mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:89/458)

Pieczone udka z kurczaka na warzywach 165

kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Do nacierania udek: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek Sposób przygotowania Udka natrzeć przyprawami. Na każdym udku położyć łyżeczkę oleju kokosowego. Piec w 180 stopniach ok 45 min. Warzywa obrać jeśli trzeba. Pokroić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa polać mieszanką oliwy i przypraw. Wyłożyć

Mieszam w Garnku
Gulasz z batetem, marchewką i burakiem z dodatkiem mięsa mielonego 152

sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża marchewka 1 batat 1 burak 1 por 1/2 szklanki kaszy(...)szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Ząbek czosnku  2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut

Kolizje Smaków
Papryka faszerowana kaszą i orzechami 128

ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 gałązki selera naciowego garść orzechów włoskich łuskanych 2 marchewki 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno

Pyry na Gaz
Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka 192

Soczewica – jak wiele innych warzyw strączkowych zawiera duże ilości witamin oraz makro i mikro elementów. Potrawy z soczewicą są sycące. Posiada dużą zawartość białka przez co często stosowana jako zamiennik mięsa, ceniona w diecie wegetariańskiej. Znajdziesz w niej potas oraz kwas foliowy. Do mojej zupy użyłam zielonej soczewicy, która jest moją ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania(...)wsypujemy wymoczoną soczewicę i gotujemy około 15 minut. Warzywa obieramy, kroimy dość drobno w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni na maśle. Jeszcze chrupiące warzywa wrzucamy do wywaru z soczewicą. Na tej samej patelni podsmażymy pulpeciki. Do surowego mięsa z indyka przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mielonego formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na maśle

Kierunekuchnia
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 150

cukru, 1 duża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy np. grana padano, marynata: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Marynata: W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli. W rondelku podgrzewamy bulion

Moniki Smakołyki
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado 187

Składniki: Mały zielony ogórek Dojrzałe awokado 100g wędzonego łososia 2 łyżki serka wiejskiego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, czerwony ocet winny Zielony ogórek tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy je w miseczce i skrapiamy odrobiną soli i łyżką octu winnego czerwonego. Dorzucamy ¾ posiekanego koperku i zagniatamy, odstawiamy

Kolizje Smaków
Zapiekanki a'la tacos 170

ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy w puszce Bonduell  (opcjonalnie można(...)kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy),  przekładamy do miski. Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki

Bon appetit mon amie
Zupa marchewkowa - krem 96

pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) śmietanka 30% do dekoracji masło do smażenia ok.3łyżki   sól, pieprz mielony czarny do smaku szczypta pieprzu cayenne oraz curry natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Warzywa oczyścić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Por oraz seler drobniej. Masło rozpuścić , na rozgrzane wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę

W garach u Gosi
Krem z porów z klopsikami 145

Pyszna i aromatyczna zupa dla smakoszy i nie tylko. Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki

Moje Małe Czarowanie
na maśle fasolkowa zupa z kaszą gryczaną jasną... 134

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec

W Mojej Kuchni Lubię
Królewska kartoflanka 144

ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z ryżem 145

Składniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2  cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone

Pychotkaaa
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 145

PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką.  2. Cebulę i ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę  z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw

Tradycyjna kuchnia Kasi
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 137

Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU 121

goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku 600 ml wody mleko kokosowe chipsy z jarmużu PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 10 minut warzywa z dodatkiem pepperoni, soczewicy, ziela, liści

ClauditteMissCooking