mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:51/458)

Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw. 145

warzywna i z nutką owoców - czyli zrównoważona. Koktajl powinien posmakować szczególnie tym, którzy cenią sobie naturalną słodycz. Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw. Składniki na 2 porcje: łyżeczka Inki Klasycznej Bio łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy(...)niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Ogórka lub cukinię pozostawiamy ze skórką. Banana obieramy.  W kielichu blendera umieszczamy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.  Podajemy :-) Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1130

minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy

Kolizje Smaków
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3545

Składniki: kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki(...)oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów

W Mojej Kuchni Lubię
Hamburger 131

Klasyka kuchni amerykańskiej, czyli po prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze(...)musztardy miodowej łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli łyżka bardzo drobno posiekanego ogórka konserwowego sól, pieprz, szczypta cukru Najpierw należy wymieszać keczup, majonez i musztardę, następnie dodać posiekane warzywa i doprawić do smaku. Odstawić na bok. Kiedy wszystkie "półprodukty" są gotowe smażymy hamburgery. Ja smażyłam je na patelni grillowej nasmarowanej wcześniej kilkoma kropelkami oleju. Hamburgery trzeba smażyć

Kulinarne Inspiracje
Chili con carne 114

Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień

Oryginalny smak
Gotowane klopsy z marchewką i groszkiem 191

Smaczny obiadek, no i gotowane mięsko. Zdrowo i smacznie. Jest to dosyć duża porcja, rodzinka pięcioosobowa spokojnie się naje Do garnka wlać wodę lub wywar, jeśli

Kuchnia Pokoleń
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 176

SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Filety(...)kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple. Krok 4. Przygotowujemy tortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki

Moja Książka Kucharska
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 437

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia(...)Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki.  Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.   Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół

VioletoweKucharzenie
Risotto pieczarkowe z warzywami 207

garnku rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju. Gdy masło się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając. Delikatnie przypraw pieczarki solą ziołową i mielonym pieprzem. Usmażone pieczarki przełóż do miski lub na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko(...)powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo

Anioszek w kuchni
Gulasz drobiowy z warzywami. 273

łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu

Moje-pitraszenie
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 227

już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka musztardy,  2 czubate łyżki(...)tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut

Z miłości do słodkości
jarzynowa z klopsikami 116

laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet mięsno - warzywny. 190

kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych(...)udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a

Miksturownik
Quiche w meskim stylu 175

Dziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance

Przysmaki Karolki
Wegańska zupa warzywna 211

smaki :) Składniki: mały kalafior i taki sam brokuł połowa małej białej kapusty kilka ziemniaków marchew, pietruszka, kawałek selera malutki por, cebula sól, pieprz czarny mielony, tymianek, estragon olej do smażenia natka pietruszki ewentualnie suszone warzywa Przygotowanie : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać, kapustę poszatkować Do wody włożyć pokrojone ziemniaki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę -gotować

Proste Potrawy
Leczo 195

Leczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie

Bernika - moj kulinarny pamietnik