żółtka, a ich białka dają się łatwo ubić na puszystą pianę. Składniki na 2 pieczone jajka sadzone : 2 jajka szczypta soli pół szczypty świeżo mielonego pieprzu dodatki wedle uznania (np. sałata, grillowana cukinia, pieczone warzywa) Jajka umyć, wytrzeć ściereczką. Rozbić i rozdzielić białka od żółtek uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Odłożyć je na płaskiej miseczce. Z białek ubić sztywną
Dietologselera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie
MamaOskarkaOwoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić (lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i zapieczenia(...)przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy cukinie i przy
Kolizje Smakówmasła Sól kilka ziemniaków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez 5-6 minut ( w zależności od wielkości warzywa ). Zalać zimną wodą, aby doprowadzić do kompletnego wystudzenia. Mięso mielone doprawić do smaku solą, jajkiem i ulubionymi przyprawkami. Ja osobiście używam ząbek czosnku przekrojony na pół ( który po minucie wyjmuję ) i szczyptę
zielonacukinkaPyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze
Swojskie jedzonkoSkładniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami Krok 2 Żeberka myjemy,doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy papryką czerwoną mieloną słodką i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Krok 3 Kaszę gotujemy koło 20 minut,odcedzamy i robimy misz masz czyli najpierw(...)kaszana kasze sos z warzyw na sos wykładamy żeberka i możemy jeszcze na wierzchu położyć warzywka
Różowa kuchnianiewielkiej ilości masła klarowanego, następnie dolać ok 150 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym. Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować
Ze smakiem i z pasjąnadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki
Olikowa kuchniarozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka 1 żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus) mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kalafior(...)Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość
Passions hobbies lifedodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona karkówka z łopatką, ale można użyć dowolne mięso(...)praskę ząbki czosnku. Całość zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso i co jakiś czas mieszając całość podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dorzucić zamrożone warzywa i kilka minut przesmażyć. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć (warzywa się odmrożą), zalać całość passatą i zamieszać, dodać także łyżkę koncentratu pomidorowego (domowa passata jest pyszna, ale nie daje zbyt pomidorowego koloru). Całość zamieszać, częściowo
Smaczne Zdrowezakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól(...)Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony
Cooking Monstermożecie skrócić ten czas do pół godziny. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 150 g makaronu spaghetti 1 szklanka tartej dyni 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g chudej mielonej wołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone(...)około 2 minuty często mieszając. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Smażymy często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy zbyt mocno. Odgarniamy warzywa na bok patelni, w wolne miejsce dodając pozostałą łyżkę oliwy i w trzech partiach mielone mięso. Smażymy na dużej mocy palnika, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso łopatką. Kiedy zmieni kolor na brązowy łączymy
cool and mintyugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem
Buniabaje w kuchniswej wędrówce kulinarnej niejednokrotnie przyrządzał kotlety mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D Składniki na 3-4 porcje: 1 duża cebula(...)nieduża cukinia 3 dojrzałe pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka miodu sól i pieprz natka pietruszki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ciecierzycę odsączyć z zalewy. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego
Simply Food