mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:81/458)

Pasztet tradycyjny 178

wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane) 1 grahamka (ok.80 g) 1 łyżeczka suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego(...)oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę

Pełny talerz
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 119

Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;)  Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne. Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny  smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.  Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków(...)było grudek.  Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny (dokładnie umytej), cukier.  Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając. Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę wody (2-3 łyżki). Pod koniec duszenia dodać

Codziennik Kuchenny
Faszerowana Kalarepka 248

przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody) i cukier(...)miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z soczewicy 142

duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie) Sok z cytryny Łyżeczka cukru sól pieprz Soczewicę przepłukać parę razy w zimnej wodzie, przelać przez sitko(...)minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut aż soczewica się rozwarstwi, a warzywa będę ugotowane. Na 10 minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta

Calzonella.com
Sokowirówka, czy warto? 159

naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam się im, ha! po dwie marchewki mieli, he he he,pewnie nie wyciskają soków :D Z bananem na ustach wróciłam do domu i moje dni stały się mega pozytywne(...)Sokowirówka firmy Russell Hobbs linia Aura : moc 650 W 2 poziomy prędkości (do twardych i miękkich owoców) szeroki podajnik o średnicy 7,5 cm - dzięki temu możemy wkładać całe warzywa i owoce) 2 l pojemnik na pulpę 750 ml pojemnik na sok odłączana tarcza ścierająca ze stali nierdzewnej metalowe ramię zamykające wszystkie odłączane części można myć w zmywarce

Blondynka Gotuje
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 202

podsmażać. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i  wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonej papryki 176

zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.Składniki:około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,3 papryki czerwone,3 liście laurowe,10-12 ziaren ziela angielskiego,sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku,czosnek - dla lubiących go.Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.Papryk(...)która po przestygnięciu papryki, łatwo da się zdjąć.) Usunąć gniazdo nasienne i pokroić obraną ze skórki paprykę na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z rosołem i warzywami. Całość gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a warzywa i paprykę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.Zup

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 234

Wrzuć zamrożone warzywa. Do chow mein można wykorzystać świeże warzywa, równie cienko pokrojone jak te mrożone. Smaż aż warzywa się zmiękną ale wciąż będą al dente. Dodaj soję i ocet. Następnie dodaj mięso i makaron. Dopraw czarnym pieprzem, grubo mielonym, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę i zamieszaj. Wyłóż gorący chow mein do miseczek(...)Smacznego!   The post Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zupa pieczarkowa z pulpetami 104

kolejną zupą, tym razem pieczarkowa urozmaicona moimi faworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam  tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych.  Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek 6 szt niedużych ziemniaków 1 cebula(...)jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż zmiękną, zdjąć z ognia by lekko przestygły. Blenderem zmiksować warzywa na gładko. Rozgrzać patelnie z olejem i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę

pink envelope
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 186

kminek 4 ząbki czosnku 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe 4 kulki ziela ang. Sól i pieprz mielony do smaku Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra. Dodajemy   obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone).  Następnie  przyprawy i  gotujemy , około

Takie tam pichcenie
Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli 146

Mielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy. Składniki Farsz: por (biała część) cykoria (duża) łyżeczka oliwy z oliwek duża kulka mozzarelli 1/2 łyżki bułki tartej sól ziołowa Kotlety: 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej jajko 50 ml mleka bułka tarta pomidor łyżka ziół prowansalskich maggi pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miseczki. Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku doprawiamy solą ziołową. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna

R'n'G Kitchen
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 210

stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa z obu stron, przez około 3-4 minuty. Chodzi o to, aby nabrały koloru, a dogotują się w kolejnym etapie przygotowań. Na drugim palniku(...)smaż przez 3-5 minut, aż się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.  Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego

Chilli Czosnek i Oliwa
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 207

bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z  cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego

Słodko-Słony Świat Ilony
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 365

dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy całość ok.20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy chcemy by ziemniaki zagęściły nam zupę dodajemy je razem z pozostałymi warzywami na samym początku gotowania, można również dać ich większą ilość. Uzupełnić jeszcze ewentualnie gorącą wodą. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 354

skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli  z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt(...)boczek. Smażymy, cały czas mieszając, na umiarkowanym ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną

cool and minty

Proponowane wyszukiwania