mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:28/458)

Naleśniki z mięsnym farszem 227

wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich

Czerwona Porzeczka
JEDNOGARNKOWE DANIE Z MIĘSEM 174

mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich z groszkiem mrożona 350 ml przecieru pomidorowego 7 łyżek kaszy kuskus 200 ml mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej(...)smażenia 2 łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE:  Na dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprawiam. Do smaku. Dodaję warzywa. Mieszam. Na koniec dodaję ok 7 łyżek kaszy kuskus. Mieszam aż kasza zmięknie. Posypuję drobno

Gotowanie Patki
Grillowana wątróbka z indyka w czerwonej cebuli na ostro, z nutą wędzonej papryki 169

nieźle kombinuję. Tym razem wątróbkę w czerwonej cebuli grillowałam do której świeżą kolendrę dodałam. Soli nie używałam, bo w przyprawie do warzyw i sosie sojowym ją miałam. Tuż przed podaniem jeszcze świeżej kolendry dołożyłam i słodką mieloną papryką wędzoną 🌶️ doprawiłam. Jak dla mnie(...)było danie ekspresowe i w smaku wyjątkowe 😍 . Składniki na 2 porcje: 200 g wątróbki z indyka, 2 cebule czerwone, przyprawa grill do warzyw, 1  łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka oleju rzepakowego, świeża kolendra, mielona słodka papryka wędzona, suszona chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy. Cebulę kroimy

Moniki Smakołyki
Zupa spaghetti 169

paski i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić. 30-40 dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek mieszanka warzyw pokrojonych w paski [ u mnie mieszanka chińska ] koncentrat pomidorowy listek, ziele domowa vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę(...)Dodać koncentrat i mieszankę warzyw .Zagotować, do gotującej się wody wrzucać mięsne kulki.Gotować około 15-20 minut.Dodać ugotowany makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić.Chwilkę jeszcze podgotować

Moje domowe kucharzenie
Kurczak z warzywami po staropolsku 238

osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka 450 g (1 opakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło  pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku  rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem

Blondynka Gotuje
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 201

mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze(...)pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut

Z Majeczką w kuchni
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 203

opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa  Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako

Magiczne Życie Marty
Faszerowane bakłażany 191

Dzisiaj ponownie zapraszam na grecką ucztę. Proponuję wybornego faszerowanego bakłażana z dodatkiem mielonej wołowiny przyprawionej cytryną, oregano i pomidorami, sera feta i sosu oliwkowego. Faszerowane warzywa są jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa(...)jeszcze ciepłych warzyw miąższ, pozostawiając jedynie niewielką jego ilość tuż przy skórze i uważając aby nie uszkodzić delikatnej skóry. Dwie szalotki i dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem szalotki wraz z czosnkiem. Smażyłem przez około dwie minuty, aż warzywa zrobiły się lekko szkliste, po czym dodałem na patelnię mieloną wołowinę. Przyprawiłem czterema

Wyprawy kulinarne
Lasagne 194

osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :)  Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage - około 12 płatów makaronu(...)posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. W między czasie przygotowujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 161

także pewnego rodzaju przewodnik po sezonowych warzywach i owocach. Idealny dla fana kuchni roślinnej, który ceni sobie estetykę w tego typu produktach. Skradł moje serce i chyba sama się na niego skuszę.    kupisz tu   Prezenty od 50 do 100 zł 8. Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet(...)mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender do smoothie

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 161

także pewnego rodzaju przewodnik po sezonowych warzywach i owocach. Idealny dla fana kuchni roślinnej, który ceni sobie estetykę w tego typu produktach. Skradł moje serce i chyba sama się na niego skuszę.    kupisz tu   Prezenty od 50 do 100 zł 8. Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet(...)mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender do smoothie

Powiedz dietom nie
Pulpety duszone w młodej kapuście 194

roli głównej. Przygotowanie jest proste, młode warzywa i pulpety gotowe są w kilka minut. składniki: 1 główka młodej kapusty ( ok 1,5 kg ) 4 młode marchewki pęczek włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki sól,pieprz(...)zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor. Następnie wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Domowa vegeta 265

talerzyku i suszymy. Co jakiś czas należy zamieszać. Gdy już są suche, w młynku do kawy miksujemy na pyłek ziarna pieprzu. Dodajemy resztę składników i mielimy niezbyt dokładnie, tak, żeby większość warzyw pozostała w kawałkach. Przesypujemy do ładnego słoiczka i cieszymy się własną, o niebo zdrowszą niż sklepowa mieszanką przypraw :) W mojej vegecie por jest po prostu drobniutko pokrojony, dodawałam

chwile dla mnie
Papryka faszerowana mięsem mielonym 281

Faszerowana papryka - z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili

Pasja Smaku
Bakłażan faszerowany mięsem 207

Faszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki , dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam

Bernika - moj kulinarny pamietnik