Przepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6
Kuchnia domowa Anichwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe, po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera, dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Podaję na gorąco, skropione olejem lnianym
W kuchni Karmel-itkiolej pieprz 1-2 duże bataty zrobione wg tego przepisu Składniki warzywa balsamico garść marchewki baby carrots 150-200 g malutkich pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól, świeżo mielony pieprz do smaku Pierwsze co robimy bataty wg tego przepisu(...)dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki,n smażymy 5-7 min w zależności od wielkości pieczarek, dorzucamy pozostałe warzywa czyli uparowaną marchewkę i fasolkę, doprawiamy solą, smażymy całość do zrumienienia się lekko marchewki, dorzuciłam czosnek chwilę jeszcze przesmażamy i dodajemy cukier, ocet, i łyżkę wody. Proporcję możemy zmodyfikować w zależności od ilości
Piekielna Kuchnia Patifenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną
Moja Delicjafenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną
Moja Delicjasoków pozwala nam zdecydować czy chcemy bardzo klarowny sok czy trochę bardziej gęsty, a jeśli ktoś (tak jak ja) lubi "gładki" sok bez żadnych pływających części owoców czy warzyw, może dodatkowo założyć sitko na dzbanek do którego ścieka sok. Jeśli chodzi o dzbanek na sok, to mnie urzekł :) jest z bardzo grubego szkła, poręczny i zmieści dużo soku. Na początku(...)fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić
Co na wege obiad?małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki ryżu basmati kurkuma, kumin, mielony kminek, curry, sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku (lub mrożony) Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku, dodaj drobno pokrojone/starte warzywa (oprócz groszku). Podsmaż, co chwilę mieszając. Wrzuć pieczarki, chwilę podsmaż. Wlej wodę, dopełnij mlekiem kokosowym (tak, aby prawie cały garnek był pełny
Qlinarnie i QlinarnieDuże makaronowe muszle w sosie pomidorowym faszerowane mielonym mięsem to sycące gorące danie na obiad i na imprezę. W smaku przypomina trochę cannelloni lub lazanię
Przepisy KulinarneSezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się
Wanilia i Kardamonpietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody
Truskawkowa Fiestaznaleźć przepis i stwierdziłam że troszkę muszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól
Magiczne Życie Martykulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy na sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie
Słodki Kompromisznajdziesz tu także chemicznych dodatków, wspomagaczy smaków, barwników, aromatów. Po prostu sama natura. SKŁAD orzechy brazylijskie (39%) * warzywa (27%) - pomidory suszone na słońcu z solą morską, czosnek, cebula) * rodzynki * nasiona konopi łuskane * zioła i przyprawy (2,4%) - kminek mielony, suszony majeranek, proszek chilli Jak widać powyżej skład jest prosty, bardzo dobry, zadowalający. Do tej kiełbaski pochodziłam
Zdrowie na języku :Pkorzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkolby kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 ząbek czosnku przyprawy – ja użyłam kurkumy, kolendry mielonej, mielonego liścia laurowego, wędzonej papryki i odrobiny soli Ostrym nożem odcinamy z kolby ziarna kukurydzy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w około 0,5-0,7 litra wody z dodatkiem oleju kokosowego. Po ok. 10 minutach dodajemy wyciśnięty przez
Kucharzycatreningu jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem, niż przyjmowanie białka w “proszku”. A jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych ziół i warzyw nadamy naszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę
PaleoLifeskuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki mleka kokosowego (lub mała puszka 165 ml) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta słodkiej mielonej papryki do smaku 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania grzanki do podania Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym - jak zrobić? Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i ugotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą ugotowane, dodaj pomidory z puszki, gotuj
Moje QulinariaJajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem
Szefowa kuchniduże pomidory paprykowe 3 ząbki czosnku pęczek bazylii zioła prowansalskie sól pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach 1 łyżeczka octu Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dosyć grube kawałki. Suszoną okrę gotujemy w wodzie z łyżeczką octu i cukru około 20 minut
Jemy Pijemywodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę
Jemy PijemyUwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Mięso mielone zmieszać
Tradycyjna Kuchniadzieci. Świeży lubczyk nadaje intensywnego aromatu i smaku, w towarzystwie pietruszki i majeranku zyskujemy pyszny obiad! Ja użyłam warzyw z gotowania bulionu - nic się nie marnuje :) podałam z kaszą gryczaną, ale mogą być też inne dodatki. Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże gałązki świeżego lubczyku 1 jajko 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 łyżki bułki
Kolorowy PrzepisownikDuuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty
Piąty grzech głównySkładniki na marynatę: 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej garam masala kilka gałązek rozmarynu 2 pomidory
ClauditteMissCookinghttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/cukinia-nadziewana-miesem.html Składniki: 4 duże cukinie 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona
w mojej kuchniLasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane.Składnikipłaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflaconebukiet 9 warzyw Iglotexcukinia babyporbazylia i tymianek- świeżepieprz ziołowy Skworcupomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcumąka
Z Kuchni Do Kuchniczęść mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy
Szefowa kuchniciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso. Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości. W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz
Maminek kulinarnyPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej
Oryginalny smakSłyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety
Smaczna Pyzachyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała(...)Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i przekroić na pół
Fabryka pomysłówziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel. W garnku ułożyć
Buniabaje w kuchniDobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki : * 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka * 2 łyżki otrębów pszennych Sante * duża cebula * ząbek czosnku * jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego * różowa sól himalajska Sante , pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona * oliwki
Magiczne Życie Marty