mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:61/458)

Cukiniowe leczo z klopsikami 162

wody sól,pieprz do smaku oregano 450 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszy mammy ryż Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić(...)czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały

Monia miesza i gotuje
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 161

garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki(...)średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego  wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
potrawka curry z rosołowego kurczaka z warzywami... 136

opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, rosół 4 szklanki na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną z czosnkiem, dodać warzywa mrożone z fasolką, dodać pokrojoną marchew z rosołu, podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając wsypać curry, paprykę ostrą, przyprawę w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Brudny “Ryż” z kalafiora 92

ładujesz węgle to bez problemu podmień kalafiora na ryż. 1 Średni Kalafior 3 Łodygi Selera naciowego 1 Papryka zielona 1 Średnia cebula 2 Ząbki czosnku 250 g Chudego Mięsa mielonego wołowego 250 g Wątróbki drobiowej (lub innej) 1 łyżeczka Papryki wędzonej 1 łyżeczka Oregano suszonego 1/2 łyżeczki Bazylii suszonej 1/2 łyżeczki Sosu Chili Luisiana Gold (lub mniej jeśli(...)przy pomocy malaksera lub ręcznej tarki przygotuj z niego “ryż”. Pokrój paprykę, cebulę, selera naciowego i wątróbkę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso mielone, wątróbkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż mięso zbrązowieje. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze razem przez chwilę żeby oddały swój aromat. Dodaj kalafiora

Oslov.
Bigos warzywny 511

Bigos warzywny to alternatywa dla tradycyjnego bigosu , ale zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza, bez mięsa i dużej ilości tłuszczu, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie i nie liczą kalorii. Z kapusty pekińskiej ostatnio przygotowałam(...)cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mielona ostra papryka Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i lekko solimy. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielona zupa z brokuła, cukinii i ziemniaków podana z wędzonym łososiem i natką pietruszki 159

delikatnie mięknąć. Następnie dodać obrany w różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie

Passions hobbies life
Cordon bleu 3235

Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem. Cordon bleu 2016-02-29 00:48:34 Znany i bardzo łatwy do zrobienia(...)szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak

Kulinarna Pokusa
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 151

można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów bez skórki 1,5 cebuli kroimy drobno(...)dorzucam je w całości, ale jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie.  Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy

Czerwona Porzeczka
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 163

kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować

Zielona Kuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowym 153

samymi warzywami, bardzo mi smakują.   Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone

Bajeczna Kuchnia
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 385

większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli  Wszystkie warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.Pomidory, paprykę, cukinię, cebulę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy i na małym

Sama słodycz i szczypta chili
Tortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! 5283

Tortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini

Kulinarne Przeboje
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 99

można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak

To co kocham
Zupa fasolowa z ziemniakami + film 226

niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem.   Artykuł Zupa fasolowa z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Rosolnik wg Nelya 112

paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę

R'n'G Kitchen
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 110

Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym 151

Mix warzyw i mięsa Składniki 300 g makaronu spaghetti 250 g zmielonej łopatki wieprzowej 3 pomidory 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula 1 papryka 2-3

czarrna od kuchni
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 112

plastry (lub łyżeczki) masła przyprawy: sól morska, sól ziołowa, koperek suszony, pieprz mielony i ziołowy, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi suszony, papryka słodka mielona, pieprz cytrynowy lub odrobina soku z cytryny. Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w cząstki w miarę podobnej wielkości. Marchewki pokrój w średniej grubości plasterki. Wrzuć marchewkę do woreczka żaroodpornego. Ziemniaki zalej wrzątkiem

Anioszek w kuchni
Pasztet warzywny. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 93

majeranek estragon 2 liście laurowe ziele angielskie Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki.  Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C. Najlepiej smakuje następnego

nietadieta
MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO 150

drobno posiekać,zeszklić cebulę,dodać paprykę i dusić na średnim ogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ 77

coś bardziej treściwego.Dzisiaj padło na pyszne,wilgotne i mięciutkie kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam. Składniki:   50dag mielonego mięsa 1 cukinia 1 cebula 1 jajko przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszłyk z mielonego mięsa z warzywną niespodzianką 193

Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy vegetą, czerwoną papryką, czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się

Smaki Ewy
Obiadowe kubeczki 147

Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)cukinii wydrążyć środki  miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli  dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni  dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem

W królestwie smaków Beaty
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 142

szklance wody (ew. dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę). LUNCH - Ryż z mieszanką sałat PRZEPIS /1 porcja/ ~50g ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~1/2 łyżeczki kozieradki mielonej Piątnica ~sól, pieprz do smaku ~3 garści ulubionej mieszanki sałat Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smacznego! *Nie jestem zwolenniczką gotowania

breakfast of dreams
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 198

minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody

Kulinarna Pokusa
Pasztet warzywny 127

łyżka klarowanego masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kozieradki. Doprowadzić

Pełny talerz
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 203

łasny;/ 15 sporych pieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję

W kuchni Karmel-itki
Szybki Obiad: Wegański makaron po chińsku 253

bulionu warzywnego, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sherry (czerwone wino też może być), 1 gwiazdka anyżu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta cynamonu, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: 1) Warzywa obieramy i kroimy w słupki dowolnej wielkości. 2) W woku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy przez około 5 minut uważając, żeby

Pełna Lodówka
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 125

kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki

W kuchennym oknie Ewy
Pyszny pasztet domowy 124

kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić z cebulka na oleju - krótko.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić  foremki

W kuchennym oknie Ewy
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 205

marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula(...)gotuję w lekko osolonej wodzie, około 15 minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały płyn. Studzę. Kaszę łączę z marchewkową masą, mieszam i delikatnie mielę blenderem, ale tak, by czuć strukturę kaszy i warzyw. Doprawiam sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną, dodaję też chili i nieco pieprzu. Wstawiam na godzinę do lodówki, by masa stężała, a aromaty się "przegryzły". Przechowuję

W kuchni Karmel-itki