mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:69/458)

Wielkanocne jajka z cukinią i wędzonym łososiem 165

wędzonego łososia 2 łyżki majonezu 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cukinia (nie za duża) Pieprz czarny mielony Sól Olej rzepakowy Wykonanie: Cukinię umyć i obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na plastry. Podsmażyć (ok.1-2 min) na oleju z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.). Obrać ze skorupek

Przepisy Babci
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 164

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja

Zasmakuj Kuchni
Zrazy wieprzowe 157

pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze  [high  2 -4 lub low około

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki wegańskie 206

opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek  Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków  Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Cebula stanowi bardzo praktyczny izolator pomiędzy innymi warzywami. Gotowe szaszłyki można ułożyć

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Cannelloni 236

Niby to tylko makaron, ale na pewno nie jest zwyczajny 🙂 Składniki 1 opakowanie makaronu cannelloni Lubella 40 dkg łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki 1 mała

czarrna od kuchni
Chilli con carne 199

To chyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię: mięso mielone , paprykę  i

Pobite gary Barbary
Ruloniki z grilla na mięsie mielonym 195

Wyznaję zasadę, że danie musi być smaczne i proste. I takie właśnie są te ruloniki z mięsa mielonego. Nie potrzeba dużo czasu, by je przygotować

Gotuję Testuję
Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie 341

Syty, smaczny obiad Składniki 250 g mięsa mielonego 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka, chili świeże zioła, bazylia

czarrna od kuchni
Libańska mieszanka siedmiu przypraw 168

Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw. Recenzja książki jest dostępna tutaj  Składniki 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana(...)zmielonymi nasionami wiśni wonnej) 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i...  gotowe :) Przechowywać w szczelnym pojemniku. Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw. Uwaga Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 144

pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku

Kubki smaku
Pasztet z wątróbką 254

wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo

PaleoSMAK
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 95

3 placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta

Gotowanie jest łatwe
domowy pasztet drobiowy 189

gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej

Miód i pieprz
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 212

SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dressing koperkowo - czosnkowy 181

Super dodatek do sałat ... normalnie czaderski !! Na dwie duże kopy sałat i warzyw: - 2-3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu mielonego - sok z jednej średniej soczystej cytryny - 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - pół pęczka koperku Czosnek zetrzyj do słoika, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.Zamknij słoik i porządnie wstrząśnij. Dodaj oliwę

Pasje Jolki
Klopsiki w sosie jogurtowym 206

Jest to danie kuchni tureckiej, bardzo aromatyczne i pożywne. Pachnie miętą i skórką z cytryny oraz oregano, smaki i zapachy się przenikają i nadają daniu niepowtarzalnego

Moje Małe Czarowanie
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 259

kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty
Sos chrzanowy 160

wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.  Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy

My Chcemy Jeść
Pasztet z królika 191

studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę  czosnkiem. Masą  wypełniamy długą

W kuchennym oknie Ewy
Naturalne, domowe leczenie 194

tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, a co najważniejsze odżywia, dostarcza cennych składników żebyśmy mieli siłę zwalczać przeciwnika. Najlepiej rosół gotować na dużej ilości warzyw i mięsie bez kości, bo w nich odkładają się leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak

Taste Of My Day
Zupa z wątróbek drobiowych z cynamonem. 135

owocu jałowca 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i jabłko myjemy. Warzywa obieramy. Kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej głębokiej patelni wraz z oliwą wrzucamy cebulę, ziele, owoce jałowca

ClauditteMissCooking
Tureckie menemen 179

paprykę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy ostra papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą i redukujemy nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Czekamy aż jajka się zetną i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Pyry na Gaz
Zupa porowo-pieczarkowa 297

marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści

kgwjanczewo
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 289

Baaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :)) Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku

Walijskie Pichcenie
Rybny rosół z lanymi kluskami 261

Kupując ryby unikam gotowych filetów, a już na mrożone to nawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Żółty" kurczak z anansem 159

Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić

Świat Smaku
Domowy pasztet 184

majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy(...)Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki

NA MOIM TALERZU
Makaron w sosie mięsno-warzywnym 176

Ostatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki(...)dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem

Passions hobbies life
Zupa krem z cukinii 153

Ziemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego

kgwjanczewo
Dyniowy krem z soczewicą 148

cebula czerwona","1 szt marchewka (du\u017ca)","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"," przyprawy (lubczyk, kolendra mielona, cynamon, ga\u0142ka muszkato\u0142owa, s\u00f3l)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy w kostk\u0119, cebul\u0119 w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, a\u017c warzywa zmi\u0119kn\u0105. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na g\u0142adko.","Ziemniaki kroimy(...)żółta lub pomarańczowa 1/2 szt cebula czerwona 1 szt marchewka duża 1 łyżka olej kokosowy przyprawy lubczyk, kolendra mielona, cynamon, gałka muszkatołowa, sól Sposób przygotowania Dynię kroimy w kostkę, cebulę w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na gładko. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy

Kucharzyca
Leczo z mięsem mielonym 237

raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku(...)świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą ilością oregano, nieco mniejszą tymianku, szczyptą chilli i taką słuszną porcją mielonej słodkiej papryki. Gdy wszystko ładnie się połączy, zacznie pachnieć i będzie miękkie, dodajemy pomidory. Tutaj znowu

Kulinarne zapędy Kokosa
Surówka ze świeżych warzyw 158

cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa Całość

Proste Potrawy
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 215

łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso(...)kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar mięsny lub grzybowy. Foremki posmarować tłuszczem, posypać

Stare Gary
Kuskus z warzywami 334

sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 239

pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego  3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat.  Marchewkę, selera i pietruszkę

Kulinarne przygody Gatity
Jak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia? 196

Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo Pieczywo 6-9 miesięcy 24-26 miesięcy Owoce 6-12 miesięcy 24-26 miesięcy Warzywa 8-10 miesięcy 24-26 miesięcy Ryby 6 miesięcy 24-26 miesięcy Drób 6 miesięcy 24-26 miesięcy Mięso mielone 4 miesiące 12 miesięcy Mięso 6 miesięcy 24-26 miesięcy Każdy produkt po zapakowaniu próżniowym należy podpisać. Osobiście najczęściej(...)pakuję warzywa. Bardzo często przygotowuje w domu najróżniejsze zupy, sosy warzywne do ryżu itd. Dzięki pakowaniu próżniowemu mam w prosty sposób wszystko odpowiednio poporcjowane, a „nadwyżki” jedzenia się nie marnują. Tak jak widoczny na zdjęciu miks różnych warzyw. Zapakowany próżniowo może „poczekać” dłużej, aż znajdę dla niego odpowiednie zastosowanie. Do tego co jest kolejną zaletą używania

Słodkie okruszki
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 206

zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno(...)solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy

Moniki Smakołyki
Danie jednogarnkowe - leczo 162

dawno temu:) Przepis dostałam od mamy. Przez lata modyfikowałam jak tylko mogłam i od dłuższego czasu robię niezmiennie tak samo. Dlatego wiem, że na pewno wyjdzie:) Przygotowanie jest pracochłonne - warzywa kroję w drobną kostkę, boczek podsmażam na małym ogniu, cebulę też smażę. Nie lubię robić tego dania, gdy nie mam czasu, bo wtedy jest nie staranne. Lubię się(...)cebula 6 pomidorów (ok. 80 dag) 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 listki laurowe sól pieprz słodka mielona papryka szczypta ziół prowansalskich Zaczynamy od boczku. W trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności.  Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com