Faszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka
Kuchnia DanusiNiedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół
Kulinarny PamiętnikZ reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z
Buniabaje w kuchniUwielbiam faszerowane warzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninatomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny(...)trakcie przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym
Przepysznik - BLW i nie tylkoZobaczysz, że celowe pominięcie tego składnika nie ujmie daniu nic. SMACZNEGO;-) Składniki: 250 g mięsa mielonego indyczego 1 cukinia 1 cebula 6 pomidorków koktajlowych przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka ostra, łyżeczka kolendry w ziarenkach, pół łyżeczki kminku 1/4 szklanki wody przyprawy do warzyw: majeranek, suszone warzywa - vegeta, pieprz cytrynowy, lubczyk łyżka masła łyżka oliwy Przygotowanie: w misce mieszamy
Zasmakuj Kuchniswoje dania, zachęcam do takiego spaghetti 🍝 przygotowania. Każdy powinien w swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu 💓. Składniki: 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw, 150 g szparagów białych, 1 marchew, ½ średniej cukinii, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Szparagi płuczemy(...)tego będzie obieraczka z ząbkami. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente). Spaghetti podajemy z bazylią tajską i czerwoną. Smacznego
Moniki Smakołykiblanszowanych migdałów, kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu, ½ łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki i kolendry do podania. Sposób przygotowania curry z warzywami: Warzywa myje i kroję na kawałki. Cebulę, czosnek i imbir obieram ze skórki, kroję na kilka kawałków
Gotuj Się Kto Możesmaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław . Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam Składniki: 3x100g kaszy w woreczkach jęczmienna perłowa Młyny Stoisław 500g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe z łopatki 3 średnie cebule Opakowanie mrożonki warzywnej u mnie mieszanka meksykańska Przyprawy: majeranek, kumin, sól(...)zależności jak ostre lubimy potrawy oraz kuminem ( inaczej kmin rzymski) ale z tym postępować ostrożnie w za dużej ilości całkowicie zdominuje smak potrawy. Tak więc dodać około 2 szczypty Warzywa również lekko podsmażyć na oleju i również lekko doprawić. Chyba, że lubimy zdecydowane smaki wtedy wg własnego gustu. Tak przygotowane produkty układamy w wysmarowanej masłem formie czy naczyniu żaroodpornym. Pierwsza
W garach u Gosiprzepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa.Jak ją zrobić?Zobaczcie! SKŁADNIKI :( 8 szt )* mąka pszenna – 2 szkl* gorąca woda – 3/4 szkl* oliwa(...)ogniu po kilka minut , przewracając.Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha.WARZYWA :Na patelni rozgrzewamy masło.Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy.Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.CAŁOŚĆ :Na środek tortilla układamy uduszone warzywa.Pokrywamy plastrami mozzarelli.Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon.Wkładamy
Ostra na Słodkozupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci zestawu: dal-bhat-tarkari (dal-ryż-warzywa). Na południu jest podstawowym składnikiem sambaru, idli i innych potraw. (źródło: Wikipedia(...)pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni lub słonecznika, natka pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy
Naturalna KuchniaBardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu(...)słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Warzywa napełnić przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki
My simple kitchenstek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał(...)warzywa, a jedynym zdrowym napojem – czarna kawa. Obecnie na temat żywienia wiadomo nieco więcej niż w XIX w. i dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny
Poezja smakuSKŁADNIKI : 1 kg marchewki 1 litr bulionu 1 łyżka masła 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł ) 1/2 puszki groszku 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę sok z 1 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany pęczek natki pietruszki dodatkowo 4 jajka ugotowane(...)Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę. Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formę keksową
Kulinarne Fantazje MarioliMożna jeść bez końca! Kochani! Wiecie, że: Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt? Wiemy co jemy! :) Składniki na 3-4 burgery: 3/4 bułki pełnoziarniste Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 1 łyżka otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego(...)Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól Sos: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki
Czarnawisienka