mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:77/458)

Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym 127

Zdrowa jesień na talerzu mi kojarzy się z brukselką, ponieważ to warzywo to samo zdrowie. Posiada ona właściwości przeciw rakowe potwierdzone naukowo. Poza tym to skarbnica wielu witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. W swoim składzie zawiera takie składniki mineralne jak między innymi: potas, magnez, sód, żelazo, itd., itd., itd. . Ponadto w tej potrawie(...)wszystkim przyprawy takie jak: czosnek niedźwiedzi, kurkuma, papryka słodka mielona, gorczyca, bazylia czy majeranek. To właśnie one są dla mnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody

Przepisy Babci
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 120

arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana ciecierzyca oraz sporo ziół, pietruszki, kolendry, szczypiorku, cebuli, czosnku, kminu, cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i pieczywem(...)SKŁADNIKI :  20 dkg ciecierzycy 1 duża cebula 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolędry pęczek natki pietruszki, poszatkowanej pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny szczypta sodki 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta 2 łyżki mąki kukurydzianej olej

Kulinarne Fantazje Marioli
Ajvar 148

papryka ostra w płatkach. Ja dodałam 1 chili i było ok. 6 łyżek octu z białego wina 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Paprykę,  bakłażany myjemy osuszamy i układamy na blaszce. Bakłażana dodatkowo nakłuwamy(...)skórę.Cebulę kroimy w kostkę czosnek siekamy, lub przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez  maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu

Malinowe Pocałunki
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 475

Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy do pasztetowej masy: 4 żółtka (białka ubijamy osobno) majeranek odrobinę gałki muszkatołowej paprykę słodką Mieszamy dokładnie całość. Jeśli masa

Walijskie Pichcenie
Jesienny paprykarz :) 128

mała młoda cukinia 2 duże cebule 1 puszka soczewicy 1 puszka pomidorów z sokiem 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka papryki mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię

vegetanie
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 211

suchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka(...)pieprz  *opcjonalnie: parmezan, ser żółty Cebule i wszystkie papryki kroimy jak najdrobniej. W sporym garnku, na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem

Be Fit Be Strong
Suszone ogórki kiszone 124

dużego ogórka. Jeśli suszę ogórki na zupę to kroję je w poprzek na plasterki o grubości około 2 do 4 mm i nie mielę ich po wysuszeniu. Jak przygotować suszone ogórki kiszone w suszarce do warzyw Ogórki osuszyć lekko papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na sitach. Ustawić temperaturę od 50 do 60 stopni i czas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA GRECKA 614

pomidory - 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory

Smaczne Zdrowe
Kotlety z kalafiora 134

Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego. Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.  Bardzo

Codziennik Kuchenny
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 159

koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego(...)minut. Mają być ciepłe i chrupiące. Cebulę kroję w piórka, szkle na tłuszczu wraz z plastrami cukinii. Bułki rozkrawam na pół, smaruję mieszanką majonezu i serka kremowego. Układam sałatę, warzywa pokrojone w plastry, cebulę i cukinię. Przykrywam mięsem i drugą częścią bułki SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Jaglane placuszki z cukinią i papryką 178

było jeszcze treściwiej dodałam ser biały, dorzuciłam paprykę i cukinię Aby placuszkom nie było smutno dorobiłam sos czosnkowy. Placuszki są przepyszne, sycące, pięknie się prezentują, dzięki dodatkowi kurkumy, zawierają warzywa, a co najważniejsze zawierają kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem, a jest praktycznie niewyczuwalna. Ponadto jest to pomysł na obiad, przekąskę do pracy, śniadanie czy kolację, jest to danie(...)Cukinię myjemy, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Ugotowaną kaszę mielimy razem z jajkami, mąką i serem białym blenderem, tak żeby nie rozdrobnić całkiem kaszy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek do 1 kopiasta łyżka. Smażymy około 3 min z każdej strony na złoty kolor. Składniki

moj przepis na
ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM 95

wzbogacony w wersji azjatyckiej.  Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy 1 op.  cebula prażona do posypania Metoda: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawi(...)patelni. 2.  Liście kapusty umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. 3.  Wodę wlać do garnka i zagotować z kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4.  Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron ugotować według opakowani. Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą. Posypać cebulą prażoną

Kuchnia Paulettes
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 167

przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron

Gotowanie moimi oczami