włoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością
W poszukiwaniu inspiracjiłyżka suszonych liści kolendry 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy
Mama Gotujeplanuję gulasz!" Może dlatego moim pierwszym wyborem nie było leczo (chociaż bardzo je lubię:)) Do dyspozycji miałam te warzywa z ogródka i szklarni: Brat atakuje cukinią Taki Gonzo wyrósł nam w szklarni A powstały... ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KUSKUSEM, MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki
les mirabellespomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron : Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów
vegetaniemięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy. Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso
ClauditteMissCookingrobię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na
Kraina Miodem PłynącaTym razem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK.Składniki:1 mały kalafior3 marchewki3 ziemniaki1 cebula1 mały seler 1 łyżka olejuziele angielskieliść laurowysól
Kuchnia domowa AniAdamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja
Walijskie Pichcenieobieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę
Kolizje Smakówwarzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa(...)goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym ogórkiem. The post Pilaf
codojedzeniaoliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego(...)bąble, które się zarumienią. Uważać żeby nie zwęglić chapati :) Na ciepłym chapati rozsmarowujemy sos czosnkowy, na nim układamy poszatkowaną sałatę rzymską oraz pokrojonego pomidora, na to kawałki bryndzy oraz warzywa. Smacznego
DefinicjaSmakuzapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego(...)szklanka słodkiej 12% śmietany Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Makaron ugotować al’ dente w osolonym wrzątku, odcedzić. Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe
Wanilia i Kardamonjogurtowo-czosnkowy: - ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański) - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - malutki ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać pieprz oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do mięs, warzyw i wielu innych dań. Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również
Smaczne Zdrowedanie powstało pod wpływem sprzątania zamrażalki. Zobaczyłam w niej paczkę mrożonych warzyw chińskich oraz część kaczki (kupuję w całości i porcjuję). W szafce znalazła się paczka makaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow(...)octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy
Fabryka pomysłów