mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:127/458)

Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 287

nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :)  Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli,  1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego bakłażana(...)albo minimum 2 godziny przed pieczeniem! Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę

Plate of Joy
GALARETKA Z KURCZAKA 179

groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki(...)ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pieczona młoda marchewka 200

równie dobry będzie cytrynowy, bądź czarny, świeżo mielony Wykonanie: Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nać (nie wyrzucamy, wkrótce na blogu przepis do czego można ją wykorzystać ), zostawiając krótkie, ok. 2-3 cm  zielone końcówki. Marchew  szorujemy pod bieżącą wodą, bądź bardzo delikatnie obieramy skórkę obierakiem do warzyw. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać

gutfut
Kotleciki z warzyw z rosołu 246

Zachęcam do takiego ekonomicznego gotowania :) ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku) szklanka kaszy jaglanej puszka ciecierzycy gotowanej na parze duża cebula 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku(...)zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z […] Artykuł Kotleciki z warzyw z rosołu pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kluski dyniowe z palonym masłem 186

jakości (użyłam masła Kerrygold) kilka świeżych listków szałwii (ewentualnie bazylii) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy(...)gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek

Poezja smaku
Zupa z porów 200

bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki(...)marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe

mojewypiekiinietylko
Pierogi drożdżowe 224

ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były

W garach u Gosi
Ketchup bułgarski pełen smaków 237

szklanka octu 10% 1 i 1/3 szklanki cukru 10 łyżeczek musztardy chrzanowej 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego 2 liście laurowe 3 łyżki soli Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Większe pokroić na części, a małe mogą być w całości. Pozostałe warzywa oraz jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych potrzeć na tarce o małych oczkach lub przepuścić

Przepisy Babci
MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM 253

szklanka miąższu z upieczonej dyni - opakowanie makaronu soba  - 4 garście mieszanki młodych liści sałat i warzyw - 1-2 łyżki startego pramezanu - sok z 1/3 limonki/cytryny - 1/2 łyżeczki curry - 1 świeży brokuł - 5 łyżek oliwy z oliwek,  - sól, pieprz świeżo mielony - chilli suszone - 2 łyżki mleka lub śmietany - olej sezamowy do skropienia - czerwona cebula Makaron ugotuj według instrukcji

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki z pieczarkami w sosie śmietanowym 227

Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów.  Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka 120 g pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta

Dominacja smaku
Zupa gulaszowa-szybka wersja 131

bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia, warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy dalej. Pieczarki oczyszczamy, mniejsze kroimy

R'n'G Kitchen
zupa z trupa 237

duża marchewka/dwie małe piramidka smaku łyżka oliwy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: W garnku gotujemy wodę, gdy zaczyna wrzeć wsypujemy komosę ryżową, dodajemy piramidkę smaku, liście laurowe i ziele angielskie. Obieramy warzywa: marchew wrzucamy w całości, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do gotującej się komosy. Przez

healthy dreams
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 235

rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-3 ząbki czosnku, sól,pieprz Przygotowanie: Golonki wkładamy do garnka,zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa, gotujemy nasze golonki ok 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę nakrajamy lekko skórkę w kratkę i obtaczamy

Swojskie jedzonko
Papryka faszerowana kaszą bulgur 188

3 papryki ładne czerwone 120 g kaszy bulgur 300 g mięsa mielonego sól pieprz jajko oregano szczypta cynamonu pieprz ziołowy staropolski 3 pomidory 1 cebula

Gotowanie jest łatwe
MARYNOWANE POMIDORKI 126

A gdyby tak włożyć maleńkie pomidorki do zalewy octowej? Strzał w dziesiątkę, będziemy mieli świetny dodatek do obiadu ;) Składniki: 1 Kg pomidorków u mnie śliwkowe 1

Z Majeczką w kuchni