kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw
Kuchenne zapiski Edytywyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem. Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy
My Chcemy Jeśćstudzimy i obieramy z kości. Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy. Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem. Masą wypełniamy długą
W kuchennym oknie Ewytworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, a co najważniejsze odżywia, dostarcza cennych składników żebyśmy mieli siłę zwalczać przeciwnika. Najlepiej rosół gotować na dużej ilości warzyw i mięsie bez kości, bo w nich odkładają się leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak
Taste Of My Dayowocu jałowca 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i jabłko myjemy. Warzywa obieramy. Kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej głębokiej patelni wraz z oliwą wrzucamy cebulę, ziele, owoce jałowca
ClauditteMissCookingpaprykę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy ostra papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą i redukujemy nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Czekamy aż jajka się zetną i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Pyry na Gazmarchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści
kgwjanczewoBaaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :)) Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku
Walijskie PichcenieKupując ryby unikam gotowych filetów, a już na mrożone to nawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić
Świat Smakumajeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy(...)Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki
NA MOIM TALERZUOstatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki(...)dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem
Passions hobbies lifeZiemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
kgwjanczewocebula czerwona","1 szt marchewka (du\u017ca)","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"," przyprawy (lubczyk, kolendra mielona, cynamon, ga\u0142ka muszkato\u0142owa, s\u00f3l)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy w kostk\u0119, cebul\u0119 w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, a\u017c warzywa zmi\u0119kn\u0105. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na g\u0142adko.","Ziemniaki kroimy(...)żółta lub pomarańczowa 1/2 szt cebula czerwona 1 szt marchewka duża 1 łyżka olej kokosowy przyprawy lubczyk, kolendra mielona, cynamon, gałka muszkatołowa, sól Sposób przygotowania Dynię kroimy w kostkę, cebulę w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na gładko. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy
Kucharzycaraczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku(...)świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą ilością oregano, nieco mniejszą tymianku, szczyptą chilli i taką słuszną porcją mielonej słodkiej papryki. Gdy wszystko ładnie się połączy, zacznie pachnieć i będzie miękkie, dodajemy pomidory. Tutaj znowu
Kulinarne zapędy Kokosa