mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:38/458)

Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 193

I znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem  jagnięciny.  Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która

Stare Gary
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 281

zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej(...)czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy i razem z posiekanymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso, bulion oraz passatę i goździki. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo blachę

Bon Ton Italia
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym 163

nieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić(...)następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować. Paprykę podawać z sosem obficie polanym

Gotowanie jest łatwe
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 172

Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną(...)biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku.   Cebulę i cukinię kroimy w cienkie

Moniki Smakołyki
Calzone 274

pomidorowego, 3 łyżeczki suszonego oregano i łyżkę białego octu winnego. Całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut, aby sos uzyskał gęstą konsystencję. Sos przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, po czym odstawiłem go na bok do wystudzenia. Do miski przesiałem przez sitko 300 gram mąki pszennej tortowej i dodałem do niej szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz(...)Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy

Wyprawy kulinarne
Klopsiki w zalewie pomidorowej 154

Zwykłe mielone zalane ostro-słodką zalewą pomidorową z warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.  Składniki:    1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  ząbek czosnku,  szczypta ostrej papryki,  szczypta curry,  2 łyżki bułki(...)garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać

Z miłości do słodkości
Zupa z soczewicą 101

sól, pieprz, Wykonanie: Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać oliwę zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone warzywa, chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól

magiczna kuchnia Kasi
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 204

litrów wody Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualne kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo(...)warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno grillowane warzywa. Nieobrany czosnek lekko podprażamy na suchej patelni i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy pozostałą wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną

Naturalna Kuchnia
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem 110

łyżka mielonej kolendry sól do smaku Do dekoracji: 2 gałązki świeżej kolendry 2 łyżki wiórków kokosowych chipsy z ulubionych warzyw  sok i starta skórka z limonki Na zdjęciu: po lewej - kurczak doprawiony drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim 211

prostu (tak jak dziś) ochotę zjeść coś dobrego Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len ) 1 jajko M świeżo mielony czarny pieprz mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) ser koryciński(...)mnie z czarnuszką Ser Koryciński Swojski Bielec (polecam!) około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na oleju podsmażamy warzywa do miękkości, doprawiając je pod koniec małą szczyptą soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży

Słodkie okruszki
Sajgonki 203

mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy(...)Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu. Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego

Pudełko rozmaitości
Light pierogi z kurczaka 131

kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju(...)wcześniej nam się ugotował w rosole , obieramy go i pozbywamy się kości i chrząstek , jak mamy obranego kurczaka , odpalamy maszynkę do mielenia mięsa , może być ręczna , mielę mięso z kurczaka oraz wszystkie warzywa z rosołu , jak mamy zmielonego naszego kurczaka i warzywa , obieram cebulę , kroję w drobną kostkę i przesmażam na oliwie na złoty kolorek i dodaję do naszego farszu

Mój Smak
Pasztet z cieciorki 122

następnie gotujemy około 30 minut aż będzie miękka.  Pieczarki obieramy kroimy i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą. Ugotowaną ciecierzycę, podsmażone pieczarki i marchew mielimy lub miksujemy w blenderze. Do warzyw dodajemy jajka, olej i przyprawy, mieszamy.  Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.  Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut

Bon appetit mon amie