mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:139/458)

Zupa krem marchewkowa 129

kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają.  Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka korzeń, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki kurkumy, 50 ml śmietanki 30 %, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona ostra(...)marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Całość

Moniki Smakołyki
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 134

trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry(...)Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę do której dodałam pora. Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki.   Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który

potrawyregionalne
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 236

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 120

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2

Markowy smak
Buraczki zasmażane 124

Dzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy

Smak mojego domu
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 187

~wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam

breakfast of dreams
Moussaka (musaka) 314

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia

Oryginalny smak
Schab z quinoa z parowaru 174

poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki :  3 plastry schabu 3 łyżki quinoa  3 śliwki suszone  4 cienkie paski marchewki  4 cienkie paski buraka  1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kardamon mielony  imbir czosnek w płatkach  Schab myjemy, odsączamy(...)nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok.   Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy

Parowar Faceta
Gdy w kuchni rzadzi przypadek 146

propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu(...)gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy bedzie juz gotowy dokladamy go do warzyw. Smacznego

Przysmaki Karolki
Makaron sojowy po chińsku z warzywami 138

sprawiać  żadnej trudności w przygotowaniu. Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi, tworzy danie palce lizać ! Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata. Składniki na 5 porcji: 20 dag makaronu sojowego nitki Vermicelli Kuchnie(...)zalewy kukurydzę , doprawić   sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, od razu podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 128

dość drobną kostkę. Jest to ważne, gdyż nie obierałam warzyw ze skórek. Z dużych kawałków mogłaby się nam ona zbytnio ciągnąć po zupie pomimo miksowania. Wszystko pichciło się w ten sposób jakieś 15 minut, a w tym czasie przygotowałam pulpety. Do miski włożyłam 300 gr mięsa mielonego z indyka, wbiłam jajko, dodałam małą bułkę namoczoną w mleku, uprzednio dobrze(...)gumowe i twarde. Ręce zwilżałam zimną wodą, by było nieco łatwiej manipulować mięsną masą, a deskę, na której układałam pulpety, posypałam delikatnie mąką.  W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam.  Zupa ponownie wylądowała na gazie

Pichceniomania
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 845

Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały(...)ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy

Ratunku obiad
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 135

wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy selera (około 200 g) 1 średni ziemniak biała i jasnozielona(...)zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać 2 – 3 łyżki wody

Even Better Food
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 162

każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól

W kuchni Katie
Indyjski wege kebab 112

mięsożercom. Indyjski warzywny kebab po prostu zachwyca.  Trzeba przyznać, że mieszkańcy Subkontynentu są mistrzami w tworzeniu wegetariańskich potraw. Chyba, żadna inna społeczność nie potrafi tak perfekcyjnie wydobywać z warzyw ich przepyszne smaki. Więc jeśli potrzebujecie ugotować coś zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców z całego serca polecamy kuchnię indyjską. A te kebaby - to po prostu majstersztyk! SKŁADNIKI(...)łyżeczka kurkumy 2 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżeczki soli DODATKOWO: sezam do obtoczenia * olej do smażenia * Lepiej użyć jasnego sezamu ze względów estetycznych. Na zdjęciu widać, że czarne ziarna sezamu wyglądają, jakby były spalone. Ziemniaki obieramy i kroimy razem z cebulą i kalafiorem. Kiedy warzywa się ugotują dodajemy do nich rozmrożony i odsączony z wody groszek

Kuchnia od dwojga