wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, stanowiąc przy tym sycący obiad. Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik. Składniki: 2 puszki fasoli(...)ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 120g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina mąki do posypania 4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne dowolne warzywa) do podania Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę
Roślinna - blog wegańskitanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami(...)kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne GotowanieTarta smaczna i pożywna z wieprzowym mięsem mielonym, pomidorami i cebulą. Pachnąca dzięki aromatycznym przyprawom. Taka wytrawna tarta posypana szczypiorkiem jest odpowiednim daniem na obiad
Przepisy KulinarneOstatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki1,5 szkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów
Gotowanie jest łatweSkładniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do
Gaździnka warzyczosnkiem, czy serami. Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten. Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej wielkości brokuł, 0,5kg mięsa mielonego drobiowego, 150g sera gorgonzola, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól
Kuchnia Pełna Pasjijest pyszny. Wizja nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g cebuli 2 szkl cukru 1 szkl. octu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki 4 małe(...)tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ja starłam całość w malakserze, następnie zasypać solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć
W garach u GosiSekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa. Będziesz potrzebować 4 solidne porcję Farsz Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny(...)Mąka - 40 g Mleko - 500 ml Gałka muszkatołowa - do smaku Sól i pieprz - do smaku Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż
Wylizany RondelMięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki: 500 g piersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii(...)mięso nabrało smaku przypraw. Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone warzywa. Zamknąć rękaw i zrobić w nim 2-3 małe dziurki, aby nadmiar pary miał ujście. Rękaw z mięsem i warzywami ułożyć w formie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego
Codziennik Kuchennywrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są z warzywami to rewelacyjne w smaku, farsz polecam dobrze doprawić pieprzem i odrobiną kuminu, tak aby był wyrazisty w smaku, podane z okrasą z cebuli dymki stanowią syty pełnowartościowy(...)dymki ze szczypiorem Kawałek pora ¼ szklanki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta kuminu do smaku Okrasa z cebuli dymki Wykonanie: Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę
Wanilia i Kardamonczosnkiem. Dodajemy mielone migdały, sól, pieprz, jajka. Dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na cienkie paski. Korniszony kroimy na ćwiartki, cebulę w cienkie piórka. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po kilka pasków papryki, korniszony i cebulę. Dokładnie otulamy warzywa mięsem, obtaczamy(...)dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso wyszło soczyste i o zaskakującym aromacie. Muszę przyznać, że mimo
mojewypiekiinietylkoskróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego chowu 2 cebule 1/2 cytryny 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól i pieprz(...)ćwiartki cebule oraz kawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami. Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami. Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę. Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia. Po upieczeniu odczekać
Kuchcik gotujeząbki czosnku · harrisa (lub mielone chili) · sól(...)smaku solą (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Formujemy niewielkie kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię). Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową
Qlinarnie i Qlinarnieobiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje(...)patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą. Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty (teraz mam z dodatkiem
Kuchnia Ellie