mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:95/458)

Ryba duszona z warzywami 198

ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak z cukinią po grecku 148

oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 192

Wszystko umieścić w dużym garnku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (około godziny). Po tym czasie wywar przelać przez durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości(...)mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, pogniecioną widelcem marchewkę oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 153

plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki

Szczęśliwa kuchnia
Zupa gołąbkowa 159

łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować. Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski  i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty

Garnkowe fanaberie
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 434

borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 130

przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy

Pyry na Gaz
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 105

ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem

Kulinarne Fantazje Marioli
cukiniowa zupa z warzywami, pieczarkami na rosole z makaronem... 144

Składniki: rosół 2,5 litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 152

pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku

Trzeci talerz
Zupa węgierska po mojemu 176

Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro

Krakowskie smaki Ani
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 242

Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 136

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki(...)pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 180

połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować

kawawszklance
La Tomatina i zupa pomidorowa 148

przepychanki między uczestnikami parady wielkich figur a tymi, którzy chcieli dopiero do niej dołączyć. Ogniści z charakteru hiszpańscy chłopcy chwytali co mieli pod ręką, by bombardować tym przeciwników, a akurat tuż obok znajdował się sklep z warzywami, gdzie na sprzedaż wystawiono całe skrzynie pomidorów (koniec sierpnia i wrzesień, to bowiem czas, kiedy pomidory są najdorodniejsze i najsmaczniejsze). Obrzucano się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 165

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z dyni i pomidorów 174

pomidory  1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona  czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem

Truskawkowa Fiesta
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 279

kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka 60 g parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście

Bon Ton Italia
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 366

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła

Wanilia i Kardamon
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 390

dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny

Jemy Pijemy
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 178

plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka pieczone w sosie śmietanowo - cebulowym. 391

czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos śmietanowo - cebulowy : 1 szklanka śmietany 18 % 2 średnie cebule sól pieprz mielony kilka ziarenek pieprzu całego olej Sposób wykonania :  Udka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw ( korzeń pietruszki, marchewka ). Ugotowane udka wykładamy na patelnię polaną olejem. Stawiamy na ogniu. Udka doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy

Przepisy i porady kulinarne
Risotto 179

Ryż duszony z warzywami i mięsem.   Składniki : 200 g ryżu - polecam ryż biały Kupiec 300 g mięsa wieprzowego (mielonego) 3 cebule czerwona papryka szczypiorek olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Cebule obieramy, szatkujemy i obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Po kilku minutach dosypujemy ryż, dokładamy pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek. Dolewamy też wody

prawdziwe jedzenie
Zupa krem z marchewki 213

długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki  1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy  2 ziela angielskie  1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa

Truskawkowa Fiesta
Prosta zupa dyniowa - tylko z warzyw :) 183

mała cebula 1-1,5 kg dyni 1 l wody przyprawy: sól himalajska, curry , pieprz cayenne, ziołowy, prawdziwy, zioła prowansalskie , tymianek mielony 1 łyżeczka przyprawy naturalnej  natka pietruszki Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone warzywa. Gotuj 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj ok. 15-20 minut.  Posól i przypraw, gotuj jeszcze

Zdrowie na języku :P
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 189

tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami

SzczyptaSmaQ
Krem z dyni po polsku 185

pietruszka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  sól pieprz kajeński  1 łyżeczka imbiru mielonego  1/2 łyżeczka ziaren kolendry  1 serek pleśniowy  olej  łyżka kminku rzymskiego  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć

pieprzny smaczek
Kapuśniak z młodej kapusty 188

Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy . Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost

Proste Potrawy
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 502

słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam). Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) .  Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też

Smaczne Zdrowe
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym 228

Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad! Mimo tego, że ma w sobie ser, śmietanę i mięso jest bardzo lekka. Po jej zjedzeniu na pewno nie poczujecie się przejedzeni, a syci. Idealna szczególnie po odgrzaniu na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą. Do przygotowania zapiekanki musimy obgotować warzywa i obsmażyć mięso, co zajmie trochę czasu(...)grubsze plastry. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie - brokuła z kalafiorem około 10 minut, cukinię około 3 minut. Odcedzamy. 3 Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na mięso w naczyniu. Następną warstwę tworzymy z brokuła i kalafiora, a na sam koniec kładziemy plastry cukinii. 4 Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami

Kuchnia Bazylii
Burgery teksańsko - meksykańskie 177

duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili(...)TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz olej do smażenia warzyw Paprykę kroimy na cienkie paski, cebulę w kosteczkę, a czosnek w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki i podsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia

Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 129

wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej i smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy,kroimy w kostkę i wsypujemy do smażonego mięsa. Dodajemy przyprawy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy(...)gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem.                                                  Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
spaghetti bolognese z wegańskimi pulpecikami z soi 227

porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej soi) ~3/4 szklanki wody ~czubata łyżka mielonego lnu + 2 łyżki wody - wymieszać ~ulubione przyprawy do smaku Soję ugotować w 3/4 szklanki wody. Gdy wchłonie płyn dodać rozmieszany len i doprawić do smaku. Z masy lepić kulki (jeśli(...)pomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie

chili & sugar
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 159

warzyw krzyżowych - to prawdziwy pogromca chorób . Wszystkie warzywa zawierają ochronne mikroelementy i fitoskładniki, ale warzywa krzyżowe posiadają unikalny skład chemiczny: zawierają związki bogate w siarkę, które odpowiadają za ich gorzki lub ostry smak. Gdy ściany ich komórek zostają przełamane na skutek krojenia lub mielenia, zachodzi reakcja chemiczna, która przekształca związki zawierające siarkę w izotiocyjaniany - szereg związków o udowodnionym działaniu zwalczającym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 152

warzywa i mięso indyka z orientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone(...)płaty nori przeciąć na połowę, na każdym kawałku rozprowadzić mięso mielone. – 2 płaty przeciąć na 4 części. W 6 ćwiartek zawinąć paski carpaccio z indyka i położyć na środku mięsa mielonego. – Zwijać roladki mięsa mielonego z filetem w środku tworząc rolkę. – Każdą rolkę zawinąć szczelnie

To co kocham
Zupa z białych warzyw z kalarepą i gruszką 223

łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym

Czerwień i błękit
tortilla ze szpinakiem,twarogiem,serem i sosem tzatzyki... 163

Składniki: tortilla 1 opakowanie, warzywa mrożone 1/2 opakowania, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić(...)oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypac pieprz, wymieszać wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski zawinąć placki ciasno w rulon podwijając

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 184

Pora posiekać.2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia Agaty

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania