mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:70/458)

Domowe flaczki wołowe. 109

cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę(...)pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Faszerowane Bakłażany 172

moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki

Mama Gotuje
Bolognese z pieczarkami 125

smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny na chłodne, jesienne dni - polecam! :)   Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty(...)cebulę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, lekko solimy, tak by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy do momentu wchłonięcia się całego płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka dodajemy 1 łyżkę oliwy i partiami wrzucamy mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smażymy do momentu

Cooking Monster
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 157

zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj

Przepisy i porady kulinarne
ZUPA GOŁĄBKOWA 421

kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą.  Są warzywka, są pomidory, jest mięso mielone ...  Smaki bardzo fajnie się komponują. Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))  Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta(...)100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć

Walijskie Pichcenie
Kotlety gryczane z burakiem 112

brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi.  Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny.  Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 138

lyzka pasty imbrowej 1/2 -1 lyzki chilli puder 2 lyzki slodkiej papryki 2 lyzki przprawy tandoori 1 lyzka mielonej kolendry 1 lyzka mielonego kminu 1 lyzka mielonego turmeric-u 2 lyzki warzywnego.oleju 2: Jogurt smietana i GRAM mąkę mieszamy aby uzyskac jednostajna mase Na wolnym ogniu tuszymy ciagle mieszajac dodajemy reszte skladnikow Tj.pasta czosnkowa imirowa chilli kmin(...)mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju z warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz  Sposob: Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy 3 lyzki oleju *Smażymy czosnek i osta papryczke

Viola cooks with passion
Kurczak z ryżem i warzywami 445

obiadek :) Składniki:      pierś z kurczaka      opakowanie warzyw na patelnie z przyprawą toskańską      puszka pomidorów krojonych      sól      pieprz      1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej      2 łyżki sosu sojowego(...)sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć

Amatorka kuchenna
Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 160

delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 104

Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między(...)mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki

Kate's Kitchen
Faszerowana cukinia. 224

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę  a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry(...)Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę

Eli Gotowanie
Leczo wegańskie z selerem naciowym 143

leczo wegańskie z selerem naciowym Dopiero kilka dni później koleżanka uświadomiła mi, że leczo wegańskie idealnie pasuje do zasad diety dr Dąbrowskiej. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach i ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a to z pewnością nikomu z nas nie zaszkodzi. Leczo wegańskie z selerem naciowym można także pasteryzować w słoikach(...)minut. Następnie dodać paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy pokrojony na niewielkie kawałki. Nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, zajmie to około 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jak zrobić wegańskie leczo z selerem naciowym w Kohersen Mycook Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Kiszone" mielone 111

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te

Kolorowy Przepisownik
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 142

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla

Z Majeczką w kuchni
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 189

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania