mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:72/458)

FASZEROWANA CUKINIA 131

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz.  Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne

Zdrowo i kolorowo
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 180

Składniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 168

truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii :  To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia(...)odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto je tam nazywać kabaczek i nazwa przeniosła się z biegiem lat na teren całego kraju. Co ciekawsze, formy warzywa często znacznie różnią się od siebie, jedne są zieleńsze inne bardziej żółtawe, mają odrobinę inne smaki i kupowane

KreatywnePiny
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 109

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki obiad. Zupa, której przygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym żółtym serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem(...)pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą, Przykryć pokrywką i gotować na żywym

kawawszklance
Krem z kukurydzy - ulubiona zupa dzieci 125

drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa  1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy(...)cebulę, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać ziarna kukurydzy i dynię, smażyć jeszcze 2 minuty, często mieszając. Dodać bulion (lub wodę lub wodę i mleko), tyle aby zakrył warzywa + 1 szklankę (bo płyn się zredukuje). Gotować do miękkości warzyw i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Zmiksować składniki zupy, doprawić solą i kolendrą do smaku. Zupę podać udekorowaną sosem malinowym

Codziennik Kuchenny
pyszne kotlety kalafiorowo-brokułowe z mozzarellą... 399

Składniki: kalafior 1 główka/większa, brokuły 1 główka/większa, cebula czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 10 dag, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować w nie solonej wodzie(...)rozgotowany, brokuł ugotować też w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym

W Mojej Kuchni Lubię
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 124

gdyż to ono nadaje posmaku w dużej mierze. Do takiego zestawienia, nie trzeba jakiegoś specjalnego dressingu, chyba, że zwykły winegret. Mi wystarczył świeżo mielony pieprz i spryskanie całości oliwą w sprayu. Ogólnie polecam eksperymenty z warzywami i owocami zarówno w sałatach jak i surówkach. Czasem nieco dziwne zestawienie, może zaowocować naprawdę czymś fajnym. Sałatka w zupełności wystarczy za cały(...)Drukuj Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado Składniki 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1/2 kuli mozzarelli 1 kiwi 1/2 awokado sok z ćwiartki cytryny oliwa świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania Sałatę rozkładamy na dnie talerza Resztę składników tniemy w plastry, awokado spryskujemy sokiem z cytryny i rozkładamy warstwami na sałacie. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i spryskujemy

Mieszam w Garnku
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 286

warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy  marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy  głowę, gotujemy  jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy  z wywaru, odkładamy  3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy  przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć

Z Majeczką w kuchni
TATAR Z ŁOSOSIA 93

koperek - rukola Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, lekko posolić, wymieszać z jogurtem naturalnym. Łososia pokroić w kostkę, dorzucić do jogurtu, dodać świeżo mielony pieprz i wymieszać. Ogórka umyć, pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw). Na talerz wyłożyć cienkie plastry ogórka (można je wymieszać z chili i dopiero wówczas wykładamy), obok ułożyć kilka listków rukoli, na nich

Smaczne Zdrowe
Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem 137

szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań Przygotowanie Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie(...)dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około

Słodkie okruszki
Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą 122

szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie(...)dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało

Słodkie okruszki
Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 182

czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora(...)zimnej wody (sł) i chwilę dusiłam pod przykryciem. Następnie odkryłam, dodałam sok z cytryny (k), sypnęłam z lekka lubczyku i tymianku (o), mielonego kminku (sł), chwilkę odparowałam, a na koniec dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o). Warzywa tak przygotowane były chrupkie, a nie rozgotowane. Ułożyłam na talerzu, ubrałam kiełkami i cebulką, zrobiłam zdjęcia, usiadłam wygodnie i zatopiłam się w smakowaniu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety mielone po meksykańsku 211

Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno

Szefowa kuchni
Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro 170

ostro, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, dajcie odrobinę mniej pieprzu cayenne. Słodyczy dodatkowo doda słodki ananas . Przygotowując odrobinę więcej dania, będziecie mieli obiad na kolejny dzień. Sprawdźcie, jak przygotować ten pyszny ryż z warzywami z kurczakiem na ostro. Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro – składniki (na 4 porcje) 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 373

obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka  ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony,  szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś(...)kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym

Kuchnia po mojemu