mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:35/458)

Warzywny mix prosto z pieca :) 171

sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać(...)łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek  - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz  - odrobina soku z cytryny   Składniki na sosy wymieszać, po czym podawać do upieczonych warzyw. SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 230

porcji na kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej(...)pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty ser w plastrach. Warzywa w paski podsmażyć na rozgrzanym oleju, dolać trochę wody i mieszając doprowadzić do odparowania cieczy (u mnie max.10 minut). Lekko posolić

Smaczne Zdrowe
Faszerowane pieczarki na grilla 223

grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi z warzywami Grillowana ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla Pljeskavica czyli serbskie mielone Grillowane bakłażany z fetą Soulvaki z grillowanymi warzywami ------------------------------------------------------------- Faszerowane pieczarki na grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dużych pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 40 g sera feta sól świeżo zmielony

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z wołowiny i warzyw 161

papryka czerwona 1 szt makaron do  spaghetti   200 g Dodatkowo : sól pieprz ziołowy sos  barbecue   Wykonanie  spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue : Wołowinę mielimy i odciskamy z wody. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę

Różowa kuchnia
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 130

mięsem wieprzowym i warzywami. Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne!  Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz

Ugotować
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 161

często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się(...)Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.     Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę

Jadło i czytadło
Grillowany filet w kiwi z salsą paprykową 227

spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka spiczasta biała 1 papryczka chili jalapeno 2 kiwi 2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia sól hawajska do smaku pieprz czarny

Wanilia i Kardamon
Omlet z cukinią 263

podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem jej połowę w cienkie piórka(...)już wspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem

Wyprawy kulinarne
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 139

smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać(...)dojrzałych swojskich pomidorów 250 - 280 g mięsa mielonego wieprzowego bez soli 100 ml mleka 300 - 400 ml wody lub rosołu lub wywaru z warzyw przyprawy do mięsa: ok 1/2 łyżeczki soli ziołowej, nieco pieprzu mielonego, po szczypcie papryki słodkiej i majeranku przyprawy do zupy: 1 łyżeczka soli ziołowej, 0,5-1 łyżeczki pieprzu mielonego, szczypta bazylii

Anioszek w kuchni
Pörkölt 111

cebule 250 ml domowego przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 500 ml rosołu 1,5 łyżki ostrej papryki mielonej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej sól pieprz 3 łyżki masła Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy(...)rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty. Następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Zwiększamy ogień, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem i czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą

peggiwkuchni
Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku 509

Z serii szybko i prosto - ryż z warzywami po chińsku z dodatkiem mięsa mielonegoSKŁADNIKI200g wołowego mięsa mielonego350g mrożonej mieszanki chińskiej 2 woreczki ryżuolejsos sojowysłodki sos

Moje Kuchenne Rewelacje
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 121

wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu(...)Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki

Quinoa Raz!
Pasztet z ciecierzycy i warzyw. 135

godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy. 2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy. 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy. 4. Do masy wbijamy

Izabelawkuchni
Kotlety mielone z mozzarellą 240

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałkowy "fit" - Mielone kotleciki w roladkach z cukinii 138

parze w ostatnich czasach zyskało wielu zwolenników, a ja dołączyłam do ich grona. Często przygotowuję w ten sposób zarówno warzywa jak i mięsa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na roladki mięsne w rulonikach cukinii przygotowane właśnie na parze.   Mielone kotleciki w roladkach z cukinii(...)PRZYGOTOWANIE:        Z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw ścinamy podłużne plastry – około 6 sztuk. Do miski przekładamy mielone, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz posiekany koperek i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki – spłaszczamy je w wałeczki. Na plastrze cukinii kładziemy wałeczek mięsny i zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki