Pokrojoną kiełbasę i cebulę lekko rumienimy na tłuszczu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka , zalewamy 3 szklankami gorącej wody , posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać z ziemniakami lub ryżem
Smakowite DaniaMarchewka z groszkiem na ciepło to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, pyszny dodatek do obiadu np. mielonych kotletów lub samodzielna przekąska. Ta smakowita porcja warzyw jest tanim pomysłem na szybkie i proste w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 4 duże marchewki 250 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru czarny
Smakowite Daniasobą spójne :) Z reguły u mnie w domu ugotowane osobno warzywka lądują na skraju talerza i do końca posiłku są ignorowane przez jedzącego. Dlatego polecam warzywa faszerowane - propozycja na dziś cukinia faszerowana mięsem mielonym. SKŁADNIKI: 2 średnie młode cukinie 1/2 kg mięsa mielonego 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Kuchnia w opałachidealnie nadająca się na przykład na niedzielny obiad. Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego) 2 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego pół łyżeczki Pul Biber 1 łyżeczka mięty suszonej sól 1 łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego natka pietruszki A jak to zrobić: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną. Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie
Kuchnia w opałachduży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać i drobno pokroić. Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa (bez pomidorów!) i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać
Zdrowie na języku :PPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych
Kuchnia Pełna PasjiWidzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić
Kuchnia domowa AniSkładniki :2 średnie pory1 mała marchew3- 4 ziemniakisól, liść laurowy, mielony pieprz czarny3-4 łyżki olejuPrzygotowanie :Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki kroimy dość drobno, marchew możemy zetrzeć na tarce, a pora kroimy w pół krążkiNa patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy marchew i pora, smażymy często mieszającW garnuszku z wodą i liściem laurowym gotujemy ziemniaki na pół miękko, dodajemy
Proste Potrawyczosnku1 puszka krojonych pomidorów2 spore cebule - drobno posiekana1 i 1/2 szklanki ryżu1i 1/2 szklanki bulionugotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)300 g mielonej wieprzowinygarść pietruszki2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusos1 puszki pomidorówłyżeczka płatków chili1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać(...)zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak, posolić popieprzyć
Stare GaryMniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem
Z Majeczką w kuchnigarścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy(...)łyżki do zagęszczenia plus pół szklanki wody do rozmieszczenia. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Warzywa obieramy, myjemy kroimy wedle naszego uznania (cebule dajemy w całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy
Basia w kuchniburak 3 jajka 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 100 ml dowolnego mleka 30 g parmezanu 20 g mozzarelli przyprawy: sól, mielone ziele angielskie i korzeń lubczyku, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – każde osobno. 2 jajka roztrzepujemy w miseczce. Do każdego startego warzywa dodajemy 1/4 masy jajecznej, 1 łyżkę mąki i przyprawy
Kucharzycarewelacyjny obiad na świeżym powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać z oregano i pieprzem. Warzywa pokroić na dowolne kawałki i posolić. Wymieszać z olejem i odstawić na 15 minut. Grillować 7-8 minut. Podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym
Magiczne Życie Martymanną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą, mielimy w maszynce do mięsa. Na najdrobniejszym, pasztetowym sitku, razem z warzywami ( bez selera) i kaszą manną. Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy( w razie potrzeby, jeżeli
Miód i pieprzchili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży(...)szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem
In my kitchen