mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:101/458)

Szynka z dzika z warzywami 180

chudego mięsa z dzika 3 marchewki 2 cebule średnia cukinia 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka ostra mielona, wino czerwone, tymianek, cząber, kilka ziaren jałowca tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obrane  warzywa ( marchew, cebula ) również pokroić, a cukinię jeśli młoda nie obieramy Czosnek obrać Mięso wyłożyć na gorący tłuszcz- smażyć, kiedy będzie prawie miękkie dołożyć

Proste Potrawy
Wieprzowina curry z kokosem 185

Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę

Pyry na Gaz
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 199

zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy: pęczek  koperku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki

Gotowanie...to proste !
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 128

przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżeczki mieszanki ziół suszonych: oregano, koperek, bazylia, pietruszka, tymianek sól i pieprz do smaku Szczypta mielonego chili 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam cukinie na cieniutkie paski. Zalałam marynatą i odstawiłam na ok. godzinę. Kozią roladkę pokroiłam w plasterki, a następnie na połówki

Kate's Kitchen
Gorące papryki 192

piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas

Kulinarne przemyslenia
Zupa z czerwonej soczewicy 195

bulionu warzywnego (lub 500 g wody + 1 warzywna kostka rosołowa) 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka mielonego kminku sól pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 25 g oleju rzepakowego (1 łyżka) Wykonanie w TM5: Warzywa obieramy i myjemy. Do kielicha wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrany rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchew oraz pietruszkę i łodygi selera

peggiwkuchni
Zupa szparagowa 198

kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub   vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie

W garach u Gosi
Placek po węgiersku/ zbójnicku 174

papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około

Smaki Natalii
Risotto cytrynowe 137

łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek

Food Square
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 254

przygotowania: Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z jogurtem i zsiadłym mlekiem. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Serwujemy schłodzone

Pyry na Gaz
Szparagi na oleju rzepakowym z wędzonym łososiem i serem 159

norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika, buraka, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli.  Dodajemy w  jednej linii

Moniki Smakołyki
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI 119

wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę najlepiej podawać posypaną, startym serem, typu cheddar

KuchcikoweLove
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 203

naszego codziennego menu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie(...)Odcedzić. Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa. The post Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :) 109

kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Mieszamy aby rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą

vegetanie
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 195

opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta WYKONANIE: w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia, obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia, przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny

Kuchnia Beaty
Spaghetti 268

wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez

kgwjanczewo
Bigos cygański 4050

Bigos cygański... Mięsne, soczyste, drobiowe kulki. Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos. I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone. Zapraszam do wspólnego ucztowania! Smacznego! Składniki: Mięsne kulki: 1 kg mięsa mielonego, drobiowego; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki(...)pieczarek; 3 duże cebule; 4 duże ogórki kiszone; 400 g koncentratu pomidorowego; 500 g ketchupu pikantnego; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków. Z tak przygotowanej mięsnej

Gospodyni Miejska
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 399

łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki oleju 0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka

Buniabaje w kuchni
Sałatka meksykańska 5870

puszka zileongo groszku 4 pomidory 3-4 świeże ogórki pół główki czerwonej papryki 3 łyzki majonezu sól , pieprz papryka mielona ostra Pomidory , paprykę i ogórki należy umyc. Obrac ogórka i wszystkie te składniki pokroic w kosteczkę. Warzywa z puszki osączamy na sitku i płuczemy pod wodą. Wszystkie przygotowane juz warzywa wrzucamy do miski , dodajemy majonez i dokładnie mieszamy

Słodkości i nie tylko
Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce 170

cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć starte warzywa, dodać do nich sól, roztopione masło oraz drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Jajo rozbić i roztrzepać widelcem. Połowę jajka dodać

mecooks
Roladki z piersi kurczaka na włoską nutę (lekkie danie-bez tłuszczu) 218

pojedyncze piersi kurczaka 4 suszone pomidory w oliwie 2 garści oliwek (ja użyłam czarnych ale mogą być zielone) 4 plasterki żółtego sera opakowanie przyprawy Kamis do rozmarynowego kurczaka opakowanie warzyw na patelnię                                                       sól(...)oliwek i suszonego pomidora (tak jak na zdjęciu poniżej), po czym zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką, abyśmy mieli pewność, że się nie rozejdzie. Tak przygotowane roladki dusimy na głębokiej patelni z odrobiną wody po 10-15 min do roladek dodajemy warzywa na patelnię, dodając do nich przyprawę rozmarynową, która zapewne nam została po przyprawianiu piersi. Całość dusimy do miękkości

IMPRESJA SMAKU
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 175

Uwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie(...)ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować

dom-agi.pl
Warzywa pieczone - idealny dodatek do obiadu :) 226

Ostatnio bardzo często przygotowuję właśnie taki zestaw pieczonych warzyw. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :)  Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan(...)oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak.  W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki.  Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy

Zdrowie na języku :P
PASZTET Z SELERA I KASZY JAGLANEJ 268

sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej) - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - spora szczypta gałki muszkatołowej - sól, - świeżo mielony czarny pieprz W garnku, na małej ilości oleju podsmażyć pora pokrojonego w cienkie talarki, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym palniku do czasu aż por będzie(...)pora i dusić na małym ogniu przez ok.10-15 minut, do czasu aż będą bardzo miękkie. Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy, całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotową masę przełożyć do keksówki posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać, najlepiej łyżką

Smaczne Zdrowe
"Żółty" kurczak z ananasem 291

pokreślony kurkumą oraz delikatna słodycz śmietanki oraz syropu z ananasów nadaje tej potrawie niezwykłego charakteru :) Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( najlepiej chińska ) - podwójny filet z kurczaka - puszka ananasów w kostce - 1,5 łyżeczki kurkumy - 200 ml śmietanki 200 ml - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju, podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać, dodać 4 łyżki syropu i dusić ok. 15 minut. Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami syropu, zahartować. Dodać do całości, doprawić

Świat Smaku
Łazanki z dorszem i szpinakiem 220

kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego(...)każdej strony, do zrumienienia. Po obróceniu każdego kawałka wrzuć z powrotem warzywa i dodaj szpinak. Wymieszaj. Duś na średnim ogniu do rozpadnięcia się szpinaku. W szklance wymieszaj ze sobą wodę, mąkę i śmietanę. Dodaj sól ziołową i pieprz ziołowy po ok 1/2 - 3/4 łyżeczki oraz mielony pieprz w ilości wg uznania. Wlej sos śmietanowy na patelnię. Dobrze wymieszaj

Anioszek w kuchni
Fasolka z ziemniakami i kiełbasą 143

Kolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa . Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto(...)włączyć do dań sezonowych. Lubię gotować sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana prosto z krzaczka jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi. Fasolka Składniki: na 4 porcje 400 g żółtej fasolki 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy 250 g kiełbasy, np. myśliwskiej 1 łyżka świeżego oregano

codojedzenia