mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:125/458)

Co zrobić z cukinią? 111

planuję gulasz!" Może dlatego moim pierwszym wyborem nie było leczo (chociaż bardzo je lubię:)) Do dyspozycji miałam te warzywa z ogródka i szklarni: Brat atakuje cukinią Taki Gonzo wyrósł nam w szklarni A powstały... ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KUSKUSEM, MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób)   1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki

les mirabelles
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 96

pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron :   Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów

vegetanie
Gulasz w stylu azjatyckim 110

mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso

ClauditteMissCooking
Imprezowa mieszanka Dukkah 178

robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na

Kraina Miodem Płynąca
Zupa kalafiorowa II 164

Tym razem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK.Składniki:1 mały kalafior3 marchewki3 ziemniaki1 cebula1 mały seler 1 łyżka olejuziele angielskieliść laurowysól

Kuchnia domowa Ani
Zupa czosnkowa 176

Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 173

miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :)  z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja

Walijskie Pichcenie
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 262

obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę

Kolizje Smaków
Pilaf z quinoa i kurczaka 153

warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa(...)goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym ogórkiem. The post Pilaf

codojedzenia
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 198

oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego(...)bąble, które się zarumienią. Uważać żeby nie zwęglić chapati :) Na ciepłym chapati rozsmarowujemy sos czosnkowy, na nim układamy poszatkowaną sałatę rzymską oraz pokrojonego pomidora, na to kawałki bryndzy oraz warzywa. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zapiekanka kolorowy misz -masz 227

zapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego(...)szklanka  słodkiej 12% śmietany Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Makaron ugotować al’ dente w osolonym wrzątku, odcedzić.  Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z KALAFIORA Z SOSEM JOGURTOWYM 532

jogurtowo-czosnkowy: - ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański) - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - malutki ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać pieprz oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do mięs, warzyw i wielu innych dań. Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również

Smaczne Zdrowe
Makaron chow mein z kaczką po azjatycku 195

danie powstało pod wpływem sprzątania zamrażalki. Zobaczyłam w niej paczkę mrożonych warzyw chińskich oraz część kaczki (kupuję w całości i porcjuję). W szafce znalazła się paczka makaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow(...)octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości.  Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy

Fabryka pomysłów
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 136

Gdybyście zapomnieli się i pozbyli tej wody, możecie ją zastąpić wodą źródlaną :) W kolejnym kroku dodajemy pastę tahini (możecie ją kupić lub zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie TU ) oraz mielony kumin, blendujemy. Hummus jest gotowy! Skosztujcie jeszcze czy odpowiada Waszym podniebieniom, dopóki jest w blenderze, możecie dodać brakujących przypraw i z łatwością je połączyć. W ten sposób otrzymaliśmy naturalny(...)podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako dip do warzyw / krakersów) lub na specjalne okazje, jako urozmaicenie i odświeżenie menu :) Klasycznie hummus przed podaniem rozsmarowuje

Taste Of My Day
Sos romesco. 196

tapas, na swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych  warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar. I w ogóle ;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ząbek czosnku garść orzechów włoskich 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól oliwa Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić(...)suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku. Wszystkie składniki oprócz soli zmiksować blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Można też dodać więcej oliwy. Podawać jako dip do pieczonych warzyw lub mięs, na tostach, lub dodatek do kanapek z serem czy wędliną

zadanie-gotowanie