sposoby.  Poniższy przepis pochodzi z Jadłonomii .  Pierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem(...)papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko również kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab Duszony z warzywami 154

jeść . Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem ,  będzie pysznie .   Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta   ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka(...)kroimy w plastry . Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę. Paprykę myjemy , wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę . Warzywa wkładamy do naczynia z wodą i keczupem . Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami . Pieczemy koło 1.1/2 godz Podajemy

Różowa kuchnia
Zupa jarzynowa z młodych warzyw wg Aleex (TM5) 126

czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego na małe różyczki • 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać kostkę rosołową) • sól, • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu • szczypta cukru • kilka(...)s/obr.5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. 2. Dolać oliwę i dusić 3 min/varoma/obr.1. 3. Dodać pomidora i paprykę. Miksować 3s / obr.5. 4. Dodać szczyptę cukru. 5. Dodać pozostałe warzywa pokrojone na kawałki (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić 5s/obr.4,5. 6. Dolać bulion. 7. Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne

W mojej kuchni
Domowy ketchup - zdrowy i smaczny. 586

czosnku 2 płaskie łyżki soli 6 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka pieprzu 60 ml octu ( najlepiej winnego lub jabłkowego ) 1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ( opcjonalnie ) Mój ketchup się gotuje Sposób wykonania :   P omidory opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę , obierz, opłucz, zetrzyj(...)warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zmiksuj ze blenderem na papkę. Następnie przetrzyj je przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek i łupinek. Uzyskaną masę wlej ponownie do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki ( cukier, sól, pieprz, ocet, mieloną

Przepisy i porady kulinarne
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 173

oliwą i szklimy na nim 2/3 posiekanej cebuli. Dorzucamy kaszę i smazymy 2 minuty. Dorzucamy warzywa korzeniowe i smazymy kolejne 2 minuty. Zalewamy litrem wrzącej wody, dodjamey liść laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Goptujemy pod przykryciem. W trym czasie mięso mielimy i łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortille na imprezę! 383

smaczniejsze, ale mówimy tu o szybkiej przekąsce imprezowej, którą robimy prawie na ostatnią chwilę. Ważne abyśmy mieli w domu serki kanapkowe, np. śmietankowy, czosnkowy czy łososiowy, te sprawdzą się najlepiej, dobrą wędlinę w plasterkach, ser żółty w plastrach, lub kawałek parmezanu, świeże warzywa jak paprykę czy sałatę, sprawdzą się również suszone pomidory ( bo kto ich nie lubi?) i oliwki

SMYKWKUCHNI
Mini Pulpeciki W Sosie Ze Świeżych Kurek 149

smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki: dwa woreczki ryżu 1. Grzyby starannie myjemy

Gotowanie...to proste !
Ogórki koperkowo-ziołowe do słoików 369

Dodatkowo:  1,5 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 4 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego 6 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Ogórki i cebulę obrać, ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki. Warzywa posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać wodę (nie będzie już potrzebna

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania