mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:118/458)

Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 124

oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni

My Culinary Art
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 225

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy(...)chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe

Kuchnia co dnia
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 192

łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy

Naturalna Kuchnia
Kaszotto z fasolką i cukinią 160

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pomidorowa 114

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki(...)smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.  Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy

Moja smaczna kuchnia
Żurek śląski 169

żurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu tego żurku, już nigdy nie będzie wam smakował żurek "z torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry(...)następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając kiełbasę, mięso i warzywa. Dodałem również dwie łyżki tartego chrzanu. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie doprawiłem danie solą i mielonym białym pieprzem, a następnie dodałem do niego pół litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu

Wyprawy kulinarne
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI Z PARY I BOROWIKAMI 182

chwilą obecną do mojego portfolio naleśnikowego dołączyły naleśniki z warzywami z pary z domieszką borowików. Prosty i smaczny sposób na wyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-)  Składniki:   10 naleśników -   PRZEPIS TU 3 marchewki  2 pietruszki  1 mały seler  1 mała(...)suszone) ząbek czosnku  2 łyżki masła  odrobinę soli ziołowe świeżo mielony pieprz  łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle razem z grzybami. Dodać ugotowane na parze i pokrojone w małe części warzywa. Wszystko razem dokładnie wymieszać, zaprawić śmietaną. Jeżeli używamy suszonych grzybów należy

pieprzny smaczek
Makaron ryżowy z mięsem mielonym i brokułami 139

opakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki. Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie. 3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć. 4. Dodać mięso mielone, podsmażyć.  5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem

Atlas Smaków
Zupa klopsikowa 130

przepisu. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól lub vegeta pieprz Mięso wyrobić z jajkiem, tartą bułką, cebulą startą na miazgę, solą (vegetą) i pieprzem. Uformować klopsiki (najlepiej malutkie). Warzywa oczyścić, zalać 2 litrami wody

kuchnia doski
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 231

składa się z dwóch warstw – wierzchniej warstwy ziemniaczanej oraz spodu wykonanego z warzyw i mięsa. Wariacji na temat shepherd’s pie jest tyle, ile kucharek. Dlatego jest to jedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa 2 marchewki 1 średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)obieramy, gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach. Wrzucamy na patelnię i dodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną puszczać sok zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż płyn odparuje. Na środek patelni wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy całość aż mięso nie będzie gotowe, a warzywa nie zmiękną

Dieta bez mleka
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 172

masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  2 duże ząbki czosnku sol i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię . Przykryj pokrywką(...)cebuli i smaż do miękkości (uważając by cukinia pozostała sprężysta i chrupiąca). Posól i popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie

Słodko-Słony Świat Ilony
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 144

masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  2 duże ząbki czosnku sol i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię . Przykryj pokrywką(...)cebuli i smaż do miękkości (uważając by cukinia pozostała sprężysta i chrupiąca). Posól i popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z pora i cukinii 142

dusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 363

Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry(...)proszku, sól i pieprz- po łyżce koncentratu i ketchupu- ok. 60 g startego żółtego sera- puszka pomidorów krojonych - olej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut

Kuchnia Ellie
Młoda kapusta po węgiersku 188

warzywami, przypominającą węgierskie leczo. Do przyprawienia kapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw REFEX . SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1,5 szklanki wody, 25 dag kiełbasy cienkiej, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 liście laurowe z hurtowni przypraw REFEX , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki(...)podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję 20 minut. Kapustę doprawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi