mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:46/458)

Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 321

pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju  szczypta cukru  do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra  Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych. Te wszystkie warzywa pokroiłam(...)warzyw. Talerz przybrałam świeżymi listkami mięty i gotowe!  Jak przygotować dipy do warzyw?  Bardzo gęsty jogurt albo serek naturalny podzieliłam na trzy, mniej więcej równe części. DIP CZOSNKOWY - ząbki czosnku obrałam i posiekałam a następnie posoliłam i roztarłam na desce na pastę. Tę dodałam do miseczki z jogurtem. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i świeżo mielonym

Smaczna Pyza
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 161

mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie laksy: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka. Wsypać nasiona kolendry, dodać obrany imbir pokrojony w plasterki, zmiażdżone trzonkiem noża pędy trawy cytrynowej, skórkę startą z limonki oraz(...)limonki (ilość soku dopasować do własnych upodobań) 2-3 zielone dymki sok z 1 limonki Makaron rozłożyć pomiędzy 6 talerzy. Łyżką cedzakową nałożyć mięso wraz z warzywami. Bulion doprawić solą i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu, a następnie rozlać do talerzy. Posypać listkami świeżej kolendry.   źródło: BBC Good Food The post Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Moja Delicja
Leczo z cukinią i białą fasolą 210

bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki po chińsku 161

Zwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak.  Danie całkowicie wegetariańskie.  Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu.  Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału.  Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki(...)przykrywając pokrywką, żeby nie wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić szybko. Należy smażyć w wysokiej temperaturze, żeby warzywa nie puściły wody. Dodać imbir i 2 szczypty mielonego chilli.  Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze aż lekko się zarumienią. Następnie dodać paprykę i podsmażyć

Ze smakiem bez glutenu
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 293

szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony(...)cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów. Do tego dodajemy warzywa ( ja używam warzyw mrożonych , pokrojonych w paski) i gotujemy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ( najlepiej kolorowym) i odrobiną chilli. Można dołożyć łyżeczkę masła, dla lepszego smaku. Podajemy

Smaczne Zdrowe
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 140

Zacznijmy zatem nasza przygodę z Wigilią o niskim Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie. Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36 Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat(...)lekko rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę, dorzucamy por, szklimy około 3 minuty. Następnie dodajemy starte warzywa oraz ziele angielskie, liść laurowy i słodką paprykę i pieprz. Mieszając, podsmażamy 3-5 minut. Pomidory blenderujemy i dodajemy do warzyw lub dorzucamy gotowy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) do czasu, aż płyn lekko odparuje. Na talerzyk sypiemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 147

laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła(...)następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy

Kuchnia MagdaLeny
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 307

siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie

moj przepis na
Ryż zapiekany z warzywami 307

łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ketchup pikantny 10 dag sera żółtego przyprawa typu Kucharek, sól, papryka mielona ostra Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na oleju (około 10 minut), lekko rozdrobnić. Przestudzić. Połączyć 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany oraz 3 łyżki ketchupu. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać

Praktyczna pl
Pikantne naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami 145

smaku Sól i pieprz do smaku Oregano do smaku Ser żółty 15 dag (twardy) Świeża bazylia Przygotowanie naleśników: Naleśniki usmażyć według przepisu z dodatkiem papryki mielonej ostrej do smaku. Przygotowanie farszu: Kurczaka, warzywa dokładnie opłukać, pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.  Kurczaka oprószyć mąką kukurydziana i podsmażyć przez chwilę na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z sosem paprykowym 175

minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa jarzynowa z klopsikami 194

fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie

Moje domowe kucharzenie
Zupa z fasolką szparagową i klopsikami 141

była bez śmietany. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 20-30 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki

Moje domowe kucharzenie
Kartoflanka z klopsikami 141

nazwać, więc niech to będzie kartoflanka z klopsikami. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki

Moje domowe kucharzenie
Leczo paprykowe 345

wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Przesmażamy razem kilka minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy szklanką wody. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką

Pyry na Gaz
Fit sajgonki 142

paski kilku cm. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość

Fabryka pomysłów
Pasztet z indyka i wątróbki z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 145

mielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich chili w płatkach do posypania wierzchu Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę pozbawiam dodatkowych błonek i żyłek i smażę razem z cebulą na dużym ogniu, nie dłużej niż minutę. Po tym czasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę(...)również gotowane mięso indyka oraz gotowane warzywa. Zmielone składniki mieszam z jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę

Mango Papaja
Pesto z cukinii i białej papryki 198

przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia wraz z orzechami i wkładamy

Kuchnia PROzdrowotna
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 147

około 5 minut lub dłużej, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy przez około 2 minuty.  Mięso, warzywa z rosołu oraz grzyby z cebulką mielimy przez maszynkę lub pulsacyjnie rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i chili, stopniowo dodajemy ciepły bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie

cool and minty
Tofu 120

jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobrze smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów. Po przejściu na weganizm postanowiłam tofu zrobić sama w domu. Czytając przepisy w internecie byłam przerażona jak skomplikowanym procesem jest

wegujemy
Zupa jarzynowa z pieczarkami 151

selera 1,2 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego sól papryka mielona 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki

peggiwkuchni
wegańskie lecho z parówkami sojowymi 134

wegańskiej wersji ! SKŁADNIKI: 2 wegańskie parówki sojowe kawałek papryki duży pomidor 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka mielona, majeranek, czosnek niedźwiedzi, płatki chili WYKONANIE:  warzywa kroimy w kostkę, umieszczamy na patelni podlanej wodą i chwilę dusimy parówki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do warzyw - przyprawamy całość mieszamy na patelni

healthy dreams
Chili con carne na szybko. 123

wtedy robię coś na szybko,  u mnie w takim przypadku  jest oczywiście spaghetti albo chili con carne. Dzisiaj przygotowałam to drugie. Wystarczy mieszanka warzyw chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :)  Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki

Sama słodycz i szczypta chili
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 174

ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową

Pelusiowa Kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 124

łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować

W królestwie smaków Beaty
Pasztet z indyczych wątróbek w taniej wersji 160

wytopionym tłuszczu zrumieniamy cebulę, również zbieramy po usmażeniu, a na koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc.  2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy 193

pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam

Darcia w kuchni
Kurczak pieczony w miodzie 146

cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.   Układam

Kuchnia co dnia
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym 108

pół główki czerwonej  kapusty  marchew pół jabłka seler bulwa fenkuł sos: szklanka jogurtu łyżka chrzanu łyżka majonezu pieprz świeżo mielony sok z cytryny i skórka otarta  Warzywa obierany, szatkujemy w malakserze. Wysypujemy do misy i doprawiamy sosem

AZgotuj!
Domowa vegeta. 1191

lubczyk, zieloną pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki, tak przygotowane warzywa kładziemy na talerze suszarki i suszymy, po wysuszeniu warzywa powinny być zupełnie suche i sztywne, wkładamy warzywa i pozostałe przyprawy do blendera lub mielimy w maszynce do oczekiwanej grubości, vegeta gotowa

Kuchnia Beaty
Zupa pomidorowa z kaszanką 91

domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy i kroimy w kostkę ,pora w krążki. Na łyżeczce smalcu podsmażamy kaszankę (bez skórki) ,dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2-3 min ,po czym zalewamy

R'n'G Kitchen
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 131

pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą

Wanilia i Kardamon
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 143

więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak po andaluzyjsku 258

lekko złoto przez ok. 6 minut. Na dno brytfanny układamy podsmażone kawałki kurczaka i zasypujemy oliwkami. Następnie układamy naprzemiennie pomidory, paprykę i szynkę, posypując je mieloną papryką oraz resztą soli. Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso

Kulinarna Pokusa
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 144

olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z dzika 143

szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety w warzywnym sosie 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję obiadową. Tym razem zrobiłam małe pulpeciki mielone w sosie pomidorowym z dużą ilością warzyw. Przygotowałam do nich ryż z dodatkiem marchewki i groszku firmy Sys, który idealnie wpasował się do mojego dzisiejszego dania. Taki obiad smakuje super, jest zdrowy

Marta Gotuje
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 238

zielony ogórek  1 pomidor obrany ze skórki  1 papryka  łyżka majonezu  1/3 kubeczka jogurty naturalnego  sól, świeżo mielony pieprz czarny  odrobina czosnku  Sposób przyrządzenia:  Warzywa umyć, pokroić w malutką kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, przyprawami. Soczewicę połączyć z warzywami, polać sosem przed podaniem. Tak proste a takie pyszne

pieprzny smaczek
Golonka gotowana i podpieczona 120

godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć

dom-agi.pl
Sałatka jarzynowa 163

posiekaną natką. Czasami, choć nie zawsze dodaję również jajka - ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę. Majonez wymieszać w proporcji 2:3 ze śmietaną. Wymieszać z warzywami, doprawić musztardą oraz solą i świeżo mielonym pieprzem

Czerwień i błękit
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 174

znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...   Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu

Miksturownik