smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa na sos ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowo Składniki: 60 dag piersi z kurczaka zioła prowansalskie Kamis pieprz biały mielony Kamis sól morska Kamis opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw Iglotex Wykonanie: Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia do gotowania na parze
Z Majeczką w kuchniolejem kokosowym. Potem nadziewamy, czym mamy :) Może to być puree z kalafiora i brokuła. Nic innego jak miks ugotowanych: kalafiora i brokuła, doprawionych mieloną kolendrą, z dodatkiem tartego sera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy ser i surowe jajko. Tak przygotowaną masą nadziewamy patisony lub inne warzywa, np. cukinię. Może to być też klasyczny łosoś
KucharzycaDzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 100ml wody 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut. 2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam
Tradycyjna kuchnia Kasijajka • 200 g obranych pistacji • sól, pieprz do smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć
To co kochamwrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego
Kuchnia MagdaLenyŁączy w sobie mięso wołowe i warzywa cechujące hamburgera, jedyna różnica to zastąpienie bułeczki - tortillą oraz zmiana formy mielonego mięsa. To niezwykłe połączenie tworzy wyjątkowy smak tortilli i z pewnością zasmakuje wszystkim fanom fast foodów. Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Składniki: ok. 6 placków tortilli 500 g mielonej wołowiny duża cebula 4 ząbki czosnku(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy do zbrązowienia (delikatnie rozdrabniając je widelcem). Następnie dodajemy musztardę, sos Worcester i po szczypcie przypraw, soli i pieprzu dodajemy więcej. Wszystko smażymy jeszcze przez kilka
Słodka Stronałyżeczki czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka bazylia - 1 łyżeczka 2 liście laurowe "Rama smaż jak szef kuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego - saszetka zioła prowansalskie - 1 łyżka bułka tarta olej do smażenia ok. 1/3 szklanki startego żółtego sera Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wrzuć na ciepłą patelnie(...)samej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy - dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i paprykę, dopraw czosnkiem i bazylią - całość smaż ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki
Alutka-GotujeGrzyby w sosie śmietanowym zawsze się sprawdzają. Tym razem dodaliśmy warzywa i kiszone ogórki. Sprawdziło się. Składniki półtora kg leśnych grzybów 1 marchewka 4 średnie cebule 2 kiszone ogórki 1 łyżka smalcu 200 ml śmietany 18% sól pieprz mielona papryka Przygotowanie Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec(...)oraz pokrojona marchewkę i posiekaną cebulę. Zalałem wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, czasami mieszałem. Doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu, dodałem śmietanę oraz drobno pokrojone kiszone ogórki i mieloną paprykę. Dusiłem jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami
R'n'G Kitchenziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz kilka gałązek tymianku mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem rzepakowym. Buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę ostrugać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, po czym pokroić ją w kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blaszkę, skropić(...)rzepakowego i smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać pomidory w puszce, łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wsypać obie kasze, wymieszać i doprawić pieprzem. Upieczone warzywa posypać solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować
Passions hobbies lifecieniutkie paseczki (jak spaghetti). Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw. Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż będą lekko twardawe. Doprawiam je sola i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu i prosto z garnka wrzucam na patelnię z warzywami dodając też
Simple Dishmarchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki. Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie
Mama Gotujesię, że będzie dobrze, ale że tak pysznie, to się jednak trochę nie spodziewałem. Zapraszam zatem do przygotowania dania - na pewno nie pożałujecie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonej wołowiny, 500 gram mąki pszennej (typ 450), 200 ml mleka 3,2%, 15 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 pomidora, 4 ząbków(...)umieściłem w blenderze. Do papryki dodałem dwa ząbki czosnku, obraną szalotkę, pęczek natki kolendry i obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kminku, podgrzewając, aż zaczęły wydzielać intensywny zapach. Następnie roztarłem
Wyprawy kulinarnejajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk) Przygotowanie Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz(...)około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony. Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy lub ketchup
Programista w kuchniObiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony 15 dkg. - marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami
Kuchnia z widokiem na ogród