mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:80/458)

Kalafior w cieście 145

cieście. Bardzo smaczny i świetny dodatek do obiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym   oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem
Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem 159

dente w osolonym wrzątku. 2. Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. 3. Pomidorki przepołowić, a ogórka pokroić w plasterki. 4. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, nałożyć na talerz, posypać odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zrobić kleksy z majonezu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Twarożek śniadaniowy 119

pęczku koperku pieprz sól Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę. Ogórka i rzodkiewki porządnie myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy do sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. I już gotowe. Dla mnie najlepszym dodatkiem do twarożku jest świeżo zerwany i soczysty pomidor. Smacznego Artykuł Twarożek śniadaniowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 152

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół

Gaździnka warzy
Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem 169

pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki groszku konserwowego kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Odsączamy filety śledziowe i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy warzywa i przyprawy. Mieszamy i podajemy udekorowane listkami mięty

Ugotowane pozamiatane
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 160

Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa *  skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól

Zdrowie na języku :P
Pieczarki z grilla / Grillowane pieczarki 282

przeróżnych przypraw - sami możecie coś skomponować lub po prostu użyć gotowej mieszanki do dań z grilla. Składniki: pieczarki olej dowolne przyprawy, np. słodka mielona papryka, sól, gorczyca, majeranek, rozmaryn, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do warzyw grillowanych Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. W głębokim talerzu wymieszać przyprawy razem z olejem

Kuchnia domowa Ani
DELIKATNE MIELONE Z PAPRYKĄ 127

Poniedziałek zaczynamy czymś konkretnym.Niby proste, tak powszechne mielone kotlety, jednak w tej wersji zupełnie inne, w odmienionym smaku i konsystencji. Dzięki przechowania gotowych surowych

Z Majeczką w kuchni
Mielone z młodą kapustą i koperkiem 193

Zwykłe mięso mielone, a tyle daje nam kulinarnych możliwości, wcale nie musi wiać nudą . Urozmaiciłam je poszatkowaną młodą kapustką i pęczkiem świeżego koperku, by

Wanilia i Kardamon
Zupa kukurydziana z chorizo 134

pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować

Czerwień i błękit
Zupa krem brokułowa z fetą 170

łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili 2 dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw

codojedzenia
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 176

smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Walentynki - krem z serduszkiem ;) 183

ziemniaki, kalafiora, buraki, ziele i liść, zalewamy tak by lekko odkryte warzywa były (dodamy do nich barszcz). Gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z nich ziele i liść i każdą oddzielnie mielimy na krem. Brokułowy doprawiamy do smaku, do buraczkowego dodajemy barszcz, szczyptę majeranku i do smaku sól, pieprz i cukier, chwilę podgrzewamy. Do talerzy wlewamy zielony

Co na wege obiad?
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 199

proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min.  Soczewicę  gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę.  Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy

W kuchennej krainie
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 153

mięsem nie przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół

Ladylaura.
Mielone z piekarnika 372

Dziś przepis archiwalny. Zwykłe mielone ale w innym wydaniu i pieczone w piekarniku. Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Zielone gołąbki z grzybową nutą 188

Często kupując kapustę z bocznymi liśćmi wyrzucamy je , a okazuje sie ze te liście również można wykorzystać i zrobić oryginalne zielone gołąbki :P  12-14

Gotowanie jest łatwe
Sałatka jarzynowa 113

Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy z musztardą.  Por kroimy w cieniutkie paseczki. Pietruszkę siekamy drobniutko, wszystko dodajemy do pokrojonych warzyw w misce, łącznie z groszkiem.   Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem świeżo mielonym. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Wykładamy na miseczkę dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Imprezowe mielone 137

Takie małe mięsne kuleczki sprawdza się na rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark  (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek

VioletoweKucharzenie
Pasztet pieczony z kruszonką. 299

patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa,  namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy

Rozpustne gotowanie
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 183

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory

O kuchni z uczuciem
Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti 160

Klasyczna pomidorowa wzbogacona mięsem dla mięsożerców z dodatkiem makaronu spaghetti. To jest rozkosz dla podniebienia, zapewniam wszystkich, proszę tylko spróbować. Robi się ją dość szybko i

Moje Małe Czarowanie
Chińska zupa wg Józefa 162

małą kostkę, obsypujemy mąką ziemniaczaną i vegetą, pozostawiamy na 15 min, a potem obsmażamy najlepiej na maśle klarowanym Na około litr wrzątku wrzucamy warzywa, dodajemy mięso i gotujemy do miękkości Doprawiamy do smaku sosem sojowym, mieloną papryką, solą, pieprzem czarnym i przyprawą pięciu smaków (kamis). Z tej porcji składników wyszło mi zupy dla 4 osób. Z całej torebki mrożonki

Proste Potrawy
Szybka kolacja z parowaru. Test przyprawy Fit Up. 220

poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, a także obniżają poziom złego cholesterolu.                 Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła

Życie na widelcu
Pasztet świąteczny 271

odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać ręką

Kto ugości moich gości?
Zupa meksykańska 209

moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki

Smakowity Blog Kulinarny
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 134

ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy

Mentor Smaku
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 186

mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać

Czerwień i błękit
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 240

problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo

Smaczna Pyza
Pasztet mięsny 275

ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut.  Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z klopsikami 211

niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu

Z miłości do słodkości
Faszerowane warzywa 242

Najprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 146

sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinak w dziugasowym koszyczku 155

Szukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego

Buniabaje w kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 258

święta trójca warzyw w kuchni włoskiej – nawet kolory przypominają barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu włoskich dań. Kroimy warzywa w drobną, równą kostkę – to najbardziej pracochłonny punkt. W taką samą kostkę kroimy boczek (pancettę trudno dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem). 2. PODSMAŻANIE BOCZKU I WARZYW(...)warzywa, dodajemy 2 szczypty soli i smażymy je na średnim ogniu ok. 8 min, tak aby zmiękły (ale nie powinny się mocno rumienić). My przerzucamy podduszone warzywa do osobnego garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN) Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną

Nerds Kitchen
Zimowa surówka z selera i marchewki 137

pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Wykonanie: Seler i marchewki obrać, jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania