mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:49/458)

Zupa koperkowa z pulpecikami 174

cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać(...)jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy

Gotuj z Misiem
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 159

ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Smażona mielona wołowina z brokułami 262

ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając

Poezja smaku
Warzywa korzeniowe pieczone w maśle orzechowym 135

Pieczone warzywa korzeniowe w maśle orzechowym są po prostu pyszne! Nie dość, że smakują wyśmienicie to dodatkowo są niebywale sycące! Ziemniaki, bataty, marchewka i pietruszka wymieszane z łyżką oliwy, z masłem orzechowym, sezamem, kuminem, chili oraz mieloną kolendrą, tymiankiem i szczyptą soli. Tak proste a zarazem smaczne danie, które z całego serca Wam polecam. Składniki (na 1 porcję(...)pietruszki  1/2 batata (100 gram) 1 ziemniak 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła orzechowego przyprawy, po szczypcie: kuminu, mielonej kolendry, soli, tymianku, chili  1 łyżeczka czarnego sezamu  Warzywa kroję w słupki. Mieszam z olejem, masłem orzechowym, sezamem i przyprawami. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Pierogi ruskie z... 142

własnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na kompromis, zrobiłam mielone. I zrobiłam pierogi,  Z TEGO PRZEPISU Miałam i ruskie i mięso! Pokroiłam moje kotlety w paski, ułożyłam obok odsmażonych ruskich i czegoś mi brakowało. Tym czymś był sos idealny(...)FIRMY ROLESKI Dressing Tysiąca Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 141

zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami.   Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe kotlety mielone z kaszą jaglaną (4-5 osób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane pieprz, ostra(...)łyżki, 1 małą łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, bazylia, kilka kropel sosu sojowego i na koniec jedna kopiasta łyżeczka młodego jęczmienia mielonego. Wszystko dobrze wyrabiamy na jednolity sos i polewamy warzywa :) Sos jest pięknie zielony i super w smaku :) To wszystko :) Obiad gotowy ! Smacznego i gorące pozdrowienia

vegetanie
Omlet z brokułami i kozim serem 160

jajka garść mrożonych brokuł* około 60-70 g koziego sera 1 – 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku posiekany szczypiorek *u mnie z mieszanki warzyw na patelnię (całe różyczki i ich kawałki) Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mrożone brokuły. Po podsmażeniu większe różyczki można podzielić na mniejsze

Słodkie okruszki
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane warzywami w sosie z szalotkami 482

Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie(...)ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy ( jak na mielone kotlety ). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy

Smaki Ewy
Domowa przyprawa warzywna - domowa wegeta 470

suszonej natki pietruszki 5 g suszonych liści selera 15 g suszonego czosnku 5 g suszonych ziół prowansalskich 5 g suszonego lubczyku 10 g mielonej kurkumy 80 g soli morskiej gruboziarnistej  Wszystkie suszone warzywa rozdrobniłam za pomocą blendera do pożądanej przeze mnie grubości,zmieszałam z kurkumą i zmieloną solą morską. Gotową mieszankę należy zamknąć szczelnie w szklanym pojemniku. Stosować

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 159

Trochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 163

mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki(...)Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy.  Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę na to ponownie warstwa ziemniaków

Gotuj z Mąką
Jajka po ranczersku 184

osób) 2 duże (L) jajka 300g dojrzałych mięsistych pomidorów 1/2 średniej papryki (125g) 1/2 małej czerwonej cebuli (50g) 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane) szczypta soli mielone chili (w ilości wg upodobań) świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie) 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1cm) kostkę. Czerwoną cebulę(...)się jajek. Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy. Uwagi Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej

Kulinarna Pokusa
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 188

obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch(...)łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut tak aby smaki się wyrównały. I gotowe

Mango Papaja
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 278

puszka fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 łyżki oleju  sól pieprz czarny mielona słodka papryka kurkuma opcjonalnie natka pietruszki do posypania           Sposób przyrządzania:             Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą(...)plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi 222

sosów15 dag  serka topionego śmietankowego35 dag mięsa mielonego drobiowego1 jajko1 łyżka bułki tartej liść laurowysól pieprz do smaku1,5 litra wodyWYKONANIE Do wody dodać warzywa liść laurowy i gotować ok 30 min. Warzywa wyjąć . Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce dodać do wywaru Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i bułkę. Wyrobić

W kuchennym oknie Ewy