mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:71/458)

Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 97

Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między(...)mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki

Kate's Kitchen
Faszerowana cukinia. 216

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę  a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry(...)Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę

Eli Gotowanie
Leczo wegańskie z selerem naciowym 132

leczo wegańskie z selerem naciowym Dopiero kilka dni później koleżanka uświadomiła mi, że leczo wegańskie idealnie pasuje do zasad diety dr Dąbrowskiej. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach i ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a to z pewnością nikomu z nas nie zaszkodzi. Leczo wegańskie z selerem naciowym można także pasteryzować w słoikach(...)minut. Następnie dodać paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy pokrojony na niewielkie kawałki. Nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, zajmie to około 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jak zrobić wegańskie leczo z selerem naciowym w Kohersen Mycook Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Kiszone" mielone 102

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te

Kolorowy Przepisownik
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 134

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla

Z Majeczką w kuchni
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 179

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa

Buniabaje w kuchni
Pikantna wieprzowina w pomidorach 173

Składniki:  400 g mielonej wieprzowiny  puszka pomidorów pelati, całych  2 ząbki czosnku  1/2 szklanki cieciorki z puszki, opłukanej  3 łyżki

Moja smaczna kuchnia
Chakalaka 221

rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki(...)pomidorów, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę i marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni

Wyprawy kulinarne
barszcz ukrainski postny 316

koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz wyjaśniam - tutaj mało co używa

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pulpety w młodej kapuście i pomidorach 160

Moja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała(...)sitku zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa razem z kminkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim, przykryć i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać

Czerwień i błękit
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 116

wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.  Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną

R'n'G Kitchen
Bogracz gulasz 216

pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać(...)litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego. Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecedzoną i opłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Pod sam koniec gotowania zabielam danie - tym razem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
FASZEROWANA CUKINIA 144

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz.  Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne

Zdrowo i kolorowo
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 195

Składniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki

Moja smaczna kuchnia