mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:38/458)

Kotleciki mielone z pęczakiem 274

mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu niebieskim

Moje Qulinaria
Tradycyjna Paella valenciana 293

Morzem Śródziemnym, znany z uprawy ryżu i cytrusów. Podobno zapracowani rolnicy w czasie popołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano(...)średnicy, gdyż większa po prostu nie zmieściłaby mi się na kuchence.  Sofrito: Sofrito to wszystkie składniki paelli poza ryżem usmażone na oliwie, czyli pomidory, różne inne warzywa, mięso i owoce morza. To smak sofrito znacząco odpowiada za aromat gotowej paelli, dlatego warto poświecić mu trochę uwagi, starannie poddusić i dobrze doprawić.  Ryż: Do przygotowania paelli należy wykorzystać ryż

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab po Madziarsku 304

duże cebule - 2 łyżki ajvaru - 3 łyżeczki słodkiej wędzone papryki - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1 łyżeczka soli wędzonej - pieprz czarny mielony - olej 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa kroimy w kostkę lub w paski, zostawiamy duże niedbałe kawałki.  2. Do mięsa dodajemy dwa rodzaje papryki mielonej oraz sól(...)dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory. 3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie  z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 141

Dlatego na gorącą wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek

Dieta moja pasja
Pierogi z mięsem 236

Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem

Na słodko lub wytrawnie
Sycąca zupa z mielonym mięsem 196

mięsa mielonego  1,5 litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup  3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku  chili tymianek pieprz  sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 270

świeżą bazylią  Porcja dla 3 osób Warzywa:  - 1 świeża, duża marchewka - 1 średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu(...)Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym

Sajkofanka smaku
FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 184

Lekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe.  Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki

Walijskie Pichcenie
Lasagne z warzywami 232

Lasagne dawno nie robiłem. Na blogu jest jedna wersja z mięsem mielonym , więc tym razem zrobiłem lasagne z warzywami. Ostatnio coraz więcej u mnie wegetariańskich dań, ale na pewno nie będzie to blog  typowo vege ;) Po parowaniu trochę płaska mi wyszła, więc radzę dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu

Parowar Faceta
Gołąbki z mięsem Ani Starmach 163

surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków(...)bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego

Zasmakuj Kuchni
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 201

Wątróbkę obsmażamy na patelni.  Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody.  Ugotowane mięso, obsmażoną wątróbkę i warzywa studzimy.  Wyrzucamy liście laurowe. Mięso, warzywa, cebule i namoczoną bułkę dwukrotnie mielimy maszynką do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach

Bon appetit mon amie
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 163

gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę

wesoła kuchnia
Roladki z bakłażana 180

1 bakłażan 200 g mięsa mielonego 1 szkl ugotowanego ryżu pół puszki czerwonej fasoli sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Kotleciki z mięsa mielonego i kalafiora oraz sos paprykowo-pomidorowy z odrobiną marchewki 132

Pyszne kotleciki z kalafiorem , bardzo proste do wykonania , oraz sos z trzema rodzajami warzyw :) Składniki : *KOTLECIKI : 0,5 mięsa mielonego ( u mnie gulaszowe ) 30 dag kalafiora sól , pieprz 1 jajko mąka olej do smażenia * SOS: 1 papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni pomidor vegeta śmietana 18% Przygotowanie : * KOTLECIKI : Różyczki kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości , studzę

Domowa Kuchnia u Mamy
zdrowe buraki - salatka do sloikow i jako przekaska 139

ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,lub przystawka od maszynki do mielenia mięsa,maja taki zestaw do warzyw . Starte buraczki doprawić solą ,pieprzem, oraz miodem . Wszystko dokładnie wymieszać ,na sam koniec dodać odcedzony sok z ogórków ( słoik jest na foto,standardowy słoik z ogórkami

w mojej kuchni