także zamienniki. Składniki: 1 opakowanie (500g) makaronu lasagna 400g mięsa mielonego wołowego (najlepiej kupcie w kawałki i zmielcie sami, będziecie mieć pewność co do jakości mięsa) 400g mięsa mielonego wieprzowego (jak wyżej) 1 duża marchew 1 duża cebula 200 ml białego wina, najlepiej półsłodkiego, ewentualnie półwytrawnego 1 puszka pomidorów dobrej jakości lub 4 duże pomidory ok. 150g przecieru(...)cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę – zeszklić. Dodać seler i marchew. Podsmażyć, aż lekko zmiękną. Warzywa rozsunąć na boki i włożyć na środek porcję mięsa mielonego. Podsmażać (rozdrabniając) aż mięso się zrumieni. Wymieszać składniki na patelni razem, znów rozsunąć i dodać kolejną porcję mięsa – powtarzać, aż dodacie całe mięso. Wymieszać
Pociąg Do Kuchnipekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić(...)pieczarki ze szczyptą soli i pieprzu (około 5 minut). Dodać do garnka z kapustą. Dodać również jabłka i ocet. Gotować na bardzo małym ogniu. Nie mieszać zanim warzywa nie zmiękną i całość nie zmniejszy wyraźnie objętości - wtedy zamieszać od dołu delikatnie. Gotować długo (wolnowar 10 godzin) do uzyskania odpowiedniej miękkości i połączenia smaków
zadanie-gotowaniesól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy
R'n'G Kitchenkurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części(...)wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy
Passions hobbies lifestołowe mąki pszennej (do zasmażki) 1 - 2 łyżki stołowe masła (do zasmażki) 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw 1 liść laurowy kilkanaście ziaren czarnego pieprzu 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta - do smaku Przygotowanie Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody(...)wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować. Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą. Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko do środka i gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe (do koktajli, mąk, mielenia orzechów), o różnej mocy, cenie a także z różnymi końcówkami, które spienią mleko(...)ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet
Powiedz dietom niemarchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą(...)pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchendodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 0.40 dkg mielonego mięsa ( u mnie z udźca indyka) - 2 marchewki - kawałek selera - 4 ziemniaki - cebula - 2 ząbki czosnku - sól, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta , liść(...)laurowy, ziele angielskie - koperek Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok.2,5 litrami wody. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, poszatkowaną kapustę, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę
Kuchnia z widokiem na ogródnajbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak jest delikatny i subtelny. Musimy pamiętać o tym skąd kupujemy warzywa, często lepiej wyszukać targowe stoisko gdzie oferują warzywa od małych dostawców, często prywatnych. Prostota tej zupy to jej największa zaleta, możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania(...)młode korzenie pietruszki (z liśćmi) 1 pęczek botwinki (cały) garść świeżej melisy mały pęczek młodej rzodkiewki 3 duże ząbki młodego czosnku Świeżo mielony pieprz Sól himalajska Śmietanka kremówka 100 ml Przygotowanie: 1/ Umyte warzywa i zioła kroimy na małe kawałki, zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do ich objętości. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu
Kuchnia PROzdrowotnamielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie), sezam do posypania (opcjonalnie), olej lub oliwa do smażenia. Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone(...)smażę omlet z obu stron, zdejmuję go z patelni i kroję w kostkę lub paski. Myję i kroję w kostkę wszystkie niezbędne składniki (warzywa i mięso). Rozgrzewam 2 – 3 łyżki oliwy na woku lub dużej patelni i wrzucam pokrojoną dymkę, gdy się zeszkli dorzucam mięso i smażę
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw
W Mojej Kuchni Lubięłyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić(...)oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw . 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko
Moja Delicjaporcje: 4 ogórki gruntowe 150 g twarogu 2-3 rzodkiewki trochę koperku trochę szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego do smaku sól i pieprz mielony Przygotowanie: Ogórki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Na tarce lub obieraczką do warzyw tniemy ogórki wzdłuż na cienkie plastry i układamy na ręczniku papierowym, aby je delikatnie odsączyć z soku, nie puszczą soku gdy je napełnimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól pieprz(...)bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać
zadanie-gotowaniezarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody do podlania łyżeczka mąki ziemniaczanej w małej ilości wody 1 mała(...)Całość doprawiamy po wierzchu przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem podlewając wodą nieduża ilością wody i doprawiając świeżo mielonym pieprzem. Na koniec zagęszczamy lekko sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niedużej ilości wody, mieszamy jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy
Słodkie okruszki