mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:78/458)

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 154

majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem(...)olej, sos sojowy, majeranek, szczyptę soli oraz pieprz, a następnie wszystko zblendować na gładką masę. 5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Zupa ze świeżych grzybów 153

solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku

Smakołyki Asi
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 158

garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety(...)Jeżeli mięso będzie się zbyt bardzo kleiło do rąk, ręce wystarczy zwilżyć wodą. Do gotującego się wywaru dodajemy pulpety i gotujemy około 20 minut. Warzywa wyjmujemy, odlewamy niewielką ilość wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym wywarze z pulpetami. Gotujemy. Koperek siekamy i dodajemy jako ostatni do przygotowanego sosu. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z ziemniakami

Smaki Ewy
Faszerowane bakłażany 132

Bardzo lubię takie danie, warzywa i mięso to wszystko co lubię. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 358

składnikami i dodawano wiele przypraw i ziół. W taki sam sposób powstała Zapiekanka Pasterska, której podstawą stały się resztki pieczeni połączone z warzywami, przykryte tłuczonymi ziemniakami z masłem. Dziś do mięsnej podstawy wykorzystuje się mięso mielone, a nawet zaczęto rozróżniać zapiekankę nazwą w zależności od tego, jakie mięso zostało użyte: Wiejska ( Cottage pie ) z wołowiną i Pasterska ( Shepherd

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą 151

Tarta jest przepyszna i bardzo szybko znika. Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem. Ja swoją zakupiłam w sieci marketów. Bardzo zdrowe i niesłusznie

Moje Małe Czarowanie
Marchewkowe ciasto wielkanocne - bezglutenowe 168

zdrowe  i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały. Ciasto aromatyzowane skórką z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miłe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia słodyczy, bo przecież marchewka to zdrowe warzywo. Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, że ciasto będzie stanowić prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Dodatkowo wykorzystałam foremkę(...)właśnie na to wspaniałe ciasto zdecydujesz się na święta? Składniki: 300 g obranej marchewki 4 jajka szczypta soli skórka starta z 1 bio-cytryny 150 g cukru/ksylitolu 250g mielonych migdałów 2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia marcepanowe marchewki cukier puder/ksylitol Wykonanie: marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej żółtka odzielić od białek. Żółtka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 255

mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej do smażenia Wykonanie: Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając cienką warstwę(...)mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 172

suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek 1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej  VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki(...)konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Grunt to przepis!
Kalafior w cieście 157

cieście. Bardzo smaczny i świetny dodatek do obiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym   oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem
Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem 174

dente w osolonym wrzątku. 2. Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. 3. Pomidorki przepołowić, a ogórka pokroić w plasterki. 4. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, nałożyć na talerz, posypać odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zrobić kleksy z majonezu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Twarożek śniadaniowy 128

pęczku koperku pieprz sól Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę. Ogórka i rzodkiewki porządnie myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy do sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. I już gotowe. Dla mnie najlepszym dodatkiem do twarożku jest świeżo zerwany i soczysty pomidor. Smacznego Artykuł Twarożek śniadaniowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 164

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół

Gaździnka warzy
Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem 185

pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki groszku konserwowego kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Odsączamy filety śledziowe i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy warzywa i przyprawy. Mieszamy i podajemy udekorowane listkami mięty

Ugotowane pozamiatane
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 172

Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa *  skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól

Zdrowie na języku :P