mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:71/458)

"Kiszone" mielone 111

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te

Kolorowy Przepisownik
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 142

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla

Z Majeczką w kuchni
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 189

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa

Buniabaje w kuchni
Pikantna wieprzowina w pomidorach 182

Składniki:  400 g mielonej wieprzowiny  puszka pomidorów pelati, całych  2 ząbki czosnku  1/2 szklanki cieciorki z puszki, opłukanej  3 łyżki

Moja smaczna kuchnia
Chakalaka 231

rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki(...)pomidorów, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę i marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni

Wyprawy kulinarne
barszcz ukrainski postny 327

koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz wyjaśniam - tutaj mało co używa

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pulpety w młodej kapuście i pomidorach 181

Moja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała(...)sitku zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa razem z kminkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim, przykryć i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać

Czerwień i błękit
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 125

wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.  Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną

R'n'G Kitchen
Bogracz gulasz 225

pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać(...)litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego. Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecedzoną i opłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Pod sam koniec gotowania zabielam danie - tym razem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
FASZEROWANA CUKINIA 150

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz.  Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne

Zdrowo i kolorowo
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 205

Składniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 191

truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii :  To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia(...)odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto je tam nazywać kabaczek i nazwa przeniosła się z biegiem lat na teren całego kraju. Co ciekawsze, formy warzywa często znacznie różnią się od siebie, jedne są zieleńsze inne bardziej żółtawe, mają odrobinę inne smaki i kupowane

KreatywnePiny
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 125

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki obiad. Zupa, której przygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym żółtym serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem(...)pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą, Przykryć pokrywką i gotować na żywym

kawawszklance
Krem z kukurydzy - ulubiona zupa dzieci 151

drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa  1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy(...)cebulę, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać ziarna kukurydzy i dynię, smażyć jeszcze 2 minuty, często mieszając. Dodać bulion (lub wodę lub wodę i mleko), tyle aby zakrył warzywa + 1 szklankę (bo płyn się zredukuje). Gotować do miękkości warzyw i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Zmiksować składniki zupy, doprawić solą i kolendrą do smaku. Zupę podać udekorowaną sosem malinowym

Codziennik Kuchenny
pyszne kotlety kalafiorowo-brokułowe z mozzarellą... 420

Składniki: kalafior 1 główka/większa, brokuły 1 główka/większa, cebula czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 10 dag, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować w nie solonej wodzie(...)rozgotowany, brokuł ugotować też w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym

W Mojej Kuchni Lubię
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 152

gdyż to ono nadaje posmaku w dużej mierze. Do takiego zestawienia, nie trzeba jakiegoś specjalnego dressingu, chyba, że zwykły winegret. Mi wystarczył świeżo mielony pieprz i spryskanie całości oliwą w sprayu. Ogólnie polecam eksperymenty z warzywami i owocami zarówno w sałatach jak i surówkach. Czasem nieco dziwne zestawienie, może zaowocować naprawdę czymś fajnym. Sałatka w zupełności wystarczy za cały(...)Drukuj Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado Składniki 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1/2 kuli mozzarelli 1 kiwi 1/2 awokado sok z ćwiartki cytryny oliwa świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania Sałatę rozkładamy na dnie talerza Resztę składników tniemy w plastry, awokado spryskujemy sokiem z cytryny i rozkładamy warstwami na sałacie. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i spryskujemy

Mieszam w Garnku
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 314

warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy  marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy  głowę, gotujemy  jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy  z wywaru, odkładamy  3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy  przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania