mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:132/458)

Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 211

kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOFTA Z INDYKA PIECZONA NA GRILLU 267

MIELONE MIĘSO Z INDYKA JAKO SZASZŁYKI KOFTA Składniki: 500 gram mięsa mielonego z udźca z indyka 1 duża cebula Łyżka natki kolendry Łyżka natki pietruszki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu Szczypta kuminu (kmin rzymski) ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 ząbki czosnku Szczypta soli Szczypta chili W sobotę – spotkanie grillowe, będą na pewno same pyszności(...)tarce, natkę kolendry i pietruszki drobno siekamy, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy z mięsem mielonym. Następnie formujemy z mięsa podłużne wałki i wbijamy w środek patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie). Możemy również uformować kulki, które na przemian z warzywami będziemy nabijać na patyczki. Pieczemy na grillu, czas pieczenia zależy od temperatury grilla w moim przypadku trwało

Markowy smak
Kotlet wołowy z ogórkiem 245

mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony(...)duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem 481

dużych oczkach. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego. Duś 2-3 minutki

Anioszek w kuchni
Kofty wołowo – drobiowe 222

pochodzi z www.mgotuje.pl Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty

Marta Gotuje
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 281

tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć niepowtarzalny smak użytych warzyw! Nie, nie chodzi o ich tłumienie poprzez dodanie przypraw, lecz o ich wyeksponowanie. W przypadku gruszki i jarmużu polecam wysublimowaną gałkę muszkatołową wraz z mieloną, pachnącą słońcem i cyrtusami kolendrą. Melisa także się sprawdzi, ale trzeba ją zrównoważyć inną, mocniejszą przyprawą. Może

W kuchni Karmel-itki
Domowa zupa szczawiowa 241

mały serek topiony ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie 1 duży pęczek szczawiu  szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję

Kuchnia Prezydentowej
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 263

gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa

upichcona
Krem ze szparagów 229

bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 191

przyprawy (np. Prymat) ale nie jest to konieczne. My się obywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 234

naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika

Bea(u)ty kitchen
szybka zupa jarzynowa "jesienna" z kurkumą... 225

Składniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Wontony z wieprzowiną 222

jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży

W kuchni wieczorem
153. Bakłażanowy rarytas 206

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości

Jadło i czytadło
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 331

można zrobić danie na dwa dni. Najsmaczniejsze można oczywiście stworzyć latem, kiedy jest nieograniczony dostęp do warzyw, a ich ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana(...)smażenia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać

Passions hobbies life
Mięsa 240

roladek Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem   Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone

Aga w kuchni
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 501

KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka.  Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj są to pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają

All My Fit Life
Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami 414

maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby WYKONANIE Filety dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Z każdej strony

OstryKęs
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 271

jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki(...)obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.  Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.  Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczony kalafior 300

większości naszych  domów, czyli bardzo miękkiego,  w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję  miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany(...)oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi

Stare Gary
Spaghetti z cukinią i bobem 368

Spaghetti z dużą ilością zielonych warzyw, czyli z bobem i chrupiącą cukinią. Wegetariańskie danie, które jest bardzo pożywne i sycące. Całość zwieńczona kozim serem, ale jeśli ktoś nie lubi można go zastąpić mozzarellą. SKŁADNIKI: 150g makaronu spaghetti 1 cukinia 300g bobu 200g pomidorków koktajlowych 2 gałązki tymianku sól pieprz czarny mielony 50g twardego koziego sera oliwa z oliwek Makaron(...)cukru. Jeżeli jest młody wystarczy gotować 10min. Ważne, żeby go nie rozgotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić gałązki tymianku, a po chwili dodać paski cukinii. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż zmięknie. Dorzucić bób, pomidorki i makaron. Smażyć, aż wszystko

https:KKuchniaMniam
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 182

gotowe już  miałam. Roladki wyszły wyjątkowe,  delikatne i  kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam.  Składniki na 3-4 porcje: pesto: 100 g świeżej rukoli, 3 łyżki słonecznika, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sok z ½ cytryny, 50 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto(...)rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.   Rolada z kurczaka, czas  grillowanie

Moniki Smakołyki