mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:68/458)

Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 215

zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno(...)solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy

Moniki Smakołyki
Danie jednogarnkowe - leczo 167

dawno temu:) Przepis dostałam od mamy. Przez lata modyfikowałam jak tylko mogłam i od dłuższego czasu robię niezmiennie tak samo. Dlatego wiem, że na pewno wyjdzie:) Przygotowanie jest pracochłonne - warzywa kroję w drobną kostkę, boczek podsmażam na małym ogniu, cebulę też smażę. Nie lubię robić tego dania, gdy nie mam czasu, bo wtedy jest nie staranne. Lubię się(...)cebula 6 pomidorów (ok. 80 dag) 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 listki laurowe sól pieprz słodka mielona papryka szczypta ziół prowansalskich Zaczynamy od boczku. W trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności.  Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowe flaczki wołowe. 129

cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę(...)pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Faszerowane Bakłażany 188

moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki

Mama Gotuje
Bolognese z pieczarkami 148

smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny na chłodne, jesienne dni - polecam! :)   Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty(...)cebulę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, lekko solimy, tak by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy do momentu wchłonięcia się całego płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka dodajemy 1 łyżkę oliwy i partiami wrzucamy mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smażymy do momentu

Cooking Monster
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 178

zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj

Przepisy i porady kulinarne
ZUPA GOŁĄBKOWA 438

kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą.  Są warzywka, są pomidory, jest mięso mielone ...  Smaki bardzo fajnie się komponują. Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))  Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta(...)100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć

Walijskie Pichcenie
Kotlety gryczane z burakiem 134

brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi.  Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny.  Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 156

lyzka pasty imbrowej 1/2 -1 lyzki chilli puder 2 lyzki slodkiej papryki 2 lyzki przprawy tandoori 1 lyzka mielonej kolendry 1 lyzka mielonego kminu 1 lyzka mielonego turmeric-u 2 lyzki warzywnego.oleju 2: Jogurt smietana i GRAM mąkę mieszamy aby uzyskac jednostajna mase Na wolnym ogniu tuszymy ciagle mieszajac dodajemy reszte skladnikow Tj.pasta czosnkowa imirowa chilli kmin(...)mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju z warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz  Sposob: Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy 3 lyzki oleju *Smażymy czosnek i osta papryczke

Viola cooks with passion
Kurczak z ryżem i warzywami 459

obiadek :) Składniki:      pierś z kurczaka      opakowanie warzyw na patelnie z przyprawą toskańską      puszka pomidorów krojonych      sól      pieprz      1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej      2 łyżki sosu sojowego(...)sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć

Amatorka kuchenna
Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 180

delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 124

Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między(...)mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki

Kate's Kitchen
Faszerowana cukinia. 249

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę  a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry(...)Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę

Eli Gotowanie
Leczo wegańskie z selerem naciowym 159

leczo wegańskie z selerem naciowym Dopiero kilka dni później koleżanka uświadomiła mi, że leczo wegańskie idealnie pasuje do zasad diety dr Dąbrowskiej. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach i ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a to z pewnością nikomu z nas nie zaszkodzi. Leczo wegańskie z selerem naciowym można także pasteryzować w słoikach(...)minut. Następnie dodać paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy pokrojony na niewielkie kawałki. Nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, zajmie to około 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jak zrobić wegańskie leczo z selerem naciowym w Kohersen Mycook Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Kiszone" mielone 128

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te

Kolorowy Przepisownik